Virágoznak a japán cseresznyefák

hirdetes

Váratlanul elkezdtek virágozni a japán cseresznyefák!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Japán híres a csodálatosan szép cseresznyevirágairól, amiket a helyiek sakura néven ismernek. Ezek a szépségek a tavasz hírnökei, akkor borulnak virágba, most viszont ősszel is kinyíltak, ami nem mindennapi! 

Váratlanul elkezdtek virágozni a japán cseresznyefák!

A világhíres japán cseresznyevirágok rózsaszínben és fehérben tündökölnek, tavasszal lehet őket megcsodálni, virágzásuk pedig nagyjából két hétig tart. Ebben az időszakban a világ minden tájáról érkeznek ide turisták, csak azért, hogy fotókat készítsenek a mesés növények virágairól. Tavasszal ez teljesen normális, októberben már nem annyira, most viszont több mint háromszáz ember tett jelentés arról, hogy a cseresznyevirágok megjelentek. Itt megnézheted, tavasszal milyen szépek voltak a japán cseresznyevirágok:

A szakértők szerint a tájfunok egy része járulhat most hozzá ehhez a szokatlan jelenséghez. Hiroyuki Wada, a Japán Virágszövetség munkatársa arról beszélt, hogy történt már hasonló a múltban, de csak nagyon ritkán. Hozzátette, hogy a cseresznyefák levelei hagyományosan az év ezen szakaszában olyan hormonokat bocsátanak ki, amelyek megakadályozzák a virágbimbók kifejlődését. 

Ebben az évben viszont sok erős tájfun alakult ki, ami heves esőzéssel, és orkán erejű széllel járt, emiatt pedig a legtöbb fa elvesztette lombozatát – ez talán megmagyarázza a meglepetésszerű cseresznyevirágzást. Wada még elmondta, hogy a növényeket, így a növények virágzását a viharokat követő melegebb hőmérsékletek is megzavarhatják. A baj csak az, hogy azok a rügyek, amelyek most virágba borultak, jövőre nem fognak újra kinyílni.

Wada úr azonban hozzátette, hogy ez minimális hatással lesz a tavaszi sakura szezonra. Szóval attól nem kell tartania senkinek, hogy a 2019-es évben nem láthatjuk ezeket a fákat meseszép színekbe öltözni! 

Japánt egyébként idén számos olyan tájfun súlytotta, ami hatalmas károkat okozott, a Jebi tájfun például az utóbbi negyed évszázad legerősebbje volt, legalább tíz ember életét követelte, és széles pusztítást végzett.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


visszacsatolás (feed back)

Az életjelenségekkel kapcsolatos aktiválásban v. gátlásban megnyilvánuló jelenség. Fontos... Tovább

fejési napló (istállókönyv)

a kifejt tej mennyiségét rögzítő bizonylat. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek