MINŐSÉG PIRAMIS AZ ÉLELMISZERIPARBAN

MINŐSÉG PIRAMIS AZ ÉLELMISZERIPARBAN

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Beszállítói szabványok; IFS (International Fodd Standard = Nemzetközi Élelmiszer Szabvány), amelynek csak a neve „nemzetközi”, azonban a német kiskereskedelmi szövetség (HDE) hozta létre (pl.: Spar, Cora). BRC(Brit Kereskedelmi Konzorcium) a brit kiskereskedelmi láncok saját márkaneve alatt forgalmazott áruk beszállítóival szemben támasztott, élelmiszer-biztonsági és minőségügyi követelmények c. szabvány (pl.: Tesco)
MINŐSÉG PIRAMIS AZ ÉLELMISZERIPARBAN

Beszállítói szabványok;

IFS (International Fodd Standard = Nemzetközi Élelmiszer Szabvány), amelynek csak a neve „nemzetközi”, azonban a német kiskereskedelmi szövetség (HDE) hozta létre (pl.: Spar, Cora).

BRC(Brit Kereskedelmi Konzorcium) a brit kiskereskedelmi láncok saját márkaneve alatt forgalmazott áruk beszállítóival szemben támasztott, élelmiszer-biztonsági és
minőségügyi követelmények c. szabvány (pl.: Tesco)

Közös jellemzők:

- Céljuk a kereskedő saját márkás termékeit gyártó szállítók értékelése;

- Az EN 45011 és a GFSI (Global Fodd Safety Initiative = Globális Élelmiszerbiztonsági Kezdeményezés) útmutató követése.

Különbségek:

- A kezdeményezők a német ill. a brit kiskereskedők;

- A BRC nem számszerűsíti az eredményeket;

- Az IFS ösztönzi a folyamatos fejlesztést;

- Az IFS 2003-tól (4. verzió), a BRC 1999-től használatos Magyarországon is.

A nagyobb áruházláncok már megkezdték e beszállítói szabványok számonkérését, illetve nyilatkozatokat kértek be az élelmiszer előállítóktól, hogy mikorra várható a tanúsított rendszerek működtetése (pl.: általában 2005. jan. 1.-től tették kötelezővé a saját márkás beszállítóiknak).

MSZ/T prEN ISO 22000*

Ez már nemzetközi, hiszen az ISO (Nemzetközi Szabványosítási Szervezet) által létrehozott rendszer szabvány, melyet az ISO és a CEN (Európai Szabványügyi Bizottság) 146 országnak küldte meg véleményezésre.

A gyártói, vállalkozói saját nyilatkozatok, de még a külső szervezetek által kiadott igazolások is különböző szintű követelményeket támasztottak, és különböző módon adtak értékelést az élelmiszerbiztonsági rendszer működéséről. Az ISO 22000 szabvány a Haccp rendszer alkalmazásáról ezt a hiányt igyekszik pótolni, és auditálható követelményrendszert helyez az értékelők (tanúsítók) kezébe.
E nemzetközi szabvány

- Integrálja az Élelmiszerkönyv Bizottság által kiadott Haccp rendszer alapelveit és alkalmazásának lépéseit;

- Dinamikusan összekapcsolja azt az előfeltételi (prerekvizit) programokkal (PRP), amelyek az élelmiszerlánc következő tagjához továbbított végtermékre vonatkozó azonosított élelmiszer-biztonsági veszélyek szabályozásához és elfogadható szintre való csökkentéséhez szükségesek;

- Kulcsa a veszélyelemzés. Világosan meg kell határozni azokat a veszélyeket, amelyeket más szervezeteknek (alvállalkozók) kell szabályozni (vagy amelyek már szabályozottak) az élelmiszerláncon belül és/vagy a végső fogyasztó által;

- Tisztázza az előfeltételi (prerekvizit) programok (PRP) fogalmát.

PRP-knek két alcsoportja van:

1. az infrastrukturális és karbantartó programok

2. az üzemeltetési előfeltételi programok

- Megkívánja, hogy a szervezetek azonosítsák, folyamatosan figyelemmel kísérjék/felügyeljék, szabályozzák és rendszeresen aktualizálják mind a PRP-ket, mind pedig a Haccp-tervet;
- Összehangolható, integrálható már meglévő rokon irányítási rendszerek követelményeivel, mint például az ISO 9001 vagy ISO 14001 rendszerrel.

Célja: a FAO/WHO Élelmiszerkönyv Bizottsága (Codex Alimentarius Commission) által kidolgozott és ma már a világ számos országában -így hazánkban is kötelezővé tett- Haccp rendszer tanúsítható legyen, illetve, hogy harmonizálja az élelmiszer-biztonság irányítására vonatkozó követelményeket az élelmiszerlánc vállalatai számára az egész világra kiterjedő (globális) szinten.

Különösen javasolt az alkalmazása azoknak a szervezeteknek, amelyek sokkal összpontosítottabb, következetesebb és integráltabb élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer kialakítására törekednek, mint amelyet a törvény általában megkíván.

* MSZ/T prEN ISO 22000 Magyar Szabványtervezet, amely várhatóan 2005. I. félévében jelenik meg végleges formában, addig a rendszerkiépítések e szabványtervezet szerint történik. Nagyobb módosítások már nem várhatóak.

Bővebb információ:

Pakai Anikó (élelmiszertechnológus mérnök) 06-70/248-1313

e-mail: anikopakai@tvnetwork.hu

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

10/2007. (II. 20.) FVM rendelet

a Magyar Takarmánykódex kötelezõ elõírásairól szóló 44/2003. (IV. 26.) FVM rendelet... Tovább

Vállalati Tanács

az állami vállalatok egy részénél kialakított új, kollektív vezetési forma. Tagjai az... Tovább

Tovább a lexikonra