notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ipari park lesz a kabai cukorgyár területén, termelők, kártérítés, dolgozók, végkielégítés, bioetanol üzem, munkahely, siló, cukor, cukorrépa, Gráf József, gépek, gazdák, termesztés, EU

Hirdetés

Ipari park lesz a kabai cukorgyár területén

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A jövő nyár közepén végleg bezár a kabai cukorgyár. A termelők kártérítést kapnak, a dolgozók pedig a magyar átlagot messze meghaladó végkielégítést. A kérdés most az, hogy mikor épül fel az ígért bioetanol üzem, és hogy lesz-e munkahelyük az elbocsátottaknak.
Ipari park lesz a kabai cukorgyár területén, termelők, kártérítés, dolgozók, végkielégítés, bioetanol üzem, munkahely, siló, cukor, cukorrépa, Gráf József, gépek, gazdák, termesztés, EU

A hölgyek még egyenruhában vannak, talán a nyár közepéig. Tanfolyamot ígértek, többen számítógépes tanfolyamra gondoltak, mert azt mindenhol kérik. Sokan szakma nélkül maradtak, s addig maradnak, amíg a silóból ki nem ürül a cukor. Végkielégítést is ígértek, a régebbi dolgozók azt hallották, hogy 12 havi bért kapnak. Azzal egy kicsit ki lehet húzni, de azért mindenféleképpen kell a munkahely. - Mi nem akarunk segélyen élni, mert terveink vannak, hogy elmegyünk dolgozni, hogy hova, még nem tudjuk, de nem akarjuk munka nélkül folytatni. Mi nap véglegesen eldőlt, hogy a cukorrépa termelők 27 százalékot kapnak 21 milliárdból, ami 5.5 milliárd forint.


Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a következőket nyilatkozta: „Van még egy kártérítés, ami a térség foglalkoztatottságának gondjait igyekszik enyhíteni. Ez 3 milliárd forint körüli nagyságrendet jelent. Pályázati úton lehet hozzájutni és ez 30-40 százalékos EU támogatottságot jelent. Tehát a 60 százalékot hitelből, vagy saját forrásból kell hozzátenni. Ez egy ipari park lesz az üzem területén belül. Alapvetően mezőgazdasági feldolgozó üzemek szeretnének letelepülni”.

Hirdetés


- Azt mondta, hogy 10 millió forint körüli kártérítést kapnak. Ebből újra lehet kezdeni?


- Szerencsére foglalkozunk más növényekkel is. A kabai termelőknek lesz lehetősége, hogy kukoricát termeljenek az épülő etanol üzemben.


- Erre mennyi esélyt lát, hogy ez tényleg itt lesz Kabán?


- Már ki van karózva a helye. Úgy néz ki, hogy januárban kezdik az építést. Végső fázisban van a tervezési szakasza. Környezetvédelmi engedéllyel indítják a beruházásokat.

Hirdetés


- Mi történik a gépekkel, hiszen a gazdák olyan gépeket vásároltak, amelyek csak a cukorrépa termesztéséhez használhatók. A minisztérium tud ebben segíteni, hogy ezeket majd a későbbiekben értékesíteni tudják?


- Igen, azokkal a gépkereskedő nagy cégekkel - mint amilyen az IKR - fölvettük a kapcsolatot, megpróbáljuk azokra a vidékekre kiközvetíteni ezeket a gépeket, ahol folyik még cukorrépa termelés.


- Lehet tudni, hogy ez az EU kártérítés mikortól lesz ott a termelők számláján?


- Nem rajtam múlik a döntés, hanem az EU-n. Nem olyan gyors a hivatali szervezet, hogy erre bármilyen időpontot én mernék mondani.

Forrás: Magyar Rádió

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
322 705
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 448 425
Közösség

keresetszabályozó adó

a vállalati személyi jövedelem kifizetésének szabályozását szolgálja. Az 1988-ban életbe... Tovább

holtághasznosítás

a folyamszabályozás következtében keletkezett holtmeder különféle használatának... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 231

Átlagos értékelés: 5.0