Ingyenes lehet az öntözés a mezőgazdaságban

hirdetes

Ingyenes lehet az öntözés a mezőgazdaságban

P.M.

Olcsóbb, vagy akár teljesen ingyenes lehet a mezőgazdaságban az öntözés. Lázár János a Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy lakossági fórumon arról beszélt, hogy a következő uniós költségvetési ciklus fejlesztési forrásainak felhasználásával a Belügyminisztérium feladata lesz elvezetni a földekhez a vizet.

Ingyenes lehet az öntözés a mezőgazdaságban

 

 

 

 

250 hektáros földjének csak a tizedét tudja rendszeresen öntözni Oláh József. Főként fokhagymát és petrezselymet termel, azt mondja: ha még ennyit sem öntözne, egy aszályosabb nyár után semmit sem tudna eladni.

 

„Egész nyáron nem volt csapadék és a petrezselyemgyökér egész nyáron olyan vékony volt - csak senyvedt a földben - , hogy egyszerűen nem volt piacképes”– fogalmazott a mezőgazdasági termelő.

 

Jelenleg összesen 120 000 hektárt öntöznek az egész országban, ami nagyon kevés - ezt már Lázár János mondta szombaton egy hódmezővásárhelyi fórumon. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár közölte: a következő uniós ciklusban 1000 milliárd forint mezőgazdasági támogatásra lehet pályázni, és a kiemelt célok között szerepel az is, hogy olcsóbb, vagy akár ingyenes legyen az öntözés.

hirdetes

 

„A Belügyminisztérium fogja a vízkormányzást intézni, ez az öntözés szempontjából azt jelenti, hogy a magyar állam nem kér pénzt azért a vízért, amit az élővizekből kivesznek, a Belügyminisztérium pedig nagyon olcsón, vagy ingyenesen fogja elszállítani a föld szélére” – mondta Lázár János.

 

A zöldség-gyümölcstermesztők szerint a lehető legnagyobb területen kell megoldani Magyarországon az öntözést.

hirdetes

 

„A mezőgazdaság és a kertészet jövőjének az lesz a kulcsa a következő időszakban, hogy mennyire tudjuk azt a vizet kihasználni, illetve megteremteni az öntözés lehetőségét, ami Magyarországon rendelkezésre áll” – mondta el a híradónak Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.

 

A szakember szerint az öntözőrendszerek kialakításával Magyarország annyi zöldséget és gyümölcsöt tudna termeszteni, amennyivel a környező országok piacait is el tudná látni.

Forrás: agrarunio

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


elletőistálló

a tehenészeti telepek fontos épülete, ált. a tehénistállótól leválasztott helyiség v.... Tovább

vezetőrúd

Az állatok irányítására,szükség szerint fékezésre szolgáló eszköz.Használatos a... Tovább

Tovább a lexikonra