Húsvéti ellenőrzések, ellenőrző akció, madárinfluenza, lakossági együttműködés, állatállomány, húsvéti ünnepek, élelmiszer-feldolgozó üzem, növényvédőszer-maradvány, gyógyszer, jelölés, élelmiszergyár

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Húsvéti ellenőrzések

Április 15-ig összehangolt országos ellenőrző akció indul. Pontot lehet tenni a januári madárinfluenzás esetekre, hétfőtől madárinfluenza-mentes státust jelenthet Magyarország - mondta Süth Miklós országos főállatorvos hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.
Húsvéti ellenőrzések, ellenőrző akció, madárinfluenza, lakossági együttműködés, állatállomány, húsvéti ünnepek, élelmiszer-feldolgozó üzem, növényvédőszer-maradvány, gyógyszer, jelölés, élelmiszergyár
Hozzátette: a madárinfluenza sikeres felszámolásában szerepet játszott a múlt évben tapasztaltnál sokkal jobb lakossági együttműködés, a gyors hatósági intézkedés, illetve a téli időszakra jellemző alacsonyabb állatállomány.
 
A főállatorvos elmondta: a húsvéti ünnepek előtt április 15-ig összehangolt országos ellenőrző akciót indítanak. Az egész élelmiszerláncot vizsgálják, így az állattartó telepeket, az élelmiszer-feldolgozó üzemeket, illetve a kereskedelmi egységeket. Ez 9.000-10.000 ellenőrzést jelent majd, vizsgálják többek között az élelmiszerek nyomon követhetőségét, jelölését, a higiénés viszonyokat, a gyógyszer- és növényvédőszer-maradványokat.
 
A főállatorvos szólt arról is, hogy a második félévre törvényjavaslatot készítenek elő a szigorúbb szankciók érdekében. A tervezet szerint el kellene érni, hogy azoknál a vállalkozásoknál, ahol nem lehet nyomon követni a terméket vagy más kirívó visszaélést tapasztalnak 30 napra, ismételt esetben 60 napra felfüggesztethessék a tevékenységet. Kirívó esetekben lehetőséget kellene adni a tevékenység akár egyéves felfüggesztésére is - jegyezte meg a főállatorvos.
 
A húsvéti ellenőrzések során különösen nagy figyelmet fordítanak az állattartó telepekre. Itt is szerepet kap a jelölés, a nyomon követhetőség ellenőrzése, hogy az állatok honnan, hová tartanak.
 
Ellenőrzik az állatgyógyszer-használatot, a szerződéses állatorvosok állatgyógyszer-rendelési, -nyilvántartási tevékenységét, a takarmányhoz kevert gyógyszereket.
 
Az élelmiszergyártóknál most főként a húsfeldolgozásra, a csokoládé, édesipari termékgyártásra és más szezonális cikkekre figyelnek különösen. A növényi terményeknél, így primőröknél, déli gyümölcsöknél 150 mintát elemeznek az esetleges növényvédő- és gyomirtószer-, vagy tartósítószer-maradványok miatt.
 
Búza László, az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a néhány ezer ellenőr bár nagy gyakorlattal, célzottan végzi tevékenységét, de sokkal hatékonyabb lehet munkájuk, ha ebben a lakosságra mint partnerre számíthatnak. Ezért most az országos ellenőrzési akcióval egy időben lehetőség lesz az úgynevezett élelmiszerlánc akadémia keretében arra, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek a különféle mintaelemzési eljárásokkal, előadásokon vegyenek részt.  Azt szeretnék elérni, hogy a lakosság felkészültebben, tudatosabban válasszon élelmiszert. Az élelmiszerlánc akadémia lehetőségeiről a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján olvasható részletes tájékoztatás - jegyezte meg Búza László.  
hirdetes

Forrás: FVM

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes


Vállalati Tanács

az állami vállalatok egy részénél kialakított új, kollektív vezetési forma. Tagjai az... Tovább

életteljesítmény

az állatnak egész élete folyamán elért összes teljesítménye (főként termelése).... Tovább

Tovább a lexikonra