Egyre többen imádják a magyar borokat Európában, nem is véletlenül

A magyar borok meghódítják Európát

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hét százalékkal nőtt a tavalyi évben a magyar bor értékesítéséből származó bevétel az exportpiacon, melyből 30 százalék az első számú exportőrünkhöz, Németországba került. Tavaly nagyjából 23 milliárd értékű bor háromnegyde pedig minőségi fehérbor volt.

 

Egy kimutatás szerint az utóbbi két évben nagyon megnőtt a kereslet a magyar borok iránt

A borokat bemutató német szakértők a Berlin Wine Trophy rendezvény alkalmával kiemelték, hogy a magyar borok jövője az egyediségben, az identitásban és a régiók változatosságában rejlik. Mindez a rendezvény konkrét gazdasági eredményét tükrözi, hogy Michelin-csillagos éttermek, hotelláncok beszerzői, Berlin legismertebb borkereskedői és a magyar kiállítók között számos üzletkötés történt – emelték ki az esemény szervezői, rámutatva, hogy a magyar bor ismertsége és népszerűsége töretlenül növekszik.


Billy Wagner, az egyik leghíresebb német sommelier a rendezvény sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a magyar borászatban nagyban zajlanak a minőségi borkészítés előretörését eredményező folyamatok. Olyan borokat érdemes készíteni, amelyeknek van "identitása" és méltó módon képviselik a régiót, ahonnan származnak. Ezért jó iránynak tartja, hogy a magyar szakma az adott vidékre jellemző borokra helyezi a hangsúlyt, mint a például furmint, kadarka vagy kékfrankos.

Magyarország változatos éghajlati adottságainak és domborzatának köszönhetően számos különleges borvidéknek ad otthont, s ebben rejlik borainak sikere. Bátran bízhatunk a nemzetközileg is híres és elismert borászok szakértelmére; egy pohár Tokaji Aszú, Egri Bikavér vagy a Sauska Pincészet Cuvée ‘11-jét követően mi sem vélekedünk majd erről másképp. 

Ha szeretnétek a magyar borok sikerének végére járni és megízlelnétek a hazai borok gyöngyszemeit, akkor olyan helyet válasszatok, ahol mind elérhető ezen borkülönlegességek közül. A Budai Vár magával ragadó környezetében például egy hangulatos borkóstoló keretében megízlelhetitek ezeket a válogatott, zamatos nedűket, s minderre ráadásul elbűvölő környezetben van lehetőségetek. Ha a Pest-Buda Vendéglőbe látogattok, ti is egy maradandó emlékkel és egy feledhetetlen estével gazdagodhattok. Ide kattintva további részleteket tudhattok meg ezzel a lehetőséggel kapcsolatban: borkóstoló Budapesten.

A Földművelésügyi Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgatóságának együttműködésével a berlini magyar nagykövetségen immáron negyedszerre rendezték meg a Magyar Szüret elnevezésű rendezvénysorozatot, amelyen huszonkét pincészet összesen száz borát, valamint mangalicából, libából, kacsából és erdei vadakból készült termékeket mutattak be.

 

A programot nagy érdeklődés kísérte a magyar csúcsborokat felvonultató, valamint a furmint, a kékfrankos és a cabernet franc szőlőfajtákat bemutató üzleti találkozón, melyeken több mint 120 kereskedő, borszakújságíró, élelmiszeripari és gasztronómiai szakember vett részt. A gazdasági és politikai kapcsolatok erősítése céljából a nagykövetségen 140 fős exkluzív vacsorát is rendeztek, amelyen hungarikumokat mutattak be, köztük a libamájat és a tokaji bort.

 

A záró fogadásra 700-nál is több vendéget vártak, köztük magas rangú német politikusokat, diplomatákat, gazdasági és társadalmi szervezetek képviselőit.

Egy kimutatás szerint az utóbbi két évben nagyon megnőtt a kereslet a magyar borok iránt

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) elnöke szerint a berlini Magyar Szüret kiváló alkalom a bemutatkozásra, és nagyon fontos esemény a szakmának, mert Németország a magyar bor első számú exportpiaca. A dinamikus bővülés elsősorban a magas minőségű borok kategóriájában elért forgalomnövekedésének tulajdonítható. A borturizmus világszerte emelkedő trendet mutat, a gasztroturizmus pedig a magyar borászatnak és idegenforgalomnak is nagy növekedést ígérő területe, ezért az eddiginél is határozottabban kell törekedni a magyarországi borvidékek turisztikai népszerűsítésére külföldön. Kedvező folyamat, hogy egyre több borvidéken nyílnak a gasztronómia magas szintjét képviselő "top éttermek" és négy-, illetve ötcsillagos szállodák.


A rendezvény húspromóciós részében a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének 11 tagja a magyar sertéstenyésztés prémium kategóriáját mutatta be a német szakmai közönségnek.

Forrás: EU-Info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

buzgár

a töltések mentett oldalán megjelenő vízfeltörés. A buzgár alulról felfelé irányuló... Tovább

zúzódás

a lágy szövetek összenyomódásával, kisebb-nagyobb >vérzésekkel járó apró és sokszoros... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem