notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gráf ma írja alá: Itt aszály van!

Hirdetés

Gráf ma írja alá: Itt aszály van!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Gráf József agrárminiszter ma írja alá azt a dokumentumot, mely kimondja, hogy Magyarország egésze aszálysújtotta terület. Ez azt jelenti, hogy az érintett termelők kárenyhítésre számítanak, igaz egyelőre csak 5 milliárd forintnyi az erre szánt alapkeret. Szerződéseik teljesítésében is könnyítést jelent a „vis major” hivatalossá válása.
Gráf ma írja alá: Itt aszály van!

Amire annyi termelő vágyott, ma bekövetkezik: az agrárhírek.hu információi szerint ma gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter aláír egy dokumentumot, amely szerint eész Magyarországot aszálysojtott területnek nyilvánítja.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az érintett termelők - azok, akiknél a bevételkisesé meghaladja a három éves átlaghoz viszonyítva a 30 százalékot kárenyhítésre számíthatnak. De csak azok részesülnek a központi kárenyhítési alapból, akik május 15-ig bejelentkeztek abba. Az alap jelenleg 5 milliárdos kerettel rendelkezhet, ez az összeg áll egyelőre rendelkezésre.


A kár azonban vélhetően ennek többszöröse lesz. A kalászosoknál jó 30 százaléknyi a kiesés - van ahol 50-60 százalék - a repcénél 40 százalékkal kevesebb terem. Éppen ezért más eszközt is érdemes lenne alkalmazni a kárenyhítésre. Összefogó javaslatot eddig egy szervezet, a Magyar Agrárkamara készített. A köztestület a múlt héten adta át 10 pontos „aszálycsomagját” a miniszternek.


Ebben többek között azt ajánlják, hogy a bankok ütemezzék át a meglévő hiteleket, ehhez állami garanciát kellen nyújtani, a kormány mérsékelje az agrármunkáltatók bérhez kapcsolódó terheit.A vis major helyzet azt is jelenti, hogy a gazdálkodók részben, vagy egészben mentesülhetnének az elnyert környezetvédelmi, tartástechnológia fejlesztési, beruházási támogatások vállalási kötelezettségei alól.

Hirdetés


Szerepel az is, hogy a vízkészlet járulék és rendelkezésre tartási járulék alól ez évben a gazdálkodók mentességet kapjanak, továbbá a vízhasználat 40 % díjtámogatásban részesüljön. Növeljék az öntözés-fejlesztés támogatását. A gázolaj jövedéki adójának visszaigénylési lehetőségét 100 %-ra kell emelni – egy automatizmus során - a kárt szenvedett gazdálkodók körében. A takarmányvásárláshoz kedvezményes hiteleket kell biztosítani és a 2009/10 kvóta évre vonatkozó támogatás-kifizetés előrehozását a tejkvóta esetében, továbbá a kvótaalapú támogatás 50 %-os emelését az Európai Unió Bizottságával egyeztetve.


Kezdeményezze a tárca az Európai Unió Bizottságnál, hogy az elemi károk okán kialakult helyzet miatt a területalapú támogatások kifizetése tekintetében előleg folyósítására kerüljön sor.

Hirdetés


Megfontolandó, hogy az idei évben azoknak a termelőknek, akiket az aszály sújtott a tavalyi évben kifizetett top upnak megfelelő hektáronkénti összeg kerüljön ellentételezésre, amelynek forrása a mezőgazdaságtól (top-up) elvont 33 milliárd Ft lenne (akár faktorálás útján). A MA javasolja az EU felé kezdeményezni, hogy a legsúlyosabb kárt szenvedett megyékben a kormány, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium koordinálásában indítson további pályázatokat a munkahelymegtartás támogatására, ezzel együtt a továbbfoglalkoztatás ösztönzésére nemzeti és uniós fejlesztési forrásokra alapozva. A testület javasolja annak lehetőségét, hogy egy maximum 2 éves periódusra, az érintett - zömmel hátrányos helyzetű - vidéki térségeinkben az állam a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban foglalkoztatottak számára jövedelemkiegészítő, vagy foglalkoztatási támogatást adjon.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
505 123
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 043 281
Közösség

útifű (Plantago)

az útifűfélék (Plantaginaceae) családjának nemzetsége, számos faja hazánkban is elterjedt.... Tovább

megporzás

a virágpornak (pollen) a magkezdemény csúcsára (nyitvatermők) v. a bibére (virág) kerülése... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 120

Átlagos értékelés: 4.9