Jövőre is számolnunk kell az aszállyal!

Jövőre is számolnunk kell az aszállyal!- víztartályokat kell építeni-

Kiszner Klaudia
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

 Újabb melegrekordok dőlhetnek meg jövőre is, kevés csapadékra számíthatunk az előrejelzések szerint. Az idei aszálykárok megismétlődésének megakadályozására, pedig egy új tervezetet alakul.

Víztároló

 Jövőre is számolnunk kell az aszállyal. Újabb melegrekordok dőlhetnek meg hazánkban az előre jelzések szerint. Így fontos hogy, megelőző intézkedéseket tegyünk a víz megóvás érdekében és ne következhessen be újra az idei termésekre lecsapó szárazság.

Aszály elleni küzdelem tervei

Eddig a felszíni vizeket elvezették csapadékos időjárás idején, de most a cél az, hogy meg is tartsuk az értékes víz mennyiséget. Nehézséget okoz, hogy manapság már igen kevés lápos, elárasztható terület létezik itthon, ezért elsődleges lépés lehetne a víztározók megépítése.

Illés Zoltán a VM környezetügyért felelős államtitkár elmondása szerint körülbelül 100-150 záporáztatót és 8-12 nagyméretű víztározó lenne ahhoz szükséges, hogy elegendő legyen a biztonsági tartalék, ezeket a beruházásokat pedig össze kell fűzni a vidék általános fejlesztésével. A projektnek itt még nincs vége, az államtitkár Úr szerint létre kellene hozni az úgy nevezett öntözési hivatalt , amely az összes aszállyal kapcsolatos problémát tárgyalná és kiküszöbölné. A hivatal létrehozása még másfél milliárd forintot jelentene. A javaslat már a következő kormányülés témája lesz és ha rábólintanak már a jövő év elejétől létrejöhet.

Az aszály elleni küzdelem- öntözési hivatal-

Az öntözés problémája eddig nem  tartozott az állami feladatok közé, hanem  a vízügyi társulatok végezték el . De a mostanában bekövetkezett rengeteg feladat és megoldandó probléma a működésük során arra hívta fel a figyelmet hogy változtatni kell.  Ezért a kormány hamarosan dönt megszűnésükről és helyüket az öntözési hivatal és a vízügyi igazgatóságok vennék át!

Mind ezek feladatok költsége 4-5 milliárd forintot venne igénybe, amit az állami pénzből finanszíroznának.

„Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke azt mondta: 1901 óta az idei volt a legszárazabb év (az adatokat augusztusig vizsgálták). Az adatok alapján arra lehet következtetni, hogy nem egyszeri anomáliáról, hanem hosszú távú “eltolódásról” van szó, mintha “megváltozott volna a légköri cirkulációs rendszer”.

Forrás: agribusiness.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

antioxidáns

azok az anyagok, amelyek a biol. folyamatokban, a közönséges hőmérsékleten levő légtérben... Tovább

kultúrfajta (kitenyésztett fajta)

a mesterséges kiválasztás és a termeléssel összehangolt életfeltételek terméke. (Ilyen... Tovább

Tovább a lexikonra