Jövőre is számolnunk kell az aszállyal!

hirdetes

Jövőre is számolnunk kell az aszállyal!- víztartályokat kell építeni-

Kiszner Klaudia
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

 Újabb melegrekordok dőlhetnek meg jövőre is, kevés csapadékra számíthatunk az előrejelzések szerint. Az idei aszálykárok megismétlődésének megakadályozására, pedig egy új tervezetet alakul.

Víztároló

 Jövőre is számolnunk kell az aszállyal. Újabb melegrekordok dőlhetnek meg hazánkban az előre jelzések szerint. Így fontos hogy, megelőző intézkedéseket tegyünk a víz megóvás érdekében és ne következhessen be újra az idei termésekre lecsapó szárazság.

Aszály elleni küzdelem tervei

Eddig a felszíni vizeket elvezették csapadékos időjárás idején, de most a cél az, hogy meg is tartsuk az értékes víz mennyiséget. Nehézséget okoz, hogy manapság már igen kevés lápos, elárasztható terület létezik itthon, ezért elsődleges lépés lehetne a víztározók megépítése.

Illés Zoltán a VM környezetügyért felelős államtitkár elmondása szerint körülbelül 100-150 záporáztatót és 8-12 nagyméretű víztározó lenne ahhoz szükséges, hogy elegendő legyen a biztonsági tartalék, ezeket a beruházásokat pedig össze kell fűzni a vidék általános fejlesztésével. A projektnek itt még nincs vége, az államtitkár Úr szerint létre kellene hozni az úgy nevezett öntözési hivatalt , amely az összes aszállyal kapcsolatos problémát tárgyalná és kiküszöbölné. A hivatal létrehozása még másfél milliárd forintot jelentene. A javaslat már a következő kormányülés témája lesz és ha rábólintanak már a jövő év elejétől létrejöhet.

hirdetes

Az aszály elleni küzdelem- öntözési hivatal-

Az öntözés problémája eddig nem  tartozott az állami feladatok közé, hanem  a vízügyi társulatok végezték el . De a mostanában bekövetkezett rengeteg feladat és megoldandó probléma a működésük során arra hívta fel a figyelmet hogy változtatni kell.  Ezért a kormány hamarosan dönt megszűnésükről és helyüket az öntözési hivatal és a vízügyi igazgatóságok vennék át!

hirdetes

Mind ezek feladatok költsége 4-5 milliárd forintot venne igénybe, amit az állami pénzből finanszíroznának.

„Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke azt mondta: 1901 óta az idei volt a legszárazabb év (az adatokat augusztusig vizsgálták). Az adatok alapján arra lehet következtetni, hogy nem egyszeri anomáliáról, hanem hosszú távú “eltolódásról” van szó, mintha “megváltozott volna a légköri cirkulációs rendszer”.

Forrás: agribusiness.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

75/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

A szárított takarmány kvótával szabályozott támogatás igénylésének általános... Tovább

takarmánymályva (Malva verticillata L.)

a mályvafélék (Malvaceae) családjához tartozó, fehérjedús takarmánynövény. Sima és... Tovább

Tovább a lexikonra