Ízletes téli ínyencség – Így készíthetsz húsból befőttet!

Furcsa, de szuper módszer – Így készül a húsbefőtt!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A tartósítás legjobb módja – Készítsünk húsbefőttet!

Mennyi hús kerüljön az üvegekbe?

A húsok biztonságos befőzéséhez ügyelned kell rá, hogy megfelelő mennyiségű hús kerüljön a befőttesüvegekbe. Általános szabályként nagyjából literenként egy kiló húst kell kimérned, de ez attól is függ majd, hogy mekkorára vágod a húsokat. Ha nagyobb kockákat vágsz, akkor azokból kevesebbet tudsz majd egy üvegbe helyezni. Ezek az arányok (1 kg/1 l) vonatkoznak a darált húsokra is.

Mennyi ideig kell főzni a húsokat?

Ajánlott főzési idő csíkokra, kockákra, vagy darabokra vágott húsok esetén (különböző tengerszint feletti magasságokban):

Ajánlott főzési idő darált húsok esetén (különböző tengerszint feletti magasságokban) – nem számít, hogy húspogácsává/fasírttá gyúrod-e a darált húsokat, vagy sem:

A hús befőzésének lépései

Végezetül, nézzünk meg egy konkrét példát arra, hogy hogyan is zajlik a kockákra vágott húsok befőzése.

Amire szükséged lesz

Marhahúsra, disznóhúsra, vagy vadhúsra, sóra, vízre, befőttes üvegekre (fedővel, gyűrűvel), egy kuktára, egy fazékra, és egy fém kanálra.

A folyamat

Egy lépést se hagyj ki! Vágj le minden felesleges zsírt és porcot a húsokról. Ezt érdemes akkor elvégezni, amikor a hús félig fagyott állapotban van. Vágd fel a húst az inakra merőleges irányban, majd vágd ezeket a csíkokat nagyjából 2,5 cm-s kockákra. Nem kell milliméterre pontosnak lenned, elég a szemmérték, de legyenek minél egyenlőbbek. Öntsd a kockákat egy fazékba, és pirítsd meg őket egyenletesen.

Ne feledd, hogy nem kell átsütnöd őket, csak barnítsd meg az oldalaikat. Ezután a barnított oldalú húskockák mehetnek a (gondosan megtisztított) befőttesüvegekbe. Hagyj minden üvegben 2,5 cm-nyi üres részt a fedő alatt. Ha 1 literes üvegeket használsz, akkor adj hozzájuk egy teáskanálnyi sót. Ha fél litereseket, akkor fél teáskanálnyit. Ezután önts vizet a fazékba, amiben megbarnítottad a húsokat, majd forrald fel.

Hogy mennyi vízre lesz szükséged, az attól függ, hogy mekkora befőttesüvegeket használsz (és mennyit), de elég kell legyen, hogy az összes üveget fel tudd tölteni vele. Nyugodtan keverd bele a fazékban pirításból leragadd húsdarabokat is a vízbe – ne hagyd őket kárba veszni! Öntsd fel a hússal megtöltött befőttesüvegeket a forró vízzel, ügyelve arra, hogy továbbra is megmaradjon a 2,5 cm-nyi hézag a fedők alatt. Töröld le az üvegek élét, majd helyezd rájuk a fedőket és a gyűrűket. Végül helyezd őket a kuktába, és zárd rájuk a fedelét.

Ezután a fenti táblázat szerint főzd őket 75 vagy 90 percig. Fontos megjegyezni, hogy a főzési időt akkor kezdd el számolni, amikor a kukta eléri a szükséges nyomást. A nyomás ez után egyenletes kell maradjon, szóval ne nagyon hagyd magára a kuktát, hogy szükség szerint növelhesd vagy csökkenthesd alatta a tűzhely hőfokát. A 75 vagy 90 perc letelte után kapcsold le a tűzhelyet, és hagyd, hogy a nyomás magától lecsökkenjen a kuktában. Egy idő után feloldja a zárat magán – ekkor már felnyithatod, de óvatosan, és ne az arcod irányába!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

generátor

olyan villamos gép, amely mechanikai munka segítségével villamos áramot fejleszt. Működése... Tovább

Újhelyi Imre Vegyipari Szakközépiskola, Szaktanácsadó és Továbbképzõ Intézet

Szakközépiskola Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus képzés Cím: Szentlõrinc... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek