notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Húsvéti ellenőrzések, Süth Miklós, szakember, célellenőrzés, élelmiszer, élelmiszerlánc, élelmiszerbiztonság, kalács, nyers, pácolt, füstölt, főtt, füstölt-főtt sonkafélék, tojás, növényegészségügyi s

Hirdetés

Húsvéti ellenőrzések

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

43 ezer belföldi és több mint 11 ezer, uniós vagy harmadik országból származó tételt vizsgáltak meg - Süth Miklós országos főállatorvos szerint a március 12-e óta tartó húsvéti kiemelt ellenőrzések tapasztalatai eddig a tavalyinál kedvezőbbek.
Húsvéti ellenőrzések, Süth Miklós, szakember, célellenőrzés, élelmiszer, élelmiszerlánc, élelmiszerbiztonság, kalács, nyers, pácolt, füstölt, főtt, füstölt-főtt sonkafélék, tojás, növényegészségügyi s

A szakember közölte: míg tavaly a húsvéti kiemelt célellenőrzés során mintegy 373 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból és megsemmisíteni, addig az idén mindössze 25 tonnát foglaltak le az ellenőrök. Megjegyezte: igaz, az ellenőrzésnek még nincs vége.
 
Eddig az ellenőrök a kifogásolt termékek miatt csaknem 24 millió forint bírságot róttak ki a szabálytalankodókra.
 
A kiemelt ellenőrzést a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felkérésére a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága, valamint a Központi Borminősítő Igazgatóság és a Növény-, Talaj- és Agrár-környezetvédelmi Igazgatóság közösen hajtja végre az élelmiszerlánc teljes területén.
 
Az ellenőrök elsősorban a húsvéti időszakban kedvelt és gyakran vásárolt termékeket ellenőrzik, így főként a nyers, pácolt, füstölt, főtt, füstölt-főtt sonkaféléket, a tojást és a tojáskészítményeket, továbbá a kalácsokat a fűszereket, a ketchupöket, a mustárt a tormát, valamint a szeszesitalokat és az üdítőket. Az élelmiszerbiztonságért felelős szakemberek eddig 645 előállító helyet ellenőriztek. Itt több mint 2.300 tételt vizsgáltak meg. A megvizsgált minták közül 48-at kifogásoltak, és mintegy 10,6 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. Bírságot 18 esetben szabtak ki, összesen 4,5 millió forint értékben.
 
Az élelmiszerforgalmazás területén mintegy 3.500 helyen vizsgálódtak az ellenőrök. Összesen több mint 43 ezer belföldi előállítású, és több mint 11 ezer, uniós vagy harmadik országból származó tételt vizsgáltak meg. A hazai előállítású termékek közül 417-et kifogásoltak, ezért 3,2 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. Az uniós vagy harmadik országból származó élelmiszerek közül 47 tétel esett kifogás alá, ami miatt csaknem 900 kilogramm élelmiszert kellett kivonni a forgalomból. Az ellenőrzések során összesen 276 alkalommal szabtak ki bírságot mintegy 19,4 millió forint értékben.
 
Az ellenőrök vizsgálták azt is, hogy a kis kérődző állatok, azaz a juhok és a bárányok milyen körülmények között élnek az állattartó telepeken, és hogyan szállítják őket. Összesen 202 szállítmányt vizsgáltak meg, ez csaknem 200 ezer állatot érintett. Emellett vizsgálódtak az ellenőrök 80 tojáscsomagoló üzemben is.
 
A növényegészségügyi szolgálat szakértői ugyancsak végeztek ellenőrzéseket. Az ellenőrzött termékek 16 országból származtak. A termékek 37 százalékát Magyarországon, 41 százalékát az unióban, 22 százalékát pedig harmadik országban állították elő. A kifogásolási arány 5,6 százalékos volt.
 
Az ellenőrzések során a hatósági megbízottak elsősorban a minőség megőrzési, szavatossági idő feltüntetését hiányolták, vagy hibás jelölésű volt a termék, nem volt rajta magyar nyelvű tájékoztató. Előfordult, hogy az üzletekben romlott húskészítményeket, illetve kiolvadt hűtőberendezéseket találtak, azaz nem voltak megfelelőek a tárolási körülmények, továbbá jelentős mennyiségű volt az úgynevezett érzékszervi kifogás alá eső termékek száma.
 
Az ellenőrzések során megvizsgáltak 107 tétel bort is, ami 21 előállítótól származott, és 19 forgalmazóhelyen árusították. A megvizsgált borminták közül 16-ot kifogásoltak az ellenőrök.
 
Süth Miklós főállatorvos beszélt arról is, hogy az utóbbi napokban Gyálon és Szentmártonkátán újabb illegális élelmiszerelőállító üzemeket fedeztek fel a hatósági állatorvosok.

Hirdetés

Az országos főállatorvos jelezte azt is, hogy a húsvéti kiemelt ellenőrzés után az ellenőrök nyáron is kiemelten vizsgálódnak majd, folytatják ellenőrző tevékenységüket.

Hirdetés

Forrás: FVM

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
178 068
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 762 243
Közösség

génkicserélődés

1. crossing over: ált. a meiózis, ritkábban a mitózis folyamán a homológ kromoszómákban a... Tovább

felmagzó répa

a kétéves (cukor-, takarmány-, tarló-v. sárga-) répa néha már az első évben magszárat... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 147

Átlagos értékelés: 5.0