Meglátta az árnyékát Hugi, a budapesti állatkert barnamedvéje a medveárnyék észlelés világnapján - hosszú telünk lesz

hirdetes

Meglátta az árnyékát Hugi, a budapesti állatkert barnamedvéje - hosszú telünk lesz

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Hugi, a Fővárosi állat és növénykert barnamedvéje a hagyományos medveárnyék-észlelés napján végül meglátta az árnyékát. Bár amikor először lépett ki a barlangjából, még borús volt az idő, azonban mielőtt visszatért volna pihenni, még megjelent az árnyéka, így még hosszú télre számíthatunk.

Meglátta az árnyékát Hugi

A világ számos kultúrájában tetten érhető az a hagyomány, mely szerint az állatok viselkedéséből igyekeznek az időjárás alakulására következtetni. Ezek a jóslások sokszor valós tapasztalatokra épültek és régebben szájhagyomány útján terjedtek. Így maradhatott fent nálunk is a „medveárnyék- észlelés napja”, ma azonban többnyire már csak kedves babonaként tekintünk rá.


Február másodikát tavaszkezdő napként is szokás emlegetni, továbbá Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe is erre a napra esik. Ehhez a több értelemben is jeles naphoz két az állatokhoz kapcsolódó időjárást meghatározó népi hagyomány – vagy más néven bölcsesség – is kötődik.

Állati hiedelmek


Az egyik mondás úgy tartja, hogy „Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, mint, hogy süssön a nap!”. Ha ugyanis ezen a napon kellemes, enyhe idő van, akkor a tél még sokáig elhúzódik majd a hiedelem szerint. 

hirdetes


Szintén ezt az elvet követik, akik a medvékre vagy a mormotákra támaszkodnak az időjóslás kapcsán. Ugyanis „Ha a medve meglátja árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, vagy talán tudja, hogy hamarosan tavaszodni kezd.”


Budapest, 2022. február 2. A Fővárosi Állat- és Növénykert barnamedvéje (Ursus arctos) a hagyományos medveárnyék-észlelés napján, 2022. február 2-án. Hugi, a barnamedve végül meglátta az árnyékát, ez a néphagyomány szerint azt jelenti, hogy a tél még sokáig fog tartani. MTI/Balogh Zoltán

A medveárnyék – észlelésben az éghajlatváltozás is fontos szerepet játszik


Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője azt is elárulta az Infostart-nak, hogy a medvejóslások az árnyékok tekintetében az elmúlt években körülbelül 50-50 százalék arányban voltak pontosak. Abban azonban, hogy ez a módszer már nem feltétlen bizonyul pontos időjárásjóslási megoldásnak, az éghajlatváltozás is nagy valószínűséggel fontos szerepet játszik.

hirdetes


A tévhitekkel ellentétben a barna medvék a természetben egyébként nem alszanak téli álmot, csupán hosszabb-rövidebb intervallumú pihenőket tartanak barlangokban, földbe vájt üregekben. Ez időben anyagcseréjük és szívverésük is lelassul. Azonban az enyhébb, inkább napsütéses napokon néha kibújnak rejtekhelyükről némi táplálékfogyasztás céljával – ezért alakulhatott ki a velük kapcsolatos időjárás előrejelző hiedelem is.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán, ng.24.hu, infostart.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-22

Valentin-napi málnás szív alakú fánk recept

Nincs is jobb, mint Valentin-napon étellel is kifejezni a szeretetünket a párunknak: ez a mennyei szív alakú málnás fánk biztosan tökéletes választás!

2023-01-31

Farsangi részeges csirke recept – csak 10 perc előkészülettel!

Nem csak a fánk létezik farsangkor! Próbáld ki ezt a részeges csirke receptet, melyet bárki el tud készíteni: isteni, egyszerű és hamar megvan!

2022-12-30

Ne dobd ki! - 7 kreatív módszer a karácsonyfa felhasználásához

A karácsonyfákat nem feltétlen kell kidobni, sok módja van a felhasználásukra, ezáltal környezetbarátak is lehetünk!

2022-12-29

Szilveszteri mákvetés – a babona szerint szerencsét hoz!

A mákot valóban érdemes hidegben elvetni, hisz jól bírja a fagyokat: de mennyire igaz, hogy szilveszterkor ültessük el?

2022-12-29

Így gondozd az ünnepi ajándékként kapott növényeidet

Bizonyára sokan kaptunk karácsonyra virágot ajándékba, nem árt tudni néhány alapvető teendőt, amiket meg kell tennünk velük kapcsolatban!

2023-01-30

Építsünk raklapból epertartót - csodásan mutat!

Csodálatos, hétvégi DIY projekt az epreid számára, amiket lassan de biztosan már lehet ültetni, gondozni: építsünk raklapból virágtartót az epreknek!

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hályog

a szemlencsének (szemgolyó) egy részére v. egészére kiterjedő, szürke v. szürkésfehér... Tovább

ivarzásszinkronizáció

az egyes állatcsoportok ivarzásának megközelítően azonos időpontra való időzítése.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Ünnep