Jól ment a télbe az őszi vetés

hirdetes

Jól ment a télbe az őszi vetés

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az őszi vetések 60 százaléka jó minőségű és csak 10 százaléka gyenge. Tavaly fordított volt az arány. Amennyiben az időjárás tavasszal és nyár elején kegyes lesz, úgy jó minőségű és elegendő termést takaríthatnak be a gazdák az aratáskor. A repce az idén úgy tűnik, eddig megúszta, fejletten ment a télbe és az ország nagyobb területén hótakaró védi a hideg ellen.

Jól ment a télbe az őszi vetés
Czerván György egy agrárvezetőknek rendezett tanácskozást megelőzően újságíróknak azt mondta: az őszi vetések állapota sokkal biztatóbb az előző évinél. A növények, elsősorban a búza és a káposztarepce fejlettsége 60 százalékban minősíthető jónak, 25 százalékban közepesnek, s csak 10 százalékban gyengének. Egy évvel ezelőtt éppen fordítva volt, akkor az őszi vetés 60 százaléka tartozott a gyenge kategóriába. A mostani eredmények a jó időjárásnak és a gazdák precíz, pontos munkájának is köszönhetők – jegyezte meg. Czerván György úgy vélte, az időjárási előrejelzések egyre megbízhatóbbak, ugyanakkor ha kevés a csapadék, fontos, hogy a termelők ügyeljenek a különböző technológiák megfelelő és időben történő alkalmazására.
hirdetes
 
Az államtitkár a mezőgazdaság szempontjából kedvezőnek értékelte azt is, hogy idén a tavalyinál 60 milliárd forinttal több, összesen 691 milliárd forint jut agrár- és vidékfejlesztési támogatásra. „Ez alapvetően az európai uniós közvetlen támogatások növekedésével függ össze. Az egységes területalapú dotáció szintje idén eléri a 100 százalékot, a gazdák előre láthatólag 233 euróhoz, azaz hektáronként várhatóan mintegy 66 ezer forinthoz juthatnak.
hirdetes
Az iskolatejprogramra a tavalyinál 300 millió forinttal több, összesen 1,5 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre, a termelői és beszerzési értékesítő szövetkezetek támogatása is emelkedik. Emellett beindul a 2,6 milliárd forintos sertéságazati, folytatódik a tanyafejlesztési, a méhészeti nemzeti program, létrejön az öntözési hivatal, s lesz forrás a hungaricum bizottság működésére is – sorolta Czerván György.

Forrás: EU-Info, Szabad Föld

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

sav-bázis egyensúly

a —>belső környezet egyik leglényegesebb jellemzője a sejten kívüli folyadéktér... Tovább

háziállat

a háziasítás megfelelő színvonalát elért, az ember közvetlen környezetében élő és az... Tovább

Tovább a lexikonra