Az inkagumó termesztése

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Diétás burgonya a kertből – A yacon termesztése

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hasznos tanácsok az inkagumó termesztéséhez

Az inkagumó szüretelése és tárolása

Szüretelés

Az inkagumóról többféleképpen is meg lehet állapítani, hogy megérett-e már a szüretelésre. Megvárhatod például, hogy a növények teteje elhaljon a fagytól. Ha otthonodra nem jellemzők fagyok, akkor várj addig, míg ősszel a hőmérsékletek el nem kezdenek csökkenni. Ha ezt a várakozós módszert választod, akkor nem fogod tudni felhasználni inkagumóid leveleit.

Egy másik opció 7 napig gondozni az inkagumókat, és ez idő után begyűjteni a terméseiket. Ne felejtsd el, hogy a nagyobb, általában mélyebben növő gumókat érdemes megenni, míg a kisebb, magasabban kialakuló termések az újraültetésre használhatók. A szüreteléshez nincs más dolgod, mint 10-15 centire visszavágni az inkagumó szárait, majd meglazítani körülöttük a talajt. Áss le nagyjából 60 centire a szárak körül, de légy óvatos, mert, mint fentebb olvashattad, a gumók érzékenyek, és könnyű felsérteni őket (ezért érdemes inkább növénytartóba ültetni).

Ha óvatosan körbeástad a gyökérzetet, akkor próbáld meg meglazítani azt a talajban. Ha kell használd a kezeidet is, hogy eltávolítsd a talajt. Ez után, ha tudod, akkor az egészet egyszerre emeld ki a talajból, de légy óvatos, mert meglehetősen nehéz lehet. A gyökérzet felső részében kisméretű, lila gumókat látsz majd, lejjebb pedig nagyobb, sárga, barna vagy narancsszínű gumókat. Vágd vagy tépd le ezeket a nagyobbakat.

hirdetes

A nagyobb gumókat helyezd napos helyre néhány napig, és eközben védd meg őket az esőtől, a nedvességtől és a rovaroktól. Ettől még édesebbé válnak majd. A kisebb, lila gumókat visszahelyezheted a talajba, vagy külön is választhatod őket, hogy egy-egy új inkagumót ültethess velük.

Tárolás

Az inkagumó étkezésre szánt terméseit tedd egy kartondobozba vagy hálós zsákba, és helyezd azt egy 4°C körüli helyre (pl. hűtőbe vagy hűvös pincébe). Így akár napokig is frissek maradnak majd. Ha bármelyikük megsérül a kiásáskor, akkor ezeket azonnal érdemes felhasználni, különben nagyon gyorsan tönkre mennek majd, akárcsak a sérült burgonyák. Érdemes hetente 1-2 alkalommal ránézni a gumókra, hogy nem-e kezdtek el penészesedni, vagy puhulni. A kisebb, lila gumókat egy nagy kötegben tárolhatod egy kartondobozban, viszont takard le őket némi tőzegmohával. Ezeket a következő évben újra elültetheted majd.

hirdetes

Az inkagumó felhasználása

Az inkagumó egy igazán sokoldalú növény. Akár nyersen is fogyasztható, mint egy gyümölcs – csak hámozd meg, és jó étvágyat! A termés tele van vízzel, íze pedig kifejezetten egyedi. Igazából bárhogyan elkészítheted, ahogy egy ilyen állagú gyümölcsöt is felhasználnál a konyhában. Főzhetsz belőle levest, pitét, vagy akár savanyíthatsz is rajta tartósítás gyanánt. Ha valahol almát használnál, azt lényegében bármikor kicserélheted inkagumóra. Ne feledkezz meg a leveleiről sem, amelyek megmosva úgy használhatók, mint a káposzta levelei: például párolva és megtömve, vagy levesekben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


105/2008. (VIII. 14.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezõgazdasági termelõk számára... Tovább

bárányszaporulat

az újszülött bárányok száma, amit ált. 1 v. 100 anyára vetítve adnak meg. A vadjuh, ill. az... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés