Húsvéti ellenőrzések, ellenőrző akció, madárinfluenza, lakossági együttműködés, állatállomány, húsvéti ünnepek, élelmiszer-feldolgozó üzem, növényvédőszer-maradvány, gyógyszer, jelölés, élelmiszergyár

Húsvéti ellenőrzések

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Április 15-ig összehangolt országos ellenőrző akció indul. Pontot lehet tenni a januári madárinfluenzás esetekre, hétfőtől madárinfluenza-mentes státust jelenthet Magyarország - mondta Süth Miklós országos főállatorvos hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.
Húsvéti ellenőrzések, ellenőrző akció, madárinfluenza, lakossági együttműködés, állatállomány, húsvéti ünnepek, élelmiszer-feldolgozó üzem, növényvédőszer-maradvány, gyógyszer, jelölés, élelmiszergyár
Hozzátette: a madárinfluenza sikeres felszámolásában szerepet játszott a múlt évben tapasztaltnál sokkal jobb lakossági együttműködés, a gyors hatósági intézkedés, illetve a téli időszakra jellemző alacsonyabb állatállomány.
 
A főállatorvos elmondta: a húsvéti ünnepek előtt április 15-ig összehangolt országos ellenőrző akciót indítanak. Az egész élelmiszerláncot vizsgálják, így az állattartó telepeket, az élelmiszer-feldolgozó üzemeket, illetve a kereskedelmi egységeket. Ez 9.000-10.000 ellenőrzést jelent majd, vizsgálják többek között az élelmiszerek nyomon követhetőségét, jelölését, a higiénés viszonyokat, a gyógyszer- és növényvédőszer-maradványokat.
 
A főállatorvos szólt arról is, hogy a második félévre törvényjavaslatot készítenek elő a szigorúbb szankciók érdekében. A tervezet szerint el kellene érni, hogy azoknál a vállalkozásoknál, ahol nem lehet nyomon követni a terméket vagy más kirívó visszaélést tapasztalnak 30 napra, ismételt esetben 60 napra felfüggesztethessék a tevékenységet. Kirívó esetekben lehetőséget kellene adni a tevékenység akár egyéves felfüggesztésére is - jegyezte meg a főállatorvos.
 
A húsvéti ellenőrzések során különösen nagy figyelmet fordítanak az állattartó telepekre. Itt is szerepet kap a jelölés, a nyomon követhetőség ellenőrzése, hogy az állatok honnan, hová tartanak.
 
Ellenőrzik az állatgyógyszer-használatot, a szerződéses állatorvosok állatgyógyszer-rendelési, -nyilvántartási tevékenységét, a takarmányhoz kevert gyógyszereket.
 
Az élelmiszergyártóknál most főként a húsfeldolgozásra, a csokoládé, édesipari termékgyártásra és más szezonális cikkekre figyelnek különösen. A növényi terményeknél, így primőröknél, déli gyümölcsöknél 150 mintát elemeznek az esetleges növényvédő- és gyomirtószer-, vagy tartósítószer-maradványok miatt.
 
Búza László, az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a néhány ezer ellenőr bár nagy gyakorlattal, célzottan végzi tevékenységét, de sokkal hatékonyabb lehet munkájuk, ha ebben a lakosságra mint partnerre számíthatnak. Ezért most az országos ellenőrzési akcióval egy időben lehetőség lesz az úgynevezett élelmiszerlánc akadémia keretében arra, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek a különféle mintaelemzési eljárásokkal, előadásokon vegyenek részt.  Azt szeretnék elérni, hogy a lakosság felkészültebben, tudatosabban válasszon élelmiszert. Az élelmiszerlánc akadémia lehetőségeiről a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján olvasható részletes tájékoztatás - jegyezte meg Búza László.  

Forrás: FVM

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fertőző vakbél- és májgyulladás (hisztomonadózis, histomonadosis)

főként növendék pulykáknak (ritkán tyúk, gyöngytyúk) véglény (a Histomonas meleagridis)... Tovább

bőgőre fejés

annak, a juhászatokban elterjedt eljárásnak a népies elnevezése, amikor a juhoktól kifejhető... Tovább

Tovább a lexikonra