Növények, amiknek a magját januárban kell elvetni

hirdetes

10 közkedvelt növény, aminek a magját januárban kell vetni!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ezeknek a növényeknek a magját januárban kell vetni

Növények, amiknek a magját januárban kell vetni

Muskátli

A muskátli jellemzően májustól október-novemberig virágzik, magját viszont januárban kell vetni. Érdemes ritkásan, kis palántázó poharakba, vagy tejfölös pohárba vetni a magokat, amiket vékonyan be kell takarni. Egytized részben agyag-granulátummal kevert palántaföldet érdemes használni a művelethez, és biztosítsunk 22-24 Celsius fokot a számára. A csírázáshoz 3-12 nap szükséges. 

Begónia

A begónia júliustól október-novemberig virágzik, magját érdemes ritkásan vetni palántafölddel megtöltött palántázó poharakba, vagy csíráztató tálca tetejére. A vetés után fedjük egy vékony réteg vermikulittal. Biztosítsunk számára 20-24 Celsius fokot, fontos megjegyezni, hogy a csírázás lassú, általában 15-60 napig tart, ezalatt a fény kulcsfontosságú! 

hirdetes

Petúnia

Június végétől szeptemberig virágzik, januárban töltsük fel a csíráztató tálca rekeszeit tíz százalékban vermulittal kevert palántafölddel, a tetejére pedig vessük el a magokat ritkásan, majd vékonyan fedjük vermulittal. A csíráztatás 14 napig tart, ehhez viszont szüksége van fényre, illetve 25-27 Celsius fokos hőmérsékletre.

hirdetes

Díszcsalán

A díszcsalád júniustól díszít lombjával. Magjait szintén ritkásan kell vetni, palántázó poharakba, vagy csíráztató tálcába, ehhez palántaföldet és tíz százalék vermulitot érdemes használni, ezzel a keverékkel vékonyan fedjük is be a magokat. A csírázás hőmérséklettől függően 10-20 napot vesz igénybe, minimum 20 Celsius fokot kell biztosítani számára!

Dália

A dália júliustól október-novemberig virágzik. A palántázó tálca rekeszeibe pár szem magot kell elvetni, kilenc rész palántaföldből és egy rész vermulitból álló ültető keverékbe. 19-22 Celsius fok körüli hőmérsékletet kell biztosítani a csírázáshoz, ami 5-20 napig tart. A következő oldalon további öt növény vár! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-01-18

Mi az oka, ha nem kel ki a fokhagymám a kertben?

A fokhagyma termesztése nem bonyolult folyamat, ám, ha nem kelt ki a fokhagymád a kertben, akkor lehet te is az öntözéssel rontottad el.

2024-02-22

Nem csak szép, de jól alkalmazkodik is: ismerd meg az erdei tündérfürtöt

Az erdei tündérfürtöt csak imádni lehet: jól alkalmazkodik, szereti az árnyékos helyeket és nem igényel nagy törődést, legyen neked is erdei tündérfürtöd!

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

47/2006. (VI. 22.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

egyedi etetés

a takarmányozásnak az a formája, amikor az állatokat egyedileg adagolt takarmánnyal etetik. Pl.... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem