Jázminbokor a kertben!

Illatos virágtenger – Ilyen növény neked is kelleni fog, bemutatjuk a jezsáment!

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A jázmin egy trópusi növény, amelynek több mint kétszáz faja ismert. A jázmin könnyedén felismerhető csinos, csillagszerű fehér szirmairól, amiken itt-ott rózsaszínes részek is megjelenhetnek. A jázminnak nem csak virágai szépek, de illata is kellemes, ráadásul nyugtató hatással is bír. Ismerd meg közelebbről te is ezt a csodát! 

A nyár egyik legnagyobb csodája

Kevés érzés fogható ahhoz, mint amikor az ember belép jázminillatú otthonába, ahol nem mesterséges illatszerek, hanem természetes, virágokból árasztott aromát járják át a levegőt. A jázmin azonban nem feltétlenül a legegyszerűbben nevelhető növény, ezért érdemes egy pillantást vetni az alábbi kis útmutatóra, ami minden szükséges tudnivalóra kitér e csodás virág gondozásával kapcsolatban!

A jázmin szükségletei

Talaj

A jázminoknak szerencsére nincsenek kényes igényei talajügyben, és többféle termőközegben eléldegélnek. Ennek ellenére jó ötlet valamilyen organikus, pórusos anyagból, fakéregből, tőzegből és már, jó vízelvezetésű közeget alkotó elemekből talajt keverni neki.

Napfény

Ezek a virágok kedvelik a ragyogó napfényt, ezért ha bent tartod őket, akkor fontos napi legalább 4 óra természetes napfényt biztosítani számukra. Különösen jó, ha délre néző ablakok mellé tudod helyezni őket. A téli hónapok során már nem lesz szüksége ekkora mennyiségű napfényre.

Hőmérséklet

Mivel a jázminok trópusi növények, így remekül bírják a meleg, párás körülményeket. Ebből következően a hideg, téli hőmérsékleteket már sokkal kevésbé tűrik, és általában el is pusztulnak tőlük. Igyekezz 16-24°C közötti körülményeket fenntartani számukra. Miután elvirágzott, átviheted egy hidegebb szobába, de semmiképpen ne tartsd olyan helyen, ahol 5°C-nál hidegebb van.

Öntözés

A jázminoknak sok vízre van szükségük, különösen amikor éppen virágzanak. Próbáld mindig enyhén nyirkosan tartani a talajt, és heti rendszerességgel öntözd őket. Ha a talaj két öntözés között kiszáradna, máris nedvesítsd be újra.

Trágyázás

A jázminokat káliumban és foszforban gazdag trágyával javasolt táplálni. Ezek segítenek majd, hogy a növény tovább virágozzon. A jázminokat legalább évente két alkalommal érdemes trágyázni, de tavasszal és nyáron néhány hetente egy kevés folyékony műtrágya is adható nekik. A következő oldalon mindent elmondok a gondozásáról, neveléséről!

Megfelelő gondoskodás mellett a jázminok gond nélkül eléldegélnek a négy fal között is. A már korábban említett napigény miatt ajánlott déli ablak mellett tartani, de ha erre nincs lehetőség, akkor nyáron néhány órára helyezd ki a napra, a szabadba. Az ősz érkezésével új rügyek jelennek meg rajta, a hűvös, jól keringő levegő pedig elősegíti a téli virágok kifejlődését. Ha azonban a téli hőmérséklet túl nagy számára, akkor nem hoz majd virágokat.

Csípés és metszés

Amikor új növekményeket veszel észre jázminodon, ajánlott visszacsípni a szárakat, hogy elősegítsd ezek növekedését. Ezt a növény életének első két évében kell elvégezni, és mindig csak a szár felső felét szabad visszacsípni. Miután a jázmin elvirágzott az adott szezonban, egy metszést sem árt végrehajtani rajta. Távolítsd el az összes elhalt levélzetet és az összegabalyodott szárakat a növényről. Szabadulj meg minden fertőzött résztől is, hogy a betegség ne terjedhessen tovább.

Szaporítás

A jázmin szaporítását dugványozással érdemes végezni. A dugványok nagyjából 7,5 centi hosszúak legyenek, és legyen rajtuk 2-3 levélcsomó is (lehetőleg a felső végükön). A gyökereztetés elősegítése érdekében ültesd őket tőzegmohából, homokból és más, jó vízelvezetést biztosító összetevőkből kevert talajba. A növekedés elősegítéséhez takard le a növényt műanyag sátorral, ami könnyedén elkészíthető egy egyszerű műanyag szatyorból. A jázmindugvány kerüljön egy kb. 18°C-os, napfényes szobába. Nagyjából négy hét múlva látod majd az új növekménykezdeményeket, amelyek egyértelműen jelzik, hogy a dugvány gyökeret vert, és már önálló jázminként növekszik. Várd meg, míg benövi a vázát, amibe ültetted, majd a következő évben kora tavasszal ültesd et egy nagyobba.

Téli tudnivalók

A jázmint nem túl nehéz kezelni télen, de ebben az időszakban kevesebb vízre, napfényre és trágyára lesz szüksége, mint a melegebb szezonban. Télen gond nélkül elvannak hűvös, de 5°C-nál nem hidegebb szobákban.

A jázminra jellemző leggyakoribb problémák

Trópusi növények lévén a jázminokat leginkább a levélrozsda és az elhalás veszélyeztetik. Ez a két betegség a leveleket károsítja – elszíneződést, hervadást okoz, és a dugványokkal örökíthető is. Az efféle gombás fertőzések ellen szódabikarbónából készült sprayre és jó szellőzésre van szükség. Ha a problémák ezek ellenére is fennállnak, akkor valószínűleg az egész cserepet és a gyökereket is le kell takarítanod, hogy megszabadulj tőlük.

A levéltetvek, az atkák és a liszteskék mind a növény nedveinek kiszívásával táplálkoznak, amivel súlyos károkat okozhatnak abban. A leveleket továbbá az éhes hernyók veszélyeztethetik. Ezek ellen szappanos oldattal ajánlatos felvenni a küzdelmet, amit egy pumpás flakonból kell a problémás területekre fújni a növényeken.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kataszteri osztályozás

minőségi osztályozás, amely a termőföldet művelési ágak és minőségi osztályok alapján... Tovább

edafon

a talaj élővilágának az összessége. A —>talajképződésben jelentős; a talajba került... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások virág