Húsvéti dekorációk mindenkinek

Olcsó és mutatós húsvéti dekorációk!

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Lehet az időjárás meleg vagy éppen hűvös, változékony, visszavonhatatlanul itt a tavasz. Húsvét közeledtével öltöztessük a lakásunkat is ünneplőbe. El is hoztam nektek a legszuperebb húsvéti dekorációs ötleteket! 

A legszuperebb húsvéti dekorációk

Nézzük, melyek a legszuperebb húsvéti dekorációk! 

Színes virágokkal dekorálhatunk, nárciszokkal, tulipánokkal, vagy palántákat állíthatunk az ünnepi asztalra. Igazi tavaszi jelképek a húsvéti tojások. A kifújt tojást helyettesíthetik a változatos méretű, színes fatojások. Ha A kifújt tojások tetejét levágjuk, kevés földet teszünk bele, fűmagot, búzamagot, mustármagot hintünk rá, megöntözzük, pár nap megjelenik a tojás tetején a tavaszt idéző zöld.

A csipkeharasztfélék (Selaginellaceae) családjába tartozó csipkeharaszt (Selaginella) mindenütt kapható, szétterülő hajtásaival szinte szőnyeget képző szobanövény, ezért a ráállított húsvéti figurák, tojás, nyúl, csirke, úgy festenek, mintha a tavaszi gyepen lennének.

A húsvéti fa vagy húsvétfa állítás manapság újból divatba jött. A húsvétfával történő dekorálást már a bejárati ajtónál megkezdhetjük. Ne gondoljuk, hogy a barkaág vagy a girbe-gurba fűzfaág lehet csak dekorációs alap. Nem csalás, nem ámítás: fenyőt is állíthatunk. Hiszen magyar néphagyomány is alapul erre. Vagyis a fenyőfa nem a karácsonyi ünnep privilégium. Mint ahogy a bejgli sem az. A fa díszítéséhez használjunk színek krepp papírszalagokat. Díszíthetjük papírrózsával is. Más stílusú lesz a fácska, és az eső sem árt neki, ha kifújt hímes tojásokat, színes fatojásokat vagy üvegdíszeket helyezünk rá. A néphagyomány szerint Húsvét szombat estéjén kerül fel a díszbe öltöztetett fenyő a kertkapura.

A következő oldalon folytatom!

Forrás: Kertlap.hu

A legszuperebb húsvéti dekorációk

Nemcsak nálunk van hagyománya a faállításnak, hanem Az Amerikai Egyesült Államokban is, ahol német bevándorlók terjesztették el az Egg-tree-t, a tojásfát, amely valóban olyan látványt nyújt, mintha tojásokat termő fa volna. Díszítsünk mi is a kertben. A virágzó fákra, cserjékre, aggassunk fatojásokat, esetleg műanyagtojásokat.  A svédek színes tollakkal ékesítik az ágakat.

Bár húsvétfának mondjuk, joggal nevezhetnénk inkább húsvétágnak, mivel jobbára a feldíszített, rügyező, virágzó ágakat értjük alatta. A barka az egyik leggyakoribb húsvéti jelkép. A mi éghajlati viszonyaink között a fűzfabarka helyettesíti azokat a pálmaágakat, amelyeket lengetve üdvözölte a nép egykor a Jeruzsálembe bevonuló Jézust. Ennek emlékére szentelik meg a barkát virágvasárnapján. Ez a barkaág a hagyomány szerint a szentlélek erejét hordozza, gyógyító erőt tulajdonítva neki, eresz alá tűzve pedig a villámcsapástól őriz. Napjainkban a barka szívesen alkalmazott tavaszi lakásdísz. A vázába állított barkaágra, vagy bármely, kirügyezett, virágos ágra, kifújt, zsinórra fűzött húsvéti tojásokat akaszthatunk.

A gyümölcsfákról lemetszett, duzzadó rügyes ágakat langyos vízben néhány nap alatt kihajtathatjuk. Bármely gyümölcsfa vesszői alkalmasak hajtatásra, de az erdőszélen vágott kökény vagy vadszilva ágai is illatos, apró virágocskákkal ajándékoznak meg. A virágos ágakra nem csak kifújt tojásokat függeszthetünk, hanem apró fából készült nyuszi- vagy madárfigurákat. A gyönyörű virágos ágak azonban önmagukban is meseszépek.

Forrás: Kertlap.hu


A legszuperebb húsvéti dekorációk

További lehetőség, ha a vázába a barka, aranyeső vagy tavaszi virágok mellé (nárcisz, tulipán), és a lakásban lévő szobanövények cserepébe hurkapálca szárral színes tojásokat teszünk. Aggathatunk díszeket csupasz, fehérkérgű faágra is. Az ágat konzervdobozba állíthatjuk, amelyet lefestettünk kedvünk szerint zománcfestékkel. Az ágat megtarthatja műfű vagy dughatjuk mohapárnába.

Igen, az ajtó nem csak koszorúval dekorálható. Egy vékonyabb műanyag edénybe tegyünk egy vizes oázist, és szúrjunk bele virágokat. Az egészet tegyük egy összecsukott ernyőbe, aminek a belső részén a feszítő szálakat előzőleg kössük össze, hogy ne nyíljon szét az ernyő. A virágokat rendezzük el, és az ernyő fogójánál akasszuk az ajtóra, vagy enyhén döntsük meg. Az oázis sokáig szépen tartja a növényeket, de azért hetente nem árt őket cserélni.

Forrás: Kertlap.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-03-26

Tavaszi tuja mosás: 5 fontos lépés a betegségek elkerüléséhez

Fedezze fel az 5 legfontosabb lépést a tuják tavaszi ápolásához: így óvhatja meg növényeit a kártevőktől és betegségektől! Így egész évben egészségesek maradnak.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-03-26

Ültessünk kálát tavasszal, és gyönyörködjünk benne őszig!

Március végén vagy áprilisban ültessük el a csodálatos kála virágot, amiben, ha megfelelően gondozunk egészen őszig gyönyörködhetünk, mutatjuk, mi a trükkje neki!

2024-03-26

A tavasz dalnoka: 5 érdekes tény a barátposzátáról

Fedezd fel az 5 legérdekesebb tényt a barátposzáta madárról: történelmi hátterük, táplálkozási szokásaik, társas viselkedésük, hosszú vándorlásaik történetével!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

markoló

anyagmozgatást végző szerkezet a rakodógépen, amely szétválasztja, megfogja és magával... Tovább

hengeres szénaszárítás

olyan szénakészítési eljárás, amely a levélpergés csökkentése, a szár és a levél... Tovább

Tovább a lexikonra
Húsvét Húsvéti programok