Az inkagumó termesztése

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Diétás burgonya a kertből – A yacon termesztése

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hasznos tanácsok az inkagumó termesztéséhez

Az inkagumó ültetése

Az inkagumó 5-8 USDA zónákban hidegtűrő. Ennél hidegebb vidékeken is megél ugyan, de kevesebbet terem. Már bőven az év elején el kell őket ültetni házon belül, ugyanis 6-7 napra van szükségük, hogy kifejlődhessenek.

Az inkagumónak sok napra van szüksége, de emellett ügyelj arra is, hogy szélvédett helyre kerüljenek palántáid. Talaj terén tápanyagban gazdag, vályogos földre van szüksége, ami jól elvezeti a felesleges vizet, pH-értéke pedig 6-6,5 között mozog. Ültetés előtt dolgozz bele egy adag alaposan érlelt trágyát is a talajba, hogy palántáid megerősödhessenek.

A gumók beszerzése

Az ültetéshez mindenek előtt szerezned kell legalább egy gumót, amit el tudsz ültetni. Ehhez megkérheted egy ismerősödet, akinek van inkagumója, vagy vásárolhatsz is, habár érdemes észben tartani, hogy az előre csíráztatott gumókat csak rövid ideig kínálják az üzletek az év bizonyos szakaszaiban, úgyhogy ennek járj utána előre.

hirdetes

Miután megvan az első néhány gumód, és sikeresen kineveled őket, többször nem is kell vásárolnod majd, hiszen szaporíthatod is őket. Egy egészséges inkagumó palánta nem csak ehető, hanem újra elültethető gumókat is kínál majd a szezon végén.

Mikor ültesd

Az inkagumó ideális ültetési időszaka akkorra esik, amikor paradicsomaidat is elülteted a kertedben. Ez általában akkortól lehetséges, amikor az éjszakai hőmérsékletek már 10°C felett maradnak. Fontos, hogy mindenképpen az utolsó fagy után kerüljenek ki palántáid a kertbe.

hirdetes

Ültetés maggal

Habár lehetséges, ezzel nem érdemes vesződni. Az inkagumókat nagyon nehéz magról kicsíráztatni, és sokkal több sikert érsz majd el, ha rögtön gumókat ültetsz inkább.

Ültetési távolság

Az inkagumó magas növénnyé nő meg, de széltében is viszonylag sok helyre van szüksége. Helyezd a gumókat egymástól 80 cm távolságra, a sorok között pedig 60 cm helyet hagyj. Eleinte ez túl nagy hézagnak tűnhet, de ha megfelelően gondozod őket, bőven belenőnek majd a helyükbe.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


111/2008. (VIII. 30.) FVM rendelet

A baromfi ágazatban igénybe vehetõ állatjóléti támogatások feltételeirõl szóló 139/2007.... Tovább

áteresz

olyan, ált. cső alakú, vasbetonból készült ->műtárgy (cső-á.), amely utak, vasutak,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés