Egyre többen imádják a magyar borokat Európában, nem is véletlenül

hirdetes

A magyar borok meghódítják Európát

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hét százalékkal nőtt a tavalyi évben a magyar bor értékesítéséből származó bevétel az exportpiacon, melyből 30 százalék az első számú exportőrünkhöz, Németországba került. Tavaly nagyjából 23 milliárd értékű bor háromnegyde pedig minőségi fehérbor volt.

 

Egy kimutatás szerint az utóbbi két évben nagyon megnőtt a kereslet a magyar borok iránt

A borokat bemutató német szakértők a Berlin Wine Trophy rendezvény alkalmával kiemelték, hogy a magyar borok jövője az egyediségben, az identitásban és a régiók változatosságában rejlik. Mindez a rendezvény konkrét gazdasági eredményét tükrözi, hogy Michelin-csillagos éttermek, hotelláncok beszerzői, Berlin legismertebb borkereskedői és a magyar kiállítók között számos üzletkötés történt – emelték ki az esemény szervezői, rámutatva, hogy a magyar bor ismertsége és népszerűsége töretlenül növekszik.


Billy Wagner, az egyik leghíresebb német sommelier a rendezvény sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a magyar borászatban nagyban zajlanak a minőségi borkészítés előretörését eredményező folyamatok. Olyan borokat érdemes készíteni, amelyeknek van "identitása" és méltó módon képviselik a régiót, ahonnan származnak. Ezért jó iránynak tartja, hogy a magyar szakma az adott vidékre jellemző borokra helyezi a hangsúlyt, mint a például furmint, kadarka vagy kékfrankos.

hirdetes

Magyarország változatos éghajlati adottságainak és domborzatának köszönhetően számos különleges borvidéknek ad otthont, s ebben rejlik borainak sikere. Bátran bízhatunk a nemzetközileg is híres és elismert borászok szakértelmére; egy pohár Tokaji Aszú, Egri Bikavér vagy a Sauska Pincészet Cuvée ‘11-jét követően mi sem vélekedünk majd erről másképp. 

hirdetes

Ha szeretnétek a magyar borok sikerének végére járni és megízlelnétek a hazai borok gyöngyszemeit, akkor olyan helyet válasszatok, ahol mind elérhető ezen borkülönlegességek közül. A Budai Vár magával ragadó környezetében például egy hangulatos borkóstoló keretében megízlelhetitek ezeket a válogatott, zamatos nedűket, s minderre ráadásul elbűvölő környezetben van lehetőségetek. Ha a Pest-Buda Vendéglőbe látogattok, ti is egy maradandó emlékkel és egy feledhetetlen estével gazdagodhattok. Ide kattintva további részleteket tudhattok meg ezzel a lehetőséggel kapcsolatban: borkóstoló Budapesten.

A Földművelésügyi Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgatóságának együttműködésével a berlini magyar nagykövetségen immáron negyedszerre rendezték meg a Magyar Szüret elnevezésű rendezvénysorozatot, amelyen huszonkét pincészet összesen száz borát, valamint mangalicából, libából, kacsából és erdei vadakból készült termékeket mutattak be.

 

A programot nagy érdeklődés kísérte a magyar csúcsborokat felvonultató, valamint a furmint, a kékfrankos és a cabernet franc szőlőfajtákat bemutató üzleti találkozón, melyeken több mint 120 kereskedő, borszakújságíró, élelmiszeripari és gasztronómiai szakember vett részt. A gazdasági és politikai kapcsolatok erősítése céljából a nagykövetségen 140 fős exkluzív vacsorát is rendeztek, amelyen hungarikumokat mutattak be, köztük a libamájat és a tokaji bort.

 

A záró fogadásra 700-nál is több vendéget vártak, köztük magas rangú német politikusokat, diplomatákat, gazdasági és társadalmi szervezetek képviselőit.

Egy kimutatás szerint az utóbbi két évben nagyon megnőtt a kereslet a magyar borok iránt

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) elnöke szerint a berlini Magyar Szüret kiváló alkalom a bemutatkozásra, és nagyon fontos esemény a szakmának, mert Németország a magyar bor első számú exportpiaca. A dinamikus bővülés elsősorban a magas minőségű borok kategóriájában elért forgalomnövekedésének tulajdonítható. A borturizmus világszerte emelkedő trendet mutat, a gasztroturizmus pedig a magyar borászatnak és idegenforgalomnak is nagy növekedést ígérő területe, ezért az eddiginél is határozottabban kell törekedni a magyarországi borvidékek turisztikai népszerűsítésére külföldön. Kedvező folyamat, hogy egyre több borvidéken nyílnak a gasztronómia magas szintjét képviselő "top éttermek" és négy-, illetve ötcsillagos szállodák.


A rendezvény húspromóciós részében a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének 11 tagja a magyar sertéstenyésztés prémium kategóriáját mutatta be a német szakmai közönségnek.

Forrás: EU-Info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-02-26

Termessz chili paprikát úgy, mint egy profi

Termessz idén te is chili paprikát, már márciusban kezdheted a csíráztatást: kövesd a szakértő lépéseit, hogy te is profi chili termesztő lehess idén!

2024-02-06

Ezeknek az egynyári virágoknak a magját februárban kell elültetni!

Felhívjuk minden kertész figyelmét arra, hogy a február egy nagyon rövid hónap, egyet-kettőt pislogunk, és már véget is ér, pedig sok mindent most kell ültetni!

2024-01-18

Mi az oka, ha nem kel ki a fokhagymám a kertben?

A fokhagyma termesztése nem bonyolult folyamat, ám, ha nem kelt ki a fokhagymád a kertben, akkor lehet te is az öntözéssel rontottad el.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

66/2007. (VII. 26.) FVM rendelet

a 2007. évben tavaszi fagykárt szenvedett mezõgazdasági termelõk hitelhez jutási... Tovább

bróm (Br)

a halogénelemekhez tartozó, vörösbarna színű, fojtó, mérgező, folyékony halmazállapotú... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem