Így tarts rendet a hűtődben, hogy tovább maradjon friss minden!

Hűtőszekrény rendszerezés – 12 higiénikus módszer az élelmiszerek hosszabb ideig történő frissen tartására

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Hűtőszekrény rendszerezés tippek

Hűtőrendszerezés tippek

1.    Rendszerezz felhasználási idő szerint

Az élelmiszerek elrakásakor ügyelj arra, hogy dátum szerinti sorrendbe tedd úgy, hogy a legrövidebb dátumok legyenek elöl, a hosszabbak pedig hátul – ez segít abban, hogy prioritást állíts elő azon élelmiszerek között, amelyeket leghamarabb fel kell használni. Mielőtt elraknád az élelmiszereket, ne felejtsd el megforgatni azt, ami már van a hűtőszekrényben. Javasoljuk, hogy néhány naponként cseréld a hűtőszekrény tartalmát, hogy minden naprakész legyen, és minimálisra csökkentsd az élelmiszer-pazarlást.

2.    Címkézd a maradékokat!

Nincs rosszabb, mint elfelejteni, mióta álltak a maradékok a hűtőben. Ennek leküzdése érdekében és az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében címkézd fel a hűtőszekrénybe tett maradékot a tárolás dátumával.

3.    Rendszerezz polcok szerint

A hűtött élelmiszerek tárolására szolgáló hűtőszekrény megtervezésekor a legfontosabb szempont a felső és az alsó polc közötti hőmérsékletkülönbség. Az újabb hűtőszekrényekben jobb a légáramlás szabályozása, de az egyszerű tény az, hogy a forró levegő felfelé emelkedik, így a hűtőszekrény teteje mindig valamivel melegebb lesz, mint az alsó. A felső polc minden tárolására alkalmas, amit nem kell főzni.

A hűtőszekrényben magasabban lévő polcok tökéletesek tejtermékek és olyan élelmiszerek tárolására, amelyek kevésbé hajlamosak a romlásra. Ne feledkezz meg a hűtőszekrény ajtaján lévő polcokról – ez a tökéletes hely a hűtött italok és fűszerek tárolására.

4.    Állítsd be a polcokat

A legegyszerűbb, de gyakran figyelmen kívül hagyott módja annak, hogy a legtöbb élelmiszert a hűtőszekrénybe helyezzük, az, ha a hasonló magasságú termékeket ugyanazokon a polcokon helyezzük el, ahelyett, hogy egymás mellett tárolnád a különböző magasságú cikkeket. A magasság szerinti rendszerezés azt jelenti, hogy a polcok állíthatók, és minden elpazarolt hely megszűnik. Ez az ötlet az azonos típusú élelmiszerekkel működik a legjobban, mint például a fűszeres polc. Ne tegyél nyers húst a főtt sonka mellé csak azért, mert egyforma a magassága!

5.    Ne tömjük túl a hűtőt!

Kulcsfontosságú a konyhai fiókok és a konyhai szekrények rendezésekor, valamint a konyhai munkalapok rendezésekor: ne töltsük túl a teret! Ha túl töltjük a hűtőt, akkor nem tudnak az élelmiszerek megfelelő hőmérsékletet kapni, gyorsabban romlanak, és mi sem fogunk sok mindent észrevenni, mert kitakarják egymást.

További tippekért kattints a következő oldalra!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Érdekességek