Dália gondozása, dália nevelése

Minden a dália neveléséről

Bohács Ádám
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A színpompás dáliákra (Dahlia) elég csak ránézni, és azonnal egyértelművé válik, hogy miért rajong értük olyan sok kerttulajdonos. Ezek az általában nyár közepétől virágzó szépségek a kert sok más lakóját képesek túlélni, ugyanis akár az első fagyig is képesek virágzani.

Minden a dáliáról

Röviden a dáliákról

A dália (Dahlia) az őszirózsafélék családjának őszirózsaformák alcsaládjába tartozó virágos évelő növények nemzetsége. Nevét Andreas Dahl svéd botanikusról kapta. Észak-Amerikában honos; Európába a spanyolok hozták át Mexikóból, és Katalóniából terjedt el szerte Európában. Gumós, lágyszárú növény.

 

A nagyobb termetű fajták majd' két méter magasra nőnek; sokszor gyermekfej nagyságú virágaikat a felálló hajtások végén hozzák, a törpe növésű változatok virágai kisebbek, de sokszor számosabbak.

 

A dáliák egyik legnagyobb előnye (és sokak kedvenc tulajdonsága) hogy igen egyszerűen termeszthetőek. Első ránézésre persze nem ez az emberek első gondolata – a gyönyörű színekben pompázó virágágyások szinte elérhetetlennek tűnnek.

 

Azonban nem kell hozzá, mint egy kis elszántság, kitartás és türelem, és akár te is büszke tulajdonosa lehetsz ezeknek a mesébe illő szépségeknek. A hűvösebb éghajlatokon gyökérgumós évelőkként nevelik a dáliákat, kisméretű, barna, kétnyári gumókból, amelyeket tavasszal szokás elültetni.

 

A dáliáknak rengeteg színváltozata létezik, és virágméretüket tekintve is kifejezetten változatosak (5-25 cm). A legtöbb dália 120-150 cm magasra nő meg. Ha téged is meghódítottak ezek a csodaszép virágok, akkor lapozz a következő oldalra és olvass tovább, hogy mindent megtudj ültetésükről és gondozásukról!

 

Minden a dáliáról

A dáliák ültetését nem szabad túl korán elvégezni, mert ugyan kedvelik a hűvös időt, a hideg talajban nem képesek megfelelően fejlődni. Várd meg, hogy a talaj hőmérséklete elérje a 16°C-t, és győződj meg róla, hogy idén már nem várható több fagy a tavasz elején. Nem sokkal a paradicsomok ideális ültetési időszaka után érdemes elültetni őket.

 

Kerüljenek olyan helyre, amelyekre nem vetődik árnyék nap közben, hogy 6-8 óra közvetlen napsütést kapjanak. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy dáliáid több virágot hozzanak. Lehetőleg érje őket reggeli napsütés is, és minél kevesebb szél.

 

A dáliáknak tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetésű talajra van szükségük. Az ideális pH érték valahol 6,5-7,0 között van, ami enyhén savasnak mondható. Ha sűrűbb talajjal rendelkezel, akkor lazítsd fel azt némi homokkal, tőzegmohával vagy érett trágyával, hogy jobb vízelvezetést és könnyebb terjeszkedést biztosíts a gyökerek számára.

 

Az ágyásokba szánt dáliákat 25-30 cm-re lehet ültetni egymástól. A kisebb, virágzó típusok között, amik általában 90 cm magasra nőnek meg, 60 cm hézagot kell hagyni. A magasabb, nagyobb virágú dáliák között legalább 90 cm-nyi szünetre van szükség. Ha 30 cm-re helyezed őket egymástól, akkor csinos virágsövényt alkotnak, és egymás támaszaiként szolgálnak majd.

 

Az ültetéshez használt lyuk kicsivel szélesebb kell legyen a gyökérnél, és nagyjából 15-20 cm mély. Kerüljön bele némi komposzt vagy tőzegmoha, illetve egy maréknyi csontliszt sem árt a gyökereknek. Ezen kívül a dáliák nem igényelnek több trágyázást ültetéskor.

 

Minden a dáliáról

Ne ültess olyan dáliagumókat, amik ráncosnak vagy rothadozónak tűnnek. A rózsaszín bimbók, vagy némi zöld növekmény egészségre utaló jelek. A gumókat ne vágd szét ültetéskor, mint ahogy a burgonyákat szokás. Helyezd a gumókat a lyukakba, a rózsaszín bimbókkal felfelé. Ez után temesd be őket 5-8 cm talajjal. Miután a csíra kibújik a talajból, tegyél alá még több talajt, ahogy egyre növekszik, amíg a lyuk el nem éri a körülötte lévő talaj szintjét (tehát amíg be nem temetődik teljesen).

Hirdetés

 

A magas, nagyvirágú fajtáknak támasztékra lesz szükségük. Ezt 1,5-2 méter magas karókkal biztosíthatod, amelyeket már az ültetéssel egy időben érdemes leszúrni, hogy később nehogy megsértsd a palánta gyökereit. Ahogy a növény egyre nagyobbra nő, kösd hozzá a karóhoz.

 

A magas dáliákat, amiket csak azért nevelsz, hogy virágcsokrokba vághass belőlük, érdemes a kifejezetten nekik fenntartott ágyásokban tartani, hogy ne kelljen versengniük más növényekkel a tápanyagokért. Az alacsony és félmagas fajtákat nyugodtan ültetheted más nyári virágok közelébe, vagy akár növénytartókba is.

 

A dáliák nagyjából 8 héttel az ültetés után kezdenek el virágzani, valamikor július közepén, de vannak, akik az általános ültetési időszaknál egy nappal korábban, házon belül ültetik el dáliáikat, hogy annyival előbb kezdhessenek el virágzani, és annyival tovább ékesítsék a kertet az első fagyig.

 

Ültetés után ne öntözd meg rögtön a gumókat, mert ez könnyedén rothadáshoz vezethet. Várj, amíg a csírák megjelennek a talaj felett, és csak ez után adj nekik vizet. Talajtakarásra nincs szükség, mert az csak vonzza a kártevőket, és a dáliák szeretik a nap melegét érezni gyökereiken.

 

Minden a dáliáról

Miután a palánták megjelennek a talaj felett, hetente 2-3 mélyöntözéssel érdemes biztosítani vízutánpótlásukat, alkalmanként 30 percen át, egy locsolófej segítségével. A dáliákat alacsony nitrogéntartalmú folyékony tápoldattal ajánlatos trágyázni, például 5-10-10-essel vagy 10-20-20-assal. A trágyázást a palánták megjelenése után, majd 3-4 hetente végezd el a nyár közepétől egészen kora őszig. Ne vidd túlzásba, különösen a nitrogén adagolását, mert az kisméretű virágokat eredményez, amik talán meg sem jelennek majd.

 

A nagyobb virágú dáliafajtáknak extra figyelemre lesz szükségük a viharok előtt és után. Érdemes szélvédett helyre ültetni őket, ahol az erős szél kevesebbet árthat nekik. A hatalmas virágok szirmai közé rengeteg víz beszorulhat, az extra súly pedig nem tesz jót nekik, ráadásul gombásodást okozhat. Amikor dáliáid elérik a 30 cm magasságot, vágj vissza a középső, legvastagabb szárból 8-10 cm-t, hogy szétágazóbb, bokros formájúvá neveld őket, növelve ezzel a szárak számát és hosszát is.

 

Ha igazán nagy virágokat szeretnél, akkor távolítsd el a 2 kisebb bimbót a középső, nagyobb bimbók mellől. Így a növény több erőforrást fordíthat a nagyobb, középső bimbókra. Így kevesebb, de lényegesen nagyobb virágok lesznek majd rajtuk. Az alacsonyabb, ágyásokba szánt dáliáknak nincs szükségük sem támasztékokra, sem pedig a bimbók eltávolítására.

 

A középső szárat a harmadik levélcsoport felett csípd le, hogy bokorszerűbb formát vegyenek fel. Ezen kívül érdemes eltávolítani az elvirágzott virágokat is. A dáliák levélzete az első fagy után megfeketedik. A dáliák a 8-as USDA zónáig hidegtűrők, és egészen a talajig visszavághatók, hogy a gumók ott áttelelhessenek. Az átteleltetéshez vond be őket vastag, száraz talajtakaróval. Az ennél hidegebb zónákban a gumókat fel kell ásni, és télire melegebb helyen elraktározni.

Hirdetés

 

Minden a dáliáról

Kártevők és betegségek

A házatlan csigák a dáliák gyakori kártevői. A talajtakaró erősen vonzza őket, ezért nem ajánlatos az áttelelésen kívül alkalmazni. Ha gyakran okoznak gondot a meztelencsigák kertedben, akkor két héttel az ültetés után használj csalit ellenük. Az atkaproblémák megelőzése érdekében használj organikus rovarriasztó sprayeket dáliáidon július végétől egészen szeptember végéig.

 

A fülbemászók és az uborkabogarak megrágják ugyan a szirmokat, de a növény többi részét általában nem bántják. Találkozhatsz még levéltetvekkel is, amikkel az atkákhoz hasonlóan bánhatsz el. A dáliákat első sorban a lisztharmat fenyegeti, ami általában ősszel üti fel a fejét. A legjobb védekezés a megelőzés – használj megfelelő szereket júliustól augusztusig.

 

Metszés virágcsokrokba és a gumók átteleltetése

Csokrokba

A dáliák remekül néznek ki egy vázában vagy csokorba kötve, ráadásul minél többször vág belőlük az ember, annál többet virágzanak majd. A virágokat szárastul reggelente vágd le, mielőtt a nap felmelegíteni őket, majd helyezd őket egy hideg vizes vödörbe. Távolítsd el róluk az alsó leveleket, majd mehetnek is a vázákba. A vázákat érdemes hűvös helyen tartani, és napi szinten ellenőrizni a vizüket. Ideális körülmények között a csokor így akár egy hétig is kibírja majd.

 

A gumók felásása és átteleltetése

A hűvösebb vidékeken a dáliagumók nem képesek a szabadban átvészelni a telet, ezért időben fel kell ásni őket, hogy fagyvédett helyen várhassák a következő tavaszt. A dáliák 8-as USDA zónáig hidegtűrőek. Ezeken és az ennél melegebb területeken a gumókig vissza kell vágni őket tél előtt, és talajtakaró alatt áttelelnek majd. A fagyos telek végeznek velük, ezért a hűvösebb vidékeken érdemes felásni őket.

 

  1. Vágd vissza a levélzetet 5-10 cm-ig a talajtól.
  2. Ásd ki a gyökércsomót, és óvatosan rázd re róla a maradék talajt.
  3. A rothadozó gumókat vágd le a csomóról.
  4. Helyezd a csomót fejjel lefelé a napra, és hagyd, hogy ott természetesen kiszáradjon.
  5. Helyezd a csomót laza, szellős anyagba (vermikulit, száraz homok, vagy hungarocell csomagolódarabkák).
  6. Tárold jól szellőző, fagymentes helyen, lehetőleg 5-7°C közötti hőmérsékleten.
  7. Tavasszal vedd újra elő a csomót, majd válaszd le róla az egészségesnek tűnő gumókat. Egy gumó akkor egészséges, ha legalább egy rózsaszín bimbó látható rajta, vagy úgy vágod le, hogy a csomóból is maradjon benne egy darab. Csak ezek a gumók lesznek képesek kicsírázni.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-03-20

Kártevőriasztó növények – Ezeket ültesd, hogy ne kelljen permetezni!

Növények, amik segítenek a kártevők elleni harcban, ismerd meg mindet, és ültesd tele velük a kertedet. Ezután biztos lehetsz benne, hogy nem kell majd annyit permetezned!

2019-03-22

Cserépben is termeszthetünk rekord mennyiségű paradicsomot!

Nem kell hatalmas terület ahhoz, hogy sikeresen termesszünk paradicsomot, elegendő néhány cserép hozzá! Most elmondjuk, hogyan termeszthettek sikeresen paradicsomot cserépben.

2019-03-21

Termesszünk vaníliát kertünkben! Szakértőnk elmondja, hogyan!

Vaníliababot te magad is tudsz termeszteni a kertedben, nincs más dolgod, mint elolvasni szakértőnk remek cikkét, és belevágni! Sok sikert kívánok mindenkinek a vaníliababhoz!

2019-03-22

Így készíts magágyat műanyag pohárból vagy palackból

Műanyag palackok segítségével is készíthetünk növényeink számára magágyat, mostani cikkemben azt fogom elmondani, hogy hogyan tehetjük ezt meg, és miért tartom annyira jó ötletnek!

2019-03-22

Mik azok a fonálférgek, és miért olyan hasznosak (vagy károsak) a kertben?

A fonálférgeket az emberek többsége nem is ismeri, éppen ezért azt sem tudják, hogy károsak, vagy hasznosak a kertben megtalálható fonálférgek. Mostani cikkemben mindenre választ adok!

2019-03-20

Minden, amit a brokkoli termesztéséről tudnod kell

Termessz te is sikeresen brokkolit, ehhez nyújt most segítséget szakértőnk remek cikke. Nincs más dolgod, mint megfogadni az itt leírtakat, akkor biztosan sikert fogsz elérni!

További cikkek ebben a témában
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal

Földhivatal Megyei Földhivatal Cím: Miskolc Vologda u. 4. 3525 Magyarország Tovább

kumet hám

lovak külföldön elterjedt hámtípusa, régen nagyvárosi fuvarozásban nálunk is használták.... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 205

Átlagos értékelés: 5.0