Dália gondozása, dália nevelése

hirdetes

Minden a dália neveléséről

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

A színpompás dáliákra (Dahlia) elég csak ránézni, és azonnal egyértelművé válik, hogy miért rajong értük olyan sok kerttulajdonos. Ezek az általában nyár közepétől virágzó szépségek a kert sok más lakóját képesek túlélni, ugyanis akár az első fagyig is képesek virágzani.

Minden a dáliáról

Röviden a dáliákról

A dália (Dahlia) az őszirózsafélék családjának őszirózsaformák alcsaládjába tartozó virágos évelő növények nemzetsége. Nevét Andreas Dahl svéd botanikusról kapta. Észak-Amerikában honos; Európába a spanyolok hozták át Mexikóból, és Katalóniából terjedt el szerte Európában. Gumós, lágyszárú növény. A nagyobb termetű fajták majd' két méter magasra nőnek; sokszor gyermekfej nagyságú virágaikat a felálló hajtások végén hozzák, a törpe növésű változatok virágai kisebbek, de sokszor számosabbak.

A dáliák egyik legnagyobb előnye (és sokak kedvenc tulajdonsága) hogy igen egyszerűen termeszthetőek. Első ránézésre persze nem ez az emberek első gondolata – a gyönyörű színekben pompázó virágágyások szinte elérhetetlennek tűnnek.

Azonban nem kell hozzá, mint egy kis elszántság, kitartás és türelem, és akár te is büszke tulajdonosa lehetsz ezeknek a mesébe illő szépségeknek. A hűvösebb éghajlatokon gyökérgumós évelőkként nevelik a dáliákat, kisméretű, barna, kétnyári gumókból, amelyeket tavasszal szokás elültetni. A dáliáknak rengeteg színváltozata létezik, és virágméretüket tekintve is kifejezetten változatosak (5-25 cm). A legtöbb dália 120-150 cm magasra nő meg. 

A dália gondozása

Miután a palánták megjelennek a talaj felett, hetente 2-3 mélyöntözéssel érdemes biztosítani vízutánpótlásukat, alkalmanként 30 percen át, egy locsolófej segítségével. A dáliákat alacsony nitrogéntartalmú folyékony tápoldattal ajánlatos trágyázni, például 5-10-10-essel vagy 10-20-20-assal. A trágyázást a palánták megjelenése után, majd 3-4 hetente végezd el a nyár közepétől egészen kora őszig. Ne vidd túlzásba, különösen a nitrogén adagolását, mert az kisméretű virágokat eredményez, amik talán meg sem jelennek majd.

hirdetes

A nagyobb virágú dáliafajtáknak extra figyelemre lesz szükségük a viharok előtt és után. Érdemes szélvédett helyre ültetni őket, ahol az erős szél kevesebbet árthat nekik. A hatalmas virágok szirmai közé rengeteg víz beszorulhat, az extra súly pedig nem tesz jót nekik, ráadásul gombásodást okozhat. Amikor dáliáid elérik a 30 cm magasságot, vágj vissza a középső, legvastagabb szárból 8-10 cm-t, hogy szétágazóbb, bokros formájúvá neveld őket, növelve ezzel a szárak számát és hosszát is.

Ha igazán nagy virágokat szeretnél, akkor távolítsd el a 2 kisebb bimbót a középső, nagyobb bimbók mellől. Így a növény több erőforrást fordíthat a nagyobb, középső bimbókra. Így kevesebb, de lényegesen nagyobb virágok lesznek majd rajtuk. Az alacsonyabb, ágyásokba szánt dáliáknak nincs szükségük sem támasztékokra, sem pedig a bimbók eltávolítására.

A középső szárat a harmadik levélcsoport felett csípd le, hogy bokorszerűbb formát vegyenek fel. Ezen kívül érdemes eltávolítani az elvirágzott virágokat is. A dáliák levélzete az első fagy után megfeketedik. A dáliák a 8-as USDA zónáig hidegtűrők, és egészen a talajig visszavághatók, hogy a gumók ott áttelelhessenek. Az átteleltetéshez vond be őket vastag, száraz talajtakaróval. Az ennél hidegebb zónákban a gumókat fel kell ásni, és télire melegebb helyen elraktározni.

hirdetes

Kártevők és betegségek

A házatlan csigák a dáliák gyakori kártevői. A talajtakaró erősen vonzza őket, ezért nem ajánlatos az áttelelésen kívül alkalmazni. Ha gyakran okoznak gondot a meztelencsigák kertedben, akkor két héttel az ültetés után használj csalit ellenük. Az atkaproblémák megelőzése érdekében használj organikus rovarriasztó sprayeket dáliáidon július végétől egészen szeptember végéig.

A fülbemászók és az uborkabogarak megrágják ugyan a szirmokat, de a növény többi részét általában nem bántják. Találkozhatsz még levéltetvekkel is, amikkel az atkákhoz hasonlóan bánhatsz el. A dáliákat első sorban a lisztharmat fenyegeti, ami általában ősszel üti fel a fejét. A legjobb védekezés a megelőzés – használj megfelelő szereket júliustól augusztusig.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-11

Négylevelű lóhere és szerencsehere – melyik hoz szerencsét és miért?

Miért hisznek az emberek abban, hogy a négylevelű lóhere szerencsét hoz? Mostani cikkünkből tudj meg a négylevelű lóheréről, illetve a szerencseheréről mindent.

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

2021-05-26

Kertészkedj az egyik legegyszerűbb módon – legyen szuper palackkerted!

A palackkertek vagy floráriumok, valamint terráriumok napjainkban egyre népszerűbbek, ráadásul gondozásuk is egyszerű – se locsolás, se bonyodalmak.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

További cikkek ebben a témában


kötőszövet

különböző alakú sejtekből, gazdag sejt-közötti állományból és rostokból álló szövet.... Tovább

95/2008. (VII. 25.) FVM rendelet

Az egyes állatbetegségek és zoonózisok felszámolására, ellenõrzésére és megfigyelésére... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés