Így neveld a bárányodat! - Hasznos tippek birkatartáshoz

hirdetes

Így neveld a bárányodat!

FO
Így neveld a bárányodat! - Kertész és fűnyíró egyben!

Így neveld a bárányodat könnyedén!

Tartásához nincs szükség sok mindenre: csak szalma, széna, legelő és egy száraz istálló kell neki. Viszont fontos, hogy amikor csak lehet, engedjük ki a legelőre/kertünkbe, mivel a gyeplegelő a juhtartás alapja. Figyeljünk oda, hogy a legelőn ne legyen nagyon pillangós virágúak, mert attól könnyen felpuffadhatnak szegények, de répát is adhatunk nekik, mert ha hiszed, ha nem, imádják!

Ha szeretnénk otthonra egy barit, akkor mindenképp 3 hetesnél idősebbet vásároljunk, mert előtte kizárólag anyatejjel táplálkoznak! Ennek pótlására csak a kecsketej alkalmas, amiből napi 6-8 deciliter szükséges, több részre elosztva. A harmadik héttől akár már szénát, a negyediktől pedig már abrakot is kaphatnak viszont. Mivel szeret enni, figyeljünk nagyon arra, hogy mindig legyen otthon jó minőségű széna és báránytáp. Négy hetesen már kivihetjük a legelőre – persze csak állandó felügyelet mellett – és ettől fogva a tiszta ivóvíz és a nyalósó is táplálékának elengedhetetlen része lesz a táplálékának. Tíz hetesen kezdhetjük el a leválasztását a tejről, majd fokozatos átállhatunk vele a legeltetésre.

hirdetes

Etetésüknél viszont meg kell találnunk az arany középutat, mert a kevés takarmány leromláshoz, a sok viszont bezabáláshoz, az pedig tejsavmérgezéshez vezethet.  

hirdetes

Szépségszalon bárányországban

A juhokat évente egyszer meg kell nyírni. Ez a feladat általában a tavasz második felében válik esedékessé. Nem csak a gyapjú felhasználása miatt van erre szükség, hanem az egészségük megőrzéséhez is elengedhetetlen. A gondozás alapvető feladatai közé tartozik még a körömápolás is, ugyanis a túl hosszúra hagyott körmök lábvég megbetegedésekhez vezethetnek. Ugyanígy kell figyelnünk a tisztaságra is, mivel számos betegség gyengítheti le kedvencünket, például a sáros úttól és nedves alomtól is létre jöhetnek lábvég megbetegedések. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-26

A Lidl meglépte: beszáll a magyar hússzektor támogatásába, nem is akárhogyan!

A Lidlből hazatérve, biztosak lehetünk benne, hogy magyar húst vettünk. Ugyanis a Lidl is beszállt a hazai hússzektor támogatásába, átalakítja a kínálatát is.

2020-11-14

CSAK ezekkel szabad etetni a madarakat! - Szakértői tanácsok mindenkinek!

A madarak etetéséről sajnos sokan nem tudnak szinte semmit, éppen ezért hoztam el nektek szakértőnk remek cikkét, melyben számtalan szuper ötlet vár mindenkit!

2021-01-28

Mikre figyeljünk oda csirkéinknél télen?

Amíg a csirkéket megfelelően tápláljuk, és jó egészségben vannak, elég jól tűrik a téli hideget, legalább nálunk. Azonban nem árt néhány dologra odafigyelnünk.

2020-11-14

Olcsó és szuper ötlet – Így szántsd fel kertedet sertéseiddel!

A következő cikkből megtudhatod, hogy hogyan használhatod sertéseidet kerted felszántására, és hogy mely fajták a legideálisabbak erre a feladatra!

2021-10-26

Érkezik a hűvös időszak – ezeket ne felejtsd el kerti tavad kapcsán

A kerti tavak rendkívül dekoratív pontjai egy kertnek. Mégis, amennyiben szeretnénk, hogy jövőre is környezetünk ékköve maradjon, ezekre érdemes figyelni.

2022-01-06

Egy igazi különlegesség: A zöld küllőt választották meg az év madarának

A zöld küllő lett az év madara a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása szerint. Nézzük mit kell tudni erről a csodaszép madárról!

2021-10-30

8 gyakori madáretető hiba és hogyan javítsunk ezeken

Hamarosan beköszönt a tél. Ilyenkor érdemes nagyobb figyelemmel fordulni környezetünk felé, madáretetőket kihelyeznünk kertünkbe, ezzel is segítve a madarakat.

További cikkek ebben a témában


búzavirág (Centaurea cyanus L.)

a fészkesek családjának a csövesvirágúak alcsaládjába tartozó, a kalászos vetéseknek... Tovább

számosállat

áll.-statisztikai, valamint üzemszervezési mértékegység, amely különböző fajú, fajtájú,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés