Exkluzív vidéki nyaralás: borhotel vagy hagyományos szálloda...
2024/07/06Ha valódi kulináris élvezeteket keresel páratlan wellness szolgáltatásokkal egybekötve, akkor ez a cikk neked szól!
Családi összefogással, a bács-kiskun megyei Kisszállás és Balotaszállás térségében található 12 hektáros kisgazdaságban, Kádár Imre fáin roskadásig teremnek a méretes szilvák.
Kádár Imre nemcsak a piacokon keresett terményeivel vált ismertté, hanem a dél-magyarországi zöldség- és gyümölcstermesztés veteránjaként is.
Kádár Imre olyan kertész, akinek nevét aligha kell bemutatni azoknak, akik az elmúlt 50 évben jártasak a dél-magyarországi nagybani piacokon és a szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés világában. Azután, hogy a bajai kertészeti technikumot elvégzette, növényvédelmi üzemmérnöki, majd agrármérnöki diplomát szerzett Keszthelyen, Kádár Imre a kisszállási és a pápai tsz-ben dolgozott kertészeti ágazatvezetőként.
Később, a Somogy megyei kutasi tsz-ben a burgonyatermesztési ágazat irányítójaként tevékenykedett.
Az ott elért sikerek miatt hívták a dunántúli integrációhoz szaktanácsadónak. 1990-ben pályára helyezte a pécsi nagybani zöldség-gyümölcs piacot, amit 1994-ig a Pannonkert Rt. néven vezetett. 1991-től önálló gazdaságot alapított, és családi összefogással 30 hektár gyümölcsültetvényt telepített. Az itt termett almából almacsipszet gyártottak, amit Svájcba exportáltak. Azonban ezzel még nem ért véget a szakmai kreativitása és energiája kimerítése: elsők között alkalmazta a csepegtető és mikroszórófejes rendszerű öntözést.
Kádár Imre ma is hisz az újításban és innovációban, ugyanakkor, nagy tapasztalata révén hangsúlyozza, hogy nem feltétlenül a költséges technológiai megoldások jelentik az elsődleges lépést, hanem a pontos vízutánpótlás és a szerves és műtrágyák célzott alkalmazása.
A talajtakarás is fontos szerepet játszik a gazdaságban, és az egész ültetvény takarva van. Ezenkívül a kertész speciális művelőgépekkel tisztítja és karbantartja a sorközöket, hogy megfelelően gondoskodjon a fák alatti területről. Az innovatív és precíz technológia az egész gazdaságban látható, ami Kádár Imre szemléletét tükrözi.
Kádár Imre az újításokat és az innovációt mindig fontosnak tartotta a munkájában. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az első lépés nem mindig a költséges technológiai megoldások bevezetése, hanem a pontos vízutánpótlás és a szerves és műtrágyák célzott alkalmazása.
Az idén közepes termést szüreteltek, ami azt jelenti, hogy átlagosan 25-30 kilogrammot lehet szedni a 100 kilogramm közelében termő fákról. Kádár Imre elmondja, hogy a klímaváltozás miatt az utóbbi években gyakran előfordulnak késő téli és tavaszi fagyok, ami jelentős károkat okoz a termésben. Az eredmény az, hogy egyre nehezebb a megfelelő mennyiségű munkaerőt találni a gyümölcskertészetben.
Az optimizmus és a keserűség között egyetlen dolog választja el Kádár Imrét: a szilvatermesztés. A gazda elmondja, hogy a szilvájuk a magas minőség miatt népszerű a nagybani piacokon, és a gyümölcsöknek akár Szegedről és Pécsről is eljönnek a kereskedők. Az Arany Kapu Zrt.-nek is nagy mennyiségű szilvát szállítanak, amelyeket pálinkakészítéshez használnak fel. Az elkövetkező években a Top fajták újítják fel az ültetvényt, és a szuperszilva néven ismert Topend Plusz is itt terem.
Kádár Imre, aki derűs és energikus, még mindig a gazdaság működtetésében vesz részt, és büszke arra, hogy családtagjaival együtt dolgozhat. Ugyanakkor aggódik a magyar gyümölcskertészet helyzete miatt, amely egyre nehezebbé válik a munkaerőhiány miatt. A gazda eladta a birtok keleti részét, de továbbra is teljes erőbedobással folytatja a szilvatermesztést.