Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

hirdetes

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

kerecsendi savanyúkáposzta

Kerecsendi savanyított káposzta titka


Kerecsenden, a Jelenlét pont udvarán, egy különleges programon vehetünk részt, ahol a káposztasavanyítás művészetét sajátíthatjuk el. Az izgalmas gasztrokaland során megosztjuk veletek, hogyan készítik a helyiek a tökéletes savanyú káposztát, és hogy ezt otthon hogyan tudjuk helyesen kivitelezni.

Káposzta savanyítás: Egy hosszú hagyomány ízei

A káposzta savanyítás művészete hosszú évszázadokra nyúlik vissza, és szorosan kapcsolódik a magyar konyha hagyományaihoz. Az őszi káposztaszezon beköszöntével az asszonyok házról házra jártak, hogy közösen készítsék el a téli ételeket, köztük a savanyú káposztát. Az ilyen közösségi tevékenységek nemcsak a kulináris élvezeteket szolgálták, hanem erősítették a közösségi kötelékeket is. A hagyományos módszerek és az idővel kialakított tapasztalatok garantálták a tökéletes erjedést és az ízek harmóniáját.

Ebben a cikkben betekintést nyerünk ennek a hagyománynak a mélyére, és megtanuljuk, hogyan őrizhetjük meg és ápolhatjuk otthonunkban ezt az ínyencséget.

hirdetes

Így készül Kerecsenden a savanyú káposzta

Az udvaron egy hosszú asztalnál láthatjuk az asszonyokat és lányokat, akik alapfűszereket rakosgattak össze. Minden résztvevő egy tízliteres vödröt kapott, melyet ki kellett mosni, valamint egy zsáknyi frissen gyalult káposztát. A káposztasavanyítók lelkesen és türelmesen elmagyarázzák a folyamat lényegét.

Az Első Lépések: Rétegezés és Fűszerezés

hirdetes

A káposztasavanyítás alapja a vékony rétegekben való sózás, tömörítés és fűszerezés. A résztvevők gumikesztyűt kapnak a biztonság érdekében. Az öklükkel gyömöszölték, rétegről rétegre. A kérdés az volt, vajon a tizenegy kiló káposzta belefér-e a tízliteres vödörbe.

Az asszonyok biztosítanak, hogy ha jól csinálod, belefér, és látva a többiek rutinját, megnyugodhatsz. A vödör habzani kezd, és alig egy óra elteltével már csurig telik. A fedelet rá lehetett pattintani, és így elkezdődik a savanyodás.

A Pihentetés Titka

A savanyú káposzta elkészítése után azt tanácsolták, hogy helyezzük a vödröt egy 10-15 fokos, nem túl meleg, de nem is túl hideg helyre. Legalább két-három hetet hagyjuk pihenni, anélkül hogy kinyitnám, kavargatnám vagy belepiszkálnám. Ezzel az egyszerű lépéssel a káposzta fermentálódik és elkészül a tökéletes savanyúság.

A Karácsonyi Töltött Káposzta Alapja

Azt is megtudtuk, hogy a karácsony előtti 3-4 hétben elkészített savanyú káposzta tökéletes alapanyagot biztosít a karácsonyi töltött káposzta számára. Így érdemes most elkészíteni, hogy legyen elég ideje karácsonyig pihenni és savanyodni.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-01-05

Egy igazi vitaminbomba: ezek a kivi pozitív hatásai a szervezetre

A kivi, a trópusi gyümölcs egy olyan superfoodnak számít, amely számos pozitív hatással bír a szervezetre. Mutatjuk mennyi vitamin van benne, és mi mindenre jó.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-01-12

Sokak örülni fognak: Újra megjelenik A kutya című újság

Ennek a hírnek minden bizonnyal sokan örülni fognak! Az Agrárminisztérium (AM) támogatásával januártól újra megjelenik nyomtatásban A kutya című újság.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Karolina (K 9301)

Takarmányborsó Cél: zöld- és magtermés Leírás:A mag kerek alakú, sárga. Levélkés... Tovább

amur (Ctenopharyngodon idella)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó, ún. növényevő hal. Természetes hazája... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyümölcs