notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

MINŐSÉG PIRAMIS AZ ÉLELMISZERIPARBAN

hirdetes

MINŐSÉG PIRAMIS AZ ÉLELMISZERIPARBAN

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Beszállítói szabványok; IFS (International Fodd Standard = Nemzetközi Élelmiszer Szabvány), amelynek csak a neve „nemzetközi”, azonban a német kiskereskedelmi szövetség (HDE) hozta létre (pl.: Spar, Cora). BRC(Brit Kereskedelmi Konzorcium) a brit kiskereskedelmi láncok saját márkaneve alatt forgalmazott áruk beszállítóival szemben támasztott, élelmiszer-biztonsági és minőségügyi követelmények c. szabvány (pl.: Tesco)
MINŐSÉG PIRAMIS AZ ÉLELMISZERIPARBAN

Beszállítói szabványok;

IFS (International Fodd Standard = Nemzetközi Élelmiszer Szabvány), amelynek csak a neve „nemzetközi”, azonban a német kiskereskedelmi szövetség (HDE) hozta létre (pl.: Spar, Cora).

BRC(Brit Kereskedelmi Konzorcium) a brit kiskereskedelmi láncok saját márkaneve alatt forgalmazott áruk beszállítóival szemben támasztott, élelmiszer-biztonsági és
minőségügyi követelmények c. szabvány (pl.: Tesco)

Közös jellemzők:

- Céljuk a kereskedő saját márkás termékeit gyártó szállítók értékelése;

- Az EN 45011 és a GFSI (Global Fodd Safety Initiative = Globális Élelmiszerbiztonsági Kezdeményezés) útmutató követése.

Különbségek:

- A kezdeményezők a német ill. a brit kiskereskedők;

- A BRC nem számszerűsíti az eredményeket;

- Az IFS ösztönzi a folyamatos fejlesztést;

- Az IFS 2003-tól (4. verzió), a BRC 1999-től használatos Magyarországon is.

A nagyobb áruházláncok már megkezdték e beszállítói szabványok számonkérését, illetve nyilatkozatokat kértek be az élelmiszer előállítóktól, hogy mikorra várható a tanúsított rendszerek működtetése (pl.: általában 2005. jan. 1.-től tették kötelezővé a saját márkás beszállítóiknak).

MSZ/T prEN ISO 22000*

Ez már nemzetközi, hiszen az ISO (Nemzetközi Szabványosítási Szervezet) által létrehozott rendszer szabvány, melyet az ISO és a CEN (Európai Szabványügyi Bizottság) 146 országnak küldte meg véleményezésre.

hirdetes

A gyártói, vállalkozói saját nyilatkozatok, de még a külső szervezetek által kiadott igazolások is különböző szintű követelményeket támasztottak, és különböző módon adtak értékelést az élelmiszerbiztonsági rendszer működéséről. Az ISO 22000 szabvány a Haccp rendszer alkalmazásáról ezt a hiányt igyekszik pótolni, és auditálható követelményrendszert helyez az értékelők (tanúsítók) kezébe.
E nemzetközi szabvány

- Integrálja az Élelmiszerkönyv Bizottság által kiadott Haccp rendszer alapelveit és alkalmazásának lépéseit;

- Dinamikusan összekapcsolja azt az előfeltételi (prerekvizit) programokkal (PRP), amelyek az élelmiszerlánc következő tagjához továbbított végtermékre vonatkozó azonosított élelmiszer-biztonsági veszélyek szabályozásához és elfogadható szintre való csökkentéséhez szükségesek;

- Kulcsa a veszélyelemzés. Világosan meg kell határozni azokat a veszélyeket, amelyeket más szervezeteknek (alvállalkozók) kell szabályozni (vagy amelyek már szabályozottak) az élelmiszerláncon belül és/vagy a végső fogyasztó által;

- Tisztázza az előfeltételi (prerekvizit) programok (PRP) fogalmát.

PRP-knek két alcsoportja van:

1. az infrastrukturális és karbantartó programok

2. az üzemeltetési előfeltételi programok

- Megkívánja, hogy a szervezetek azonosítsák, folyamatosan figyelemmel kísérjék/felügyeljék, szabályozzák és rendszeresen aktualizálják mind a PRP-ket, mind pedig a Haccp-tervet;

hirdetes- Összehangolható, integrálható már meglévő rokon irányítási rendszerek követelményeivel, mint például az ISO 9001 vagy ISO 14001 rendszerrel.

Célja: a FAO/WHO Élelmiszerkönyv Bizottsága (Codex Alimentarius Commission) által kidolgozott és ma már a világ számos országában -így hazánkban is kötelezővé tett- Haccp rendszer tanúsítható legyen, illetve, hogy harmonizálja az élelmiszer-biztonság irányítására vonatkozó követelményeket az élelmiszerlánc vállalatai számára az egész világra kiterjedő (globális) szinten.

Különösen javasolt az alkalmazása azoknak a szervezeteknek, amelyek sokkal összpontosítottabb, következetesebb és integráltabb élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer kialakítására törekednek, mint amelyet a törvény általában megkíván.

* MSZ/T prEN ISO 22000 Magyar Szabványtervezet, amely várhatóan 2005. I. félévében jelenik meg végleges formában, addig a rendszerkiépítések e szabványtervezet szerint történik. Nagyobb módosítások már nem várhatóak.

Bővebb információ:

Pakai Anikó (élelmiszertechnológus mérnök) 06-70/248-1313

e-mail: anikopakai@tvnetwork.hu

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
910 051
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 438 049
Közösség

kollapszus (sokk, collapsus, shock)

a körzeti vérkeringés súlyos zavara, amely elsősorban abból adódik, hogy vérvesztés v. a... Tovább

eszközellátottság

a vállalat rendelkezésére álló eszközök mennyiségét, összetételét és pénzértékét... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 237

Átlagos értékelés: 4.9