Kádár Imre szuperszilva, szuperszilva termesztője, a szuperszilva termesztője

hirdetes

Kádár Imre, a szuperszilva termesztője még 75 évesen is ugyanolyan energikusan kertészkedik

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Családi összefogással, a bács-kiskun megyei Kisszállás és Balotaszállás térségében található 12 hektáros kisgazdaságban, Kádár Imre fáin roskadásig teremnek a méretes szilvák.

kádár imre

Roskadásig teremnek a szilvák Kádár Imrénél


Kádár Imre nemcsak a piacokon keresett terményeivel vált ismertté, hanem a dél-magyarországi zöldség- és gyümölcstermesztés veteránjaként is.


Kádár Imre olyan kertész, akinek nevét aligha kell bemutatni azoknak, akik az elmúlt 50 évben jártasak a dél-magyarországi nagybani piacokon és a szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés világában. Azután, hogy a bajai kertészeti technikumot elvégzette, növényvédelmi üzemmérnöki, majd agrármérnöki diplomát szerzett Keszthelyen, Kádár Imre a kisszállási és a pápai tsz-ben dolgozott kertészeti ágazatvezetőként.

Később, a Somogy megyei kutasi tsz-ben a burgonyatermesztési ágazat irányítójaként tevékenykedett.
Az ott elért sikerek miatt hívták a dunántúli integrációhoz szaktanácsadónak. 1990-ben pályára helyezte a pécsi nagybani zöldség-gyümölcs piacot, amit 1994-ig a Pannonkert Rt. néven vezetett. 1991-től önálló gazdaságot alapított, és családi összefogással 30 hektár gyümölcsültetvényt telepített. Az itt termett almából almacsipszet gyártottak, amit Svájcba exportáltak. Azonban ezzel még nem ért véget a szakmai kreativitása és energiája kimerítése: elsők között alkalmazta a csepegtető és mikroszórófejes rendszerű öntözést.

hirdetes


Kádár Imre még ma is aktívan kertészkedik, pedig 75 éves

Kádár Imre ma is hisz az újításban és innovációban, ugyanakkor, nagy tapasztalata révén hangsúlyozza, hogy nem feltétlenül a költséges technológiai megoldások jelentik az elsődleges lépést, hanem a pontos vízutánpótlás és a szerves és műtrágyák célzott alkalmazása.

A talajtakarás is fontos szerepet játszik a gazdaságban, és az egész ültetvény takarva van. Ezenkívül a kertész speciális művelőgépekkel tisztítja és karbantartja a sorközöket, hogy megfelelően gondoskodjon a fák alatti területről. Az innovatív és precíz technológia az egész gazdaságban látható, ami Kádár Imre szemléletét tükrözi.

hirdetes

Kádár Imre az újításokat és az innovációt mindig fontosnak tartotta a munkájában. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az első lépés nem mindig a költséges technológiai megoldások bevezetése, hanem a pontos vízutánpótlás és a szerves és műtrágyák célzott alkalmazása.


Kádár Imre idei termései

Az idén közepes termést szüreteltek, ami azt jelenti, hogy átlagosan 25-30 kilogrammot lehet szedni a 100 kilogramm közelében termő fákról. Kádár Imre elmondja, hogy a klímaváltozás miatt az utóbbi években gyakran előfordulnak késő téli és tavaszi fagyok, ami jelentős károkat okoz a termésben. Az eredmény az, hogy egyre nehezebb a megfelelő mennyiségű munkaerőt találni a gyümölcskertészetben.

Az optimizmus és a keserűség között egyetlen dolog választja el Kádár Imrét: a szilvatermesztés. A gazda elmondja, hogy a szilvájuk a magas minőség miatt népszerű a nagybani piacokon, és a gyümölcsöknek akár Szegedről és Pécsről is eljönnek a kereskedők. Az Arany Kapu Zrt.-nek is nagy mennyiségű szilvát szállítanak, amelyeket pálinkakészítéshez használnak fel. Az elkövetkező években a Top fajták újítják fel az ültetvényt, és a szuperszilva néven ismert Topend Plusz is itt terem.

Kádár Imre, aki derűs és energikus, még mindig a gazdaság működtetésében vesz részt, és büszke arra, hogy családtagjaival együtt dolgozhat. Ugyanakkor aggódik a magyar gyümölcskertészet helyzete miatt, amely egyre nehezebbé válik a munkaerőhiány miatt. A gazda eladta a birtok keleti részét, de továbbra is teljes erőbedobással folytatja a szilvatermesztést.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

harcsa (Silurus glanis)

a harcsafélék (Siluridae) családjába tartozó, Mo.-on a legnagyobbra növő, nagy fejű,... Tovább

22/2006. (V. 17.) EüM-FVM-KvVM együttes rendelet

a biocid termékek elõállításának és forgalomba hozatalának feltételeirõl... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés