Meglátta az árnyékát Hugi, a budapesti állatkert barnamedvéje a medveárnyék észlelés világnapján - hosszú telünk lesz

Meglátta az árnyékát Hugi, a budapesti állatkert barnamedvéje - hosszú telünk lesz

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Hugi, a Fővárosi állat és növénykert barnamedvéje a hagyományos medveárnyék-észlelés napján végül meglátta az árnyékát. Bár amikor először lépett ki a barlangjából, még borús volt az idő, azonban mielőtt visszatért volna pihenni, még megjelent az árnyéka, így még hosszú télre számíthatunk.

Meglátta az árnyékát Hugi

A világ számos kultúrájában tetten érhető az a hagyomány, mely szerint az állatok viselkedéséből igyekeznek az időjárás alakulására következtetni. Ezek a jóslások sokszor valós tapasztalatokra épültek és régebben szájhagyomány útján terjedtek. Így maradhatott fent nálunk is a „medveárnyék- észlelés napja”, ma azonban többnyire már csak kedves babonaként tekintünk rá.


Február másodikát tavaszkezdő napként is szokás emlegetni, továbbá Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe is erre a napra esik. Ehhez a több értelemben is jeles naphoz két az állatokhoz kapcsolódó időjárást meghatározó népi hagyomány – vagy más néven bölcsesség – is kötődik.

Állati hiedelmek


Az egyik mondás úgy tartja, hogy „Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, mint, hogy süssön a nap!”. Ha ugyanis ezen a napon kellemes, enyhe idő van, akkor a tél még sokáig elhúzódik majd a hiedelem szerint. 


Szintén ezt az elvet követik, akik a medvékre vagy a mormotákra támaszkodnak az időjóslás kapcsán. Ugyanis „Ha a medve meglátja árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, vagy talán tudja, hogy hamarosan tavaszodni kezd.”


Budapest, 2022. február 2. A Fővárosi Állat- és Növénykert barnamedvéje (Ursus arctos) a hagyományos medveárnyék-észlelés napján, 2022. február 2-án. Hugi, a barnamedve végül meglátta az árnyékát, ez a néphagyomány szerint azt jelenti, hogy a tél még sokáig fog tartani. MTI/Balogh Zoltán

A medveárnyék – észlelésben az éghajlatváltozás is fontos szerepet játszik


Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője azt is elárulta az Infostart-nak, hogy a medvejóslások az árnyékok tekintetében az elmúlt években körülbelül 50-50 százalék arányban voltak pontosak. Abban azonban, hogy ez a módszer már nem feltétlen bizonyul pontos időjárásjóslási megoldásnak, az éghajlatváltozás is nagy valószínűséggel fontos szerepet játszik.


A tévhitekkel ellentétben a barna medvék a természetben egyébként nem alszanak téli álmot, csupán hosszabb-rövidebb intervallumú pihenőket tartanak barlangokban, földbe vájt üregekben. Ez időben anyagcseréjük és szívverésük is lelassul. Azonban az enyhébb, inkább napsütéses napokon néha kibújnak rejtekhelyükről némi táplálékfogyasztás céljával – ezért alakulhatott ki a velük kapcsolatos időjárás előrejelző hiedelem is.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán, ng.24.hu, infostart.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-01-19

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága

Az Év Vadvirága szavazás győztese a fehér tündérrózsa lett. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka növényfajokat.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-02-05

Igazi mesevilág: Ezek Európa legszebb virágfesztiváljai 2024 tavaszán

Mutatjuk Európa legszebb virágfesztiváljait 2024 tavaszára. Te hallottál mer ezekről a nagyszabású rendezvényekről? Meseszépek, mi választani sem tudnánk!

2024-06-14

A vargánya gomba - ízletes és nagyon egészséges is!

Ha már unod a legnépszerűbb gombát, a csiperkét, és valami újra vágysz, akkor érdemes kipróbálnod a vargánya gombát. Én nagyon szeretem, te se fogsz csalódni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kényszermozgások

olyan mozgások (pl. körmozgás, hátrálás, gurulás), amelyeket az állat a külső... Tovább

ditiokarbamát hatóanyagú gombaölő szerek

széles körben elterjedt, önmagukban és kombinációikban használatos gombaölő szerek.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Ünnep