A szakemberek szerint a jövedéki adó januári, 15 százalékos emelkedése miatt megtorpanhat a pálinkák iránti kereslet hosszú évek óta tartó növekedése.

Ilyen árak mellett ki vesz majd pálinkát?

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A szakemberek szerint a jövedéki adó januári, 15 százalékos emelkedése miatt megtorpanhat a pálinkák iránti kereslet hosszú évek óta tartó növekedése. Nehezíti a helyzetet, hogy tavaly nem volt kiemelkedő gyümölcstermés, így az alapanyagokhoz is csak drágábban jutottak hozzá a hazai főzdék. A jövedéki adó egy liter 100 százalékos alkoholnál a korábbi 2 ezer 899 forintról 3 ezer 334 forintra emelkedett januártól, melynek költségét a hazai kereskedelmi pálinkafőzdék nem tudják teljes egészében átvállalni. 

A szakemberek szerint a jövedéki adó januári, 15 százalékos emelkedése miatt megtorpanhat a pálinkák iránti kereslet hosszú évek óta tartó növekedése.

A szakemberek szerint a jövedéki adó januári, 15 százalékos emelkedése miatt megtorpanhat a pálinkák iránti kereslet hosszú évek óta tartó növekedése. Nehezíti a helyzetet, hogy tavaly nem volt kiemelkedő gyümölcstermés, így az alapanyagokhoz is csak drágábban jutottak hozzá a hazai főzdék.

— A jövedéki adó egy liter 100 százalékos alkoholnál a korábbi 2 ezer 899 forintról 3 ezer 334 forintra emelkedett januártól, melynek költségét a hazai kereskedelmi pálinkafőzdék nem tudják teljes egészében átvállalni — nyilatkozta Békési Zoltán. A Békési Pálinka Zrt. vezérigazgatója, a Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesületének elnökségi tagja elmondta, a jelentősebb tőkeerővel rendelkező cégek tavaly nagyobb készletet tudtak felhalmozni, így ők egy-két hónapig képesek elodázni a drágulást, de hosszabb távon aligha lehet azt ellensúlyozni.

— Az ágazat valamennyi szereplője számára kihívás az új helyzet kezelése — mondta a szakember, aki felvetésünkre azt is megerősítette, félő, hogy egyfajta árfeszültség alakulhat ki a kereskedelmi és a házi főzésű pálinkák között, hiszen utóbbiak esetében egy bizonyos mennyiségig nem kell jövedéki adót fizetni.

A főzdék nem tartják szerencsésnek azt sem, hogy ugyanakkora mértékű jövedéki adó vonatkozik a külföldről behozott égetett, kommersz szeszes-italokra, mint a Magyarország nemzeti italának számító pálinkára. Így a hazai nedű semmilyen versenyelőnyt nem élvez külhoni „társaival szemben”.

Mint azt a hírekből megtudtuk, a Pálinka Nemzeti Tanács is kezdeményezte, hogy kisebb mértékben emelkedjen a hungaricum jövedéki adója, de itt nem sikerült eredményt elérniük.

Az alapanyagok kérdésével kapcsolatban a békési pálinkamester kiemelte, a tavalyi esztendő valóban szerényebb termést hozott.

— Cégünk, a megfelelően kiépített termelői háttérnek köszönhetően, minden szükséges alapanyaghoz hozzájutott az előző esztendőben is — hangsúlyozta Békési Zoltán. Ami viszont tény, hogy az időjárási körülmények, így a húsvét körüli fagyok miatt a gyümölcsárak magasabbak voltak, mint egy esztendővel korábban. A meggy például már 2011-ben sem volt olcsó, de 2012-ben még többe került. A Békési Pálinka Zrt. egyébként a lehető legminimálisabban, átlagosan 7 százalékkal emelte az árait januártól.

A pálinka iránti kereslet az elmúlt években folyamatosan emelkedett, a már említett áremelkedés és a kereslet visszaesése együttesen súlyos fejtörést okoz az ágazat szereplőinek.

Békési Zoltán az általános tendenciákról kifejtette, a vásárlások terén egyfajta átrendeződés figyelhető meg a pálinkapiacon. Míg korábban keresettek voltak a különleges gyümölcsökből, például a kökényből vagy a csipkebogyóból készült italok, addig mára ismét az alapízek, a szilva-, a barack-, a meggy- és a körtepálinka vezeti a népszerűségi listát. Ugyancsak kevesebb fogy a mézes pálinkákból, illetve hivatalos nevükön a mézes likőrökből, a tiszta gyümölcspálinkák ebben az összehasonlításban is kezdenek felülkerekedni.

Forrás: EU-Info, AgroLine

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

lepkék (Lepidoptera)

a rovarok osztályának rendje. Két pár szárnyukat különböző festékanyagot tartalmazó... Tovább

foszfortrágyák

elsősorban foszfort szolgáltatnak a talajon keresztül a növénynek. Régen szerves eredetű... Tovább

Tovább a lexikonra