notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kerti és szántóföldi növényeink számára szükséges a bőséges csapadék a nyár első hónapjában. Ebben az időszakban gyakran érkeznek az óceán felől nedves, csapadékos légtömegek a Kárpát-medence térségébe.

Hirdetés

Júniusi időjárás

Kucsma Vivien

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Kerti és szántóföldi növényeink számára szükséges a bőséges csapadék a nyár első hónapjában. Ebben az időszakban gyakran érkeznek az óceán felől nedves, csapadékos légtömegek a Kárpát-medence térségébe, így ezek a feltételek adottak.

Kerti és szántóföldi növényeink számára szükséges a bőséges csapadék a nyár első hónapjában.
A hónapban legtöbbször teljesül a nyárias jelleg. A sűrűn betóduló, nedves felhőzet rendszerint kiadós, olykor több napig tartó esőzést idézhet elő. Emiatt gyakran hűvösnek érezhetjük az időjárást. Az elmúlt években számos alkalommal előfordult, hogy száraz és forró volt a június, de a sokéves átlag alapján még mindig ez a leghűvösebb nyári hónapunk.

Júniusi időjárás - Hőmérsékletek

A napi átlaghőmérséklet a hónap elején csekély, 17 °C körüli és kezdetben lassan, majd a hónap közepétől intenzívebben emelkedik 19-20 °C magasságába. Az intenzívebb felmelegedést azonban gyakran tarkítják kisebb nagyobb ingadozások is, amikor gyakran váltják egymást a hideg és a meleg frontok.
A hónap elején általában 23 °C körül mozog a maximum hőmérséklet, míg a hónap végén nem ritka a 26 °C fölötti hőmérsékletmaximum. A minimum hőmérsékletek 11-14 °C között szoktak lenni. A nappalok hosszabbodása folytatódik. 14,5 óráról 16 órára nő a nappalok hossza. E hónap 22-én van a nyári napforduló, amikor a leghosszabb a nappal és legrövidebb az éjszaka. Innentől kezdve lassan, de rövidülnek a nappalok.
Hirdetés
 
Júniusi időjárás

Júniusi időjárás – Napsütés

A napsütés mennyisége ebben a hónapban 260-270 óra közötti a sokéves átlagok alapján. 7 órás napfénytartamokra számíthatunk a nedvesebb, 10 órás napsütésre pedig a szárazabb időszakokban. A legkevesebb napsütésre 6-án, 17-én, 18-án és 29-én számíthatunk. Ezeken a napokon a nappali napfénytartam értéke 6,5-7,5 óra között fog mozogni.

Júniusi időjárás – Csapadék

A felhőzet kialakulásának és tartós fennmaradásának gyakorisága átlagosan 50-55%-os lesz, de akár meg is haladhatja. A csapadék mennyisége ilyenkor az Alföldön a legnagyobb, átlagban 60-80 mm a hónapban. A nyár során ebben a hónapban lehet számítani a legintenzívebb és a leghevesebb záporokra, zivatarokra. Az Alföld jelentős részén, a hónap során átlagosan 7 zivataros nap alakulhat ki. 1980-ban volt a legtöbb csapadékos nap az országban. A hónap több mint a felében, 19 napon hullott csapadék. Idén legnagyobb valószínűséggel 4-én, 7-én, 14-én, 15-én és 17-én számíthatunk jelentős kiterjedésű csapadékra. 1918. június 18-án országos havazás is volt. Ez volt a legkésőbbi havazás hazánkban, amit feljegyeztek.
Hirdetés
A szárazság esélye igen csekély a gyakori óceán felőli légáramlásnak köszönhetően. Maximum 8 napig tartó csapadékmentes időszak lehet júniusban. A levegő relatív nedvességtartalma a hónapban folyamatosan ingadozik. Ez is a gyakori, nagy nedvességkülönbségű légtömegeknek köszönhető. A síkvidéken átlagosan 55-60% között fog ingadozni ennek az értéke. A legnagyobb relatív nedvességi értékekre 7-én, 14-én, 25-én és 30-án lehet számítani.
 
Júniusi időjárás

 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
401 033
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
401 033
Közösség

ikresítés

főleg az egy utódot ellő (unipara) állatfajok tenyésztésében alkalmazzák, amikor pl. a... Tovább

kazánvizes tüdő

akkor alakul ki, ha a sertések levágása és forrázása közben az agóniában (halál) levő... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 158

Átlagos értékelés: 4.8

Mezőgazdaság