notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Húsvéti ellenőrzések, ellenőrző akció, madárinfluenza, lakossági együttműködés, állatállomány, húsvéti ünnepek, élelmiszer-feldolgozó üzem, növényvédőszer-maradvány, gyógyszer, jelölés, élelmiszergyár

Hirdetés

Húsvéti ellenőrzések

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Április 15-ig összehangolt országos ellenőrző akció indul. Pontot lehet tenni a januári madárinfluenzás esetekre, hétfőtől madárinfluenza-mentes státust jelenthet Magyarország - mondta Süth Miklós országos főállatorvos hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.
Húsvéti ellenőrzések, ellenőrző akció, madárinfluenza, lakossági együttműködés, állatállomány, húsvéti ünnepek, élelmiszer-feldolgozó üzem, növényvédőszer-maradvány, gyógyszer, jelölés, élelmiszergyár
Hozzátette: a madárinfluenza sikeres felszámolásában szerepet játszott a múlt évben tapasztaltnál sokkal jobb lakossági együttműködés, a gyors hatósági intézkedés, illetve a téli időszakra jellemző alacsonyabb állatállomány.
 
A főállatorvos elmondta: a húsvéti ünnepek előtt április 15-ig összehangolt országos ellenőrző akciót indítanak. Az egész élelmiszerláncot vizsgálják, így az állattartó telepeket, az élelmiszer-feldolgozó üzemeket, illetve a kereskedelmi egységeket. Ez 9.000-10.000 ellenőrzést jelent majd, vizsgálják többek között az élelmiszerek nyomon követhetőségét, jelölését, a higiénés viszonyokat, a gyógyszer- és növényvédőszer-maradványokat.
 
A főállatorvos szólt arról is, hogy a második félévre törvényjavaslatot készítenek elő a szigorúbb szankciók érdekében. A tervezet szerint el kellene érni, hogy azoknál a vállalkozásoknál, ahol nem lehet nyomon követni a terméket vagy más kirívó visszaélést tapasztalnak 30 napra, ismételt esetben 60 napra felfüggesztethessék a tevékenységet. Kirívó esetekben lehetőséget kellene adni a tevékenység akár egyéves felfüggesztésére is - jegyezte meg a főállatorvos.
 
A húsvéti ellenőrzések során különösen nagy figyelmet fordítanak az állattartó telepekre. Itt is szerepet kap a jelölés, a nyomon követhetőség ellenőrzése, hogy az állatok honnan, hová tartanak.
 
Ellenőrzik az állatgyógyszer-használatot, a szerződéses állatorvosok állatgyógyszer-rendelési, -nyilvántartási tevékenységét, a takarmányhoz kevert gyógyszereket.
 
Az élelmiszergyártóknál most főként a húsfeldolgozásra, a csokoládé, édesipari termékgyártásra és más szezonális cikkekre figyelnek különösen. A növényi terményeknél, így primőröknél, déli gyümölcsöknél 150 mintát elemeznek az esetleges növényvédő- és gyomirtószer-, vagy tartósítószer-maradványok miatt.
 
Búza László, az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a néhány ezer ellenőr bár nagy gyakorlattal, célzottan végzi tevékenységét, de sokkal hatékonyabb lehet munkájuk, ha ebben a lakosságra mint partnerre számíthatnak. Ezért most az országos ellenőrzési akcióval egy időben lehetőség lesz az úgynevezett élelmiszerlánc akadémia keretében arra, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek a különféle mintaelemzési eljárásokkal, előadásokon vegyenek részt.  Azt szeretnék elérni, hogy a lakosság felkészültebben, tudatosabban válasszon élelmiszert. Az élelmiszerlánc akadémia lehetőségeiről a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján olvasható részletes tájékoztatás - jegyezte meg Búza László.  
Hirdetés

Forrás: FVM

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
502 374
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
502 374
Közösség

liszteriózis (listeriosis)

főként juhokban, ritkábban más állatfajokban előf. baktériumos betegség, amelynek... Tovább

étvágy

az éhséggel kapcsolatos, de attól mégis eltérő fogalom; az állatot evésre ösztönzi és... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 169

Átlagos értékelés: 4.9