Jázminbokor a kertben!

hirdetes

Illatos virágtenger – Ilyen növény neked is kelleni fog, bemutatjuk a jezsáment!

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A jázmin egy trópusi növény, amelynek több mint kétszáz faja ismert. A jázmin könnyedén felismerhető csinos, csillagszerű fehér szirmairól, amiken itt-ott rózsaszínes részek is megjelenhetnek. A jázminnak nem csak virágai szépek, de illata is kellemes, ráadásul nyugtató hatással is bír. Ismerd meg közelebbről te is ezt a csodát! 

A nyár egyik legnagyobb csodája

Kevés érzés fogható ahhoz, mint amikor az ember belép jázminillatú otthonába, ahol nem mesterséges illatszerek, hanem természetes, virágokból árasztott aromát járják át a levegőt. A jázmin azonban nem feltétlenül a legegyszerűbben nevelhető növény, ezért érdemes egy pillantást vetni az alábbi kis útmutatóra, ami minden szükséges tudnivalóra kitér e csodás virág gondozásával kapcsolatban!

A jázmin szükségletei

Talaj

A jázminoknak szerencsére nincsenek kényes igényei talajügyben, és többféle termőközegben eléldegélnek. Ennek ellenére jó ötlet valamilyen organikus, pórusos anyagból, fakéregből, tőzegből és már, jó vízelvezetésű közeget alkotó elemekből talajt keverni neki.

Napfény

Ezek a virágok kedvelik a ragyogó napfényt, ezért ha bent tartod őket, akkor fontos napi legalább 4 óra természetes napfényt biztosítani számukra. Különösen jó, ha délre néző ablakok mellé tudod helyezni őket. A téli hónapok során már nem lesz szüksége ekkora mennyiségű napfényre.

Hőmérséklet

Mivel a jázminok trópusi növények, így remekül bírják a meleg, párás körülményeket. Ebből következően a hideg, téli hőmérsékleteket már sokkal kevésbé tűrik, és általában el is pusztulnak tőlük. Igyekezz 16-24°C közötti körülményeket fenntartani számukra. Miután elvirágzott, átviheted egy hidegebb szobába, de semmiképpen ne tartsd olyan helyen, ahol 5°C-nál hidegebb van.

Öntözés

A jázminoknak sok vízre van szükségük, különösen amikor éppen virágzanak. Próbáld mindig enyhén nyirkosan tartani a talajt, és heti rendszerességgel öntözd őket. Ha a talaj két öntözés között kiszáradna, máris nedvesítsd be újra.

Trágyázás

A jázminokat káliumban és foszforban gazdag trágyával javasolt táplálni. Ezek segítenek majd, hogy a növény tovább virágozzon. A jázminokat legalább évente két alkalommal érdemes trágyázni, de tavasszal és nyáron néhány hetente egy kevés folyékony műtrágya is adható nekik. A következő oldalon mindent elmondok a gondozásáról, neveléséről!

hirdetes
hirdetes

Megfelelő gondoskodás mellett a jázminok gond nélkül eléldegélnek a négy fal között is. A már korábban említett napigény miatt ajánlott déli ablak mellett tartani, de ha erre nincs lehetőség, akkor nyáron néhány órára helyezd ki a napra, a szabadba. Az ősz érkezésével új rügyek jelennek meg rajta, a hűvös, jól keringő levegő pedig elősegíti a téli virágok kifejlődését. Ha azonban a téli hőmérséklet túl nagy számára, akkor nem hoz majd virágokat.

Csípés és metszés

Amikor új növekményeket veszel észre jázminodon, ajánlott visszacsípni a szárakat, hogy elősegítsd ezek növekedését. Ezt a növény életének első két évében kell elvégezni, és mindig csak a szár felső felét szabad visszacsípni. Miután a jázmin elvirágzott az adott szezonban, egy metszést sem árt végrehajtani rajta. Távolítsd el az összes elhalt levélzetet és az összegabalyodott szárakat a növényről. Szabadulj meg minden fertőzött résztől is, hogy a betegség ne terjedhessen tovább.

Szaporítás

A jázmin szaporítását dugványozással érdemes végezni. A dugványok nagyjából 7,5 centi hosszúak legyenek, és legyen rajtuk 2-3 levélcsomó is (lehetőleg a felső végükön). A gyökereztetés elősegítése érdekében ültesd őket tőzegmohából, homokból és más, jó vízelvezetést biztosító összetevőkből kevert talajba. A növekedés elősegítéséhez takard le a növényt műanyag sátorral, ami könnyedén elkészíthető egy egyszerű műanyag szatyorból. A jázmindugvány kerüljön egy kb. 18°C-os, napfényes szobába. Nagyjából négy hét múlva látod majd az új növekménykezdeményeket, amelyek egyértelműen jelzik, hogy a dugvány gyökeret vert, és már önálló jázminként növekszik. Várd meg, míg benövi a vázát, amibe ültetted, majd a következő évben kora tavasszal ültesd et egy nagyobba.

Téli tudnivalók

A jázmint nem túl nehéz kezelni télen, de ebben az időszakban kevesebb vízre, napfényre és trágyára lesz szüksége, mint a melegebb szezonban. Télen gond nélkül elvannak hűvös, de 5°C-nál nem hidegebb szobákban.

A jázminra jellemző leggyakoribb problémák

Trópusi növények lévén a jázminokat leginkább a levélrozsda és az elhalás veszélyeztetik. Ez a két betegség a leveleket károsítja – elszíneződést, hervadást okoz, és a dugványokkal örökíthető is. Az efféle gombás fertőzések ellen szódabikarbónából készült sprayre és jó szellőzésre van szükség. Ha a problémák ezek ellenére is fennállnak, akkor valószínűleg az egész cserepet és a gyökereket is le kell takarítanod, hogy megszabadulj tőlük.

A levéltetvek, az atkák és a liszteskék mind a növény nedveinek kiszívásával táplálkoznak, amivel súlyos károkat okozhatnak abban. A leveleket továbbá az éhes hernyók veszélyeztethetik. Ezek ellen szappanos oldattal ajánlatos felvenni a küzdelmet, amit egy pumpás flakonból kell a problémás területekre fújni a növényeken.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2020-06-18

Ha őzgidát találsz, jobb, ha NEM nyúlsz hozzá!

Az önjelölt állatvédők előszeretettel veszik gondozásuk alá a látszólag magára hagyott őzgidákat, azonban az erdészek óvaintenek ettől. Miért? Most kiderül!

2018-06-18

Korszerű vetéstechnológia repcében

Mostani cikkünkben a korszerű vetéstechnológiáról fogunk beszélni, mégpedig repcében. Olvasd el szakértőink remek írását, és tudj meg mindent te is a korszerű vetéstechnológiáról reppcében

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

laposszárú perje (Poa compressa L.)

a —>pázsitfüvek családhoz tartozó, laza bokrú, tarackos gyökerű, alacsony növésű,... Tovább

oldalazó talajművelő eszközök

azok a munkaeszközök, amelyeknek munkavégzési síkja a vonóerőgép tengelyére nem merőleges... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások virág