Így neveld a bárányodat! - Hasznos tippek birkatartáshoz

hirdetes

Így neveld a bárányodat!

FO, GE.
Bárány

Történelmi tények a juhokról

Az Ovis aries tudományos néven is ismert juh az egyik első állatfaj, amelyet az ember háziasított a mezőgazdaság számára.

Íme néhány kevéssé ismert tény a juhokról, amelyek évezredekkel ezelőttre nyúlnak vissza. 

 • Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a juhokat 10 000 évvel ezelőtt háziasították Közép-Ázsiában. Azonban már jóval korábban felfedezték őket, mivel számos bibliai utalás van a juhokra, különösen az Ószövetségben.
 • Időszámításunk előtt 3500-ban az emberek megtanulták, hogyan kell gyapjút fonni.
 • Az ókori Egyiptomban a juhokat szentnek tartották. Néhányat mumifikáltak, amikor elpusztultak.
 • Babilont a gyapjú országának is nevezték. Babilonban az emberek i. e. 4 000-ben kezdtek gyapjúból készült ruhákat viselni.
 • Iránban és más perzsa országokban Kr. e. 6 000 körül alakult ki a gyapjúipar. A juhtenyésztés és -termelés az egyik legrégebbi szervezett iparág.
 • Kolumbusz 1493-ban, az Újvilágba tett második útja során juhokat hozott Kubába.
 • Az 1500-as évek elején Cortes hozta be a juhokat Mexikóba és Nyugat-Amerikába. Az általa hozott juhokról úgy vélték, hogy Kolumbusz juhainak utódai. Úgy tartják, hogy ezek a navajo churro, az USA legrégebbi juhfajtájának leszármazottai voltak.
 • Az 1600-as években Anglia illegálisnak nyilvánította a juhok Amerikába történő behozatalát, hogy a gyapjú ruházati termékek előállításában elsőbbséget szerezzen. A törvény megszegését az illető kezének levágásával büntették.
 • hirdetes
 • Ennek ellenére a gyarmatosítók juhokat csempésztek Amerikába, és 1664-ben már mintegy 10 000 juh volt az amerikai gyarmatokon.
 • Az 1600-as évek végén Amerika gyapjúárut kezdett exportálni, ami felháborította Angliát. A bélyegtörvénnyel együtt ez vezetett az amerikai függetlenségi háborúhoz.
 • George Washington, Thomas Jefferson, James Madison és Woodrow Wilson amerikai elnökök köztudottan szerettek juhokat tenyészteni.

Információk és tények arról, hogyan néznek ki a juhok

Talán meglepő lesz, ha megtudod, hogy a juhok közeli rokonai a kecskéknek, antilopoknak, szarvasmarháknak, sőt, még a muszkaféléknek is! A juhoknak van néhány hasonló tulajdonságuk ezekkel az állatokkal, de van néhány olyan tulajdonságuk is, amely megkülönbözteti őket.

Nézzünk meg közelebbről néhány tényt arról, hogyan néznek ki a juhok, és miben különbözik a megjelenésük más fajokétól:

 • A házi juhok bundája gyapjúból készült, és a farkuk rövid (a farkuk születéskor hosszú, de a legtöbb juhász dokkolja a juhok farkát).
 • A vadon élő juhok bundájának színe általában barna árnyalatú, míg a házi juhok bundája tiszta fehér vagy sötétbarna. Némelyiknek pigmentált foltjai vannak.
 • hirdetes
 • A juhok kérődző emlősök, ami azt jelenti, hogy gyomruk négy kamrával rendelkezik. Az első kamra, az úgynevezett bendő a legnagyobb. A második kamra a retikulum, a harmadik az omasum, az utolsó pedig a bendő.
 • A juhok párosujjú patások. A tehenekhez, bivalyokhoz és kecskékhez hasonlóan a juhoknak is páros vagy két lábujjra osztott patájuk van.
 • A juhok növényevők, magvakat, füvet és növényeket esznek. A kecskékkel ellentétben a juhok felső ajkát egy barázda, az úgynevezett philtrum választja el.
 • A juhok pupillája négyszögletes. Ez szélesebb látómezőt biztosít számukra, becslések szerint 270-320 fokon belül. Mivel zsákmányállatok, a négyszögletes pupillák lehetővé teszik a juhok számára, hogy fejük elfordítása nélkül jobban érzékeljék a mozgást, így azonnal el tudnak menekülni, ha ragadozót észlelnek.
 • A szarvak általában a hím juhokon vagy kosokon nőnek, de vannak olyan juhfajták (mint például a jákob), amelyeknél a hímeknek és a nőstényeknek is van szarvuk.
 • A vadon élő juhok nagyobbak, mint a háziasított juhfajok. Az argali a legnagyobb juhfaj, amely akár 1,2 méter magasra is megnőhet. Szarvuk is hosszabb, hogy megvédjék magukat a ragadozókkal szemben.
 • Az anyajuhok (nőstény juhok) jellemzően 45 és 100 kilogramm közötti súlyúak, míg a kosok (hím juhok) 45 és 160 kilogramm közötti súlyúak.
 • A kifejlett juhoknak körülbelül 32 foguk van.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-24

15 varázslatos érdekesség a lovakról, amit valószínűleg Te sem tudtál

A lovak igazán különleges állatok: robosztusak, mégis kecsesek, egyszerre barátai és hű segítői az embernek. Most 15 érdekességet gyűjtöttünk a lovakról!

2022-05-19

Megható videó: az elefántoknak nagyon mély érzelmeik vannak

Kutatások során készült YouTube videótkat mutatunk nektek, ami bemutatja hogyan gyászolnak az elefántok. Nagyon megható ahogyan az elefántok gyászolnak!

2022-05-02

Miért szagol a kutya az emberek lába közé? – Így szoktasd le róla kutyádat!

Miért szagolnak az ember lába közé a kutyák? Az állatorvosok és a kiképzők is egyetértenek ennek okaiban, tudd meg Te is miért szeretik ezt csinálni a kutyák!

2022-03-07

Mit jelentenek a különböző számok a tojáson? Melyiket ne vedd meg?

Vajon hogyan tudjuk a boltok polcai előtt állva eldönteni, hogy melyik tojást tegyük a kosarunkba? Olvassuk el a számokat, egyáltalán mit jelentenek a számok?

2022-07-30

8 érdekesség a kutyákról: biztosan lesz olyan, amin Te is meglepődsz

Sokszor azt gondolhatjuk, annyira szeretjük négylábú kedvencünket, hogy mindent tudunk róla. De valóban így lenne? Nem is gondolnád, mennyi mindent értünk félre!

2022-07-30

5+1 szőrös kistestű állat, ami a mozivásznakat is meghódította

Hogy mi a közös a vöröspandában, a mosómedvében, a mókusban, a lajhárban, a nyúlban és a motkányban? Naná,hogy mind hősként taroltak a kedvenc rajzfilmjeinkben!

2022-08-08

Kardszárnyú delfinek támadtak meg és süllyesztettek el egy egész hajót

Hiába, a tenger nagyon veszélyes! Egy egész hajót süllyesztettek el kardszárnyú delfinek, azaz gyilkos bálnák, szerencsére a rajta utazók megmenekültek!

2022-07-31

Állatos (fa)viccek, amik garantáltan lefárasztják az agyad

Az állatokat mindenki szereti. A vicceket nem biztos, de mindenkinek van oylan, amin elmosolyodik - ha más nem, akkor fájdalmában. Íme, a legjobb állatos viccek!

További cikkek ebben a témában


hullajelenségek

az állat elpusztulása után kialakuló szembetűnő változások; a hulla lehűlése,... Tovább

paraquat-dibromid

—>heterociklikus vegyület hatóanyagú gyomirtó szerek, —> lucerna vegyszeres gyomirtása Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés