Minden a jícama gondozásáról, a jícama termesztéséről

hirdetes

Az új évtized csodanövénye – Minden a jícama termesztéséről

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

A jícama (Pachyrhizus erosus) egy ropogós zöldség, ami ugyan leginkább a retekhez hasonlítható, annál lényegesen enyhébb ízeket kínál. Ez a hüvelyesek rendjében tartozó növény rendkívül sokoldalú konyhai hozzávaló lehet, ha az ember tudja, hogyan bánjon vele. A jícama Közép-Amerikából, egész pontosan Mexikóból származik. A burgonyához hasonlóan nő, azonban levélzet helyett gyorsan növő indái vannak. Szintén egy közös tulajdonsága a burgonyával, hogy a gumós termésen kívül minden része mérgező. Ha érdekel ez az egzotikus eredetű és nevű zöldség, és te is szeretnéd kipróbálni, akkor íme minden, amit egy kertésznek a jícama termesztéséről tudnia kell!

Ismerd meg közelebbről a jícamát

A jícama ültetése

A jícama termesztése nem túl bonyolult feladat, viszont sok múlik azon, hogy az ember milyen éghajlaton próbálja termeszteni, vagy hogy milyen körülményeket képes biztosítani jícamái számára. Mivel egy mexikói eredetű zöldség, a jícama meleg területeken érzi jól magát (7-10 USDA zónákban). Legalább 150 napba telik, hogy gumókat teremjen, ezért hosszú termőidőszakra van szüksége. Szerencsére a jícama termeszthető kerti ágyásokban, emelt ágyásokban és növénytartókban is, ezért ha valahol megfelelő körülményeket tudsz biztosítani számára, akkor kevésbé ideális éghajlatokon is termesztheted.

A jícama fényigénye

Továbbra is figyelembe véve, hogy egy mexikói növényről van szó, nem meglepő, hogy a jícamának sok napfényre van szüksége. A fénymennyiség közvetlenül befolyásolja a termés mennyiségét. Azokon a vidékeken, ahol a nyarak nem elég hosszúak, a jícamáknak védelemre lehet szükségük a hűvösebb napokban, nehogy a hideg kárt tegyen bennük, mielőtt leszüretelhetnéd őket.

hirdetes

A jícama talajigénye

Mint a legtöbb növénynek, a jícamának is tápanyagokban gazdag, jó vízlevezetésű talajra van szüksége. Az ideális pH érték 7,0 felett van. Tápanyagigénye nagy, ezért ültetés előtt érdemes jól érlelt trágyát dolgozni a talajba.

A jícama nevelése magról

Jícamát nevelni magról vagy gumókról szokás, ugyanis a legtöbb helyen nem igazán lehet palánta formájában beszerezni. A magokat házon belül, az utolsó várható fagy előtt 8-10 héttel ajánlott elültetni. A jícama meleg talajban érzi jól magát, ezért ajánlott talajmelegítő lapot helyezni a csíráztató alá, hogy felgyorsítsd a folyamatot. Meleg éghajlaton közvetlenül a talajba is elültetheted a magokat, ha már biztos vagy benne, hogy nem fog többet fagyni a szezon során. Érdemes vízbe áztatni a magokat ültetés előtt, mert ez növeli a csírázás esélyét és felgyorsítja a folyamatát.

hirdetes

A jícama nevelése gumóról

Ha a talajban hagyod az aktuális szezon gumóit, jövő tavasszal újra kihajtanak majd. 

A jícama átültetése

A jícamákat ajánlott egy héten keresztül szoktatni a kinti körülményekhez, mielőtt végleg kiültetnéd őket a kerti ágyásokba. A palántákat csak az utolsó fagy után szabad kiültetni, amikor a talaj már legalább 10°C-os.

Ültetési távolság és támasztékok

A jícama palántákat legalább 20 cm-re ültesd egymástól. Fontos, hogy mivel indákat növesztenek, szükségük lesz valamilyen támasztékra, amire felmászhatnak. Alternatív megoldásként hagyhatod őket a talajon szétszaladni, ez esetben viszont legalább 60 cm-nyi helyet hagyj közöttük. A jícama gondozásáról a következő oldalon mondok el nektek mindent, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


.../2008. (...) FVM rendelet

a szõlõtermelési potenciálra, a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és... Tovább

iszapolás

a talaj mechanikai összetételének meghatározására alkalmas eljárás. Elvi alapja az, hogy a... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség