Ezentúl a boltok polcain a különböző ízesítésű söröket nem sör néven fogják forgalmazni, hanem sörkeveréknek, sörmixnek, vagy éppen sörtartalmú italnak.

Jönnek a „sörmixek”

Kucsma Vivien
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ezentúl a boltok polcain a különböző ízesítésű söröket nem sör néven fogják forgalmazni, hanem sörkeveréknek, sörmixnek, vagy éppen sörtartalmú italnak. 

Ezentúl a boltok polcain a különböző ízesítésű söröket nem sör néven fogják forgalmazni, hanem sörkeveréknek, sörmixnek, vagy éppen sörtartalmú italnak.
 
 
 
A Magyar Élelmiszerkönyv sörökre vonatkozó irányelvében változások történtek. Ezek szerint nem lehet „sör” néven forgalomba hozni olyan terméket, amely úgy készül, hogy az érlelés, szűrés során bármilyen anyagot adnak hozzá. Így a megváltozott jellegű, ízű, illatú, színű „sör” gyakorlatilag új termék lesz.

Jönnek a sörmixek - Mit nevezünk sörnek?

A sör megnevezést, csak tiszta sör kaphat. Tehát malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban gazdag, általában alkoholtartalmú ital lehet sör.
A fizikai tulajdonságaiban módosított termék neve csak akkor tartalmazhatja a „sör” kifejezést, ha a gyártó a célközönség számára egyértelműen a tudatára hozza, hogy a sör csak a készítmény egyik alkotóeleme. Így lehet az, hogy a polcokon jövőre az ízesített söröknél sörkeverékeket, sörmixeket vagy sörtartalmú italokat tehetünk a kosárba.
 
Jönnek a sörmixek
 

Jönnek a sörmixek - Módosítások oka

Az ilyen jellegű módosításokat az indokolta, hogy az elmúlt években számos olyan termék került a polcokra, amelyek kiesnek az irányelv által meghatározott termékcsoportok kategóriájából.
Az irányelv módosításával egy időben megjelent az MÉ 2-106 számú, a „Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sörök” irányelv. Ez a magasabb minőségi kategóriába sorolható, különleges sörökre vonatkozó szabályozás jelentős mértékben korlátozza a felhasználható adalékanyagok számát és meghatározza a magasabb minőségi elváráshoz tartozó beltartalmi értékeket, például a minimális eredeti extrakt- és alkoholtartalmat. Az irányelv azt is rögzíti, hogy a különleges minőségű söröket milyen csomagolásban lehet forgalmazni.
 
2014-től a helyes megnevezés pl.: Meggy hozzáadásával készült, különleges minőségű, spontán erjesztésű sör, alkoholtartalom x,x % V/V
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

köztakaró (kültakaró)

az állati testet borító, annak a külső környezettel érintkező része. Funkciója elsősorban... Tovább

víz (H2O)

poláros molekulákból álló, színtelen, szagtalan 0°C és 100°C között folyékony... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság