A hazai élelmiszeripari és mezőgazdasági ágazatban több minőség irányítási és élelmiszer-biztonsági rendszer ismeretes. Ezt nehezíti, hogy a jogi szabályozás által más követelményeket is állítanak az élelmiszerlánc résztvevői számára. Mindezek egységes értelmezésében és értékelésében nagy segítséget nyújt a most megjelent MSZ/T prEN ISO 22000 élelmiszer-biztonsági irányítási szabványtervezet, amely 2005. I. félévében nyeri el végleges formáját.
MINŐSÉG PIRAMIS AZ ÉLELMISZERIPARBAN
Beszállítói szabványok;IFS(International Fodd Standard=Nemzetközi Élelmiszer Szabvány), amelynek csak a neve „nemzetközi”, azonban a német kiskereskedelmi szövetség (HDE) hozta létre. Pl.: Spar, Cora…
BRC(Brit Kereskedelmi Konzorcium) a brit kiskereskedelmi láncok saját márkaneve alatt forgalmazott áruk beszállítóival szemben támasztott, élelmiszer-biztonsági és minőségügyi követelmények c. szabvány. Pl.: Tesco…
A nagyobb áruházláncok már megkezdték e beszállítói szabványok számonkérését, illetve nyilatkozatokat kértek be az élelmiszer
előállítóktól, hogy mikorra várható a tanúsított rendszerek működtetése, (pl.: a SPAR 2005. jan. 1.-től tette kötelezővé a saját márkás beszállítóiknak, ill. a Tesco saját csoportja auditálja beszállítóit BRC szerint).
Minderre megoldást biztosít az ISO 22000 élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer!!
Ez már nemzetközi, hiszen az ISO (Nemzetközi Szabványosítási Szervezet) által létrehozott rendszer szabvány, melyet az ISO és a CEN (Európai Szabványügyi Bizottság) 146 országnak küldte meg véleményezésre.
Az ISO 22000 szabványról bővebben a 2005. februári cikkünkben olvashatnak.
A vállalja;·
HACCP rendszerek kialakítását, karbantartását, felülvizsgálatát (audit),
· MSZ EN ISO 22000 élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek kiépítését,
· Élelmiszer beszállítói szabványok kiépítését; IFS, BRC,
· Gyártmánylapok készítését (élelmiszer előállító egységek részére),
· Minőségirányítási rendszerek kiépítését (MSZ EN ISO 9001:2001),
· Belső auditok elvégzését (HACCP, ISO),
· Rendszer bevezetési szervezési feladatok (dokumentációkezelések) ellátását,
· Higiénikus élelmiszerüzem tervezését, átalakításában való tanácsadást,
· A tevékenységhez kapcsolódó rendeletek, törvények figyelését,
· Oktatási program kidolgozását, tréningek lebonyolítását,
· Segítségnyújtást a tanúsító szervezet kiválasztásában, a tanúsítás előkészítésében,
· Segítségnyújtást a pályázati dokumentáció előkészítésében, beadásában.
A rendszerkialakítás során elsődleges szempont a helyi adottságok, a tárgyi, személyi és anyagi lehetőségek figyelembevétele!
Pakai Anikó
Élelmiszertechnológus mérnök
Minőségirányítási szakmérnök
6721 Szeged, Tisza L. krt. 37.
Tel/fax.: 06-62/452-539
06-30/265-0208; 06-70/248-1313
Honlap: web.tvnetwork.hu/minoseg2001
E-mail: minoseg2001@tvnetwork.hu
A
Tanúsító Kft. bemutatása
A KONFORMITÁS Tanúsító Kft. 2002-ben alapított hazai tulajdonú tanúsító szervezet, fiatal önálló jogi személyiségű vállalkozás. Függetlenségét és pártatlanságát nem befolyásolja semmiféle termelési, kereskedelmi vagy pénzügyi érdekeltsége. A tanúsítási tevékenység szakmai és etikai elvárásainak teljesülését vezető testületünk az Igazgató Testület felügyelete szavatolja.
Cégünk abból a célból jött létre, hogy partnerei hosszú távú piaci sikerét támogassa szolgáltatásaival. A KONFORMITÁS Tanúsító Kft. Tanúsító Szervezet tevékenységi körébe tartozó szolgáltatásait bármely szervezet számára (gyártó, szolgáltató, forgalmazó, forgalomba helyező vagy kereskedelmi egység) korlátozás és megkülönböztetés nélkül kínálja.
Szolgáltatásaink:
· SZ EN ISO 9001: 2001 szabvány szerinti minőségirányítási rendszerek tanúsítása,
· MSZ EN ISO 22000 élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek tanúsítása,
· HACCP rendszerek igazolása,
· CE megfelelőségi jelölés alkalmazhatóságának igazolása,
· Egyedi megfelelőség-értékelési eljárások,
· Minőségirányítással kapcsolatos oktatások szervezése.
Rendszertanúsítási tevékenységünk és szakmai felkészültségünk független elismertetését a Nemzeti Akkreditáló Testület 2003. évben NAT-4-0039 számon regisztrálta a minőségirányítási rendszerek 34 szakma területén. Tanúsító személyzetünk kiemelt kompetenciával és munkagyakorlattal rendelkezik a
mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozóipar, a vendéglátás, valamint az ezekhez kapcsolódó kereskedelmi és szolgáltatási területeken.
Munkatársaink széleskörű és magas színvonalú szakmai képzettsége és gyakorlata által is biztosítjuk partnereink elégedettségét, tanúsítási tevékenységünk megfelelő szakmai színvonalát.
Forrás: Agrárágazat