Meglátta az árnyékát Hugi, a budapesti állatkert barnamedvéje a medveárnyék észlelés világnapján - hosszú telünk lesz

hirdetes

Meglátta az árnyékát Hugi, a budapesti állatkert barnamedvéje - hosszú telünk lesz

SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hugi, a Fővárosi állat és növénykert barnamedvéje a hagyományos medveárnyék-észlelés napján végül meglátta az árnyékát. Bár amikor először lépett ki a barlangjából, még borús volt az idő, azonban mielőtt visszatért volna pihenni, még megjelent az árnyéka, így még hosszú télre számíthatunk.

Meglátta az árnyékát Hugi

A világ számos kultúrájában tetten érhető az a hagyomány, mely szerint az állatok viselkedéséből igyekeznek az időjárás alakulására következtetni. Ezek a jóslások sokszor valós tapasztalatokra épültek és régebben szájhagyomány útján terjedtek. Így maradhatott fent nálunk is a „medveárnyék- észlelés napja”, ma azonban többnyire már csak kedves babonaként tekintünk rá.


Február másodikát tavaszkezdő napként is szokás emlegetni, továbbá Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe is erre a napra esik. Ehhez a több értelemben is jeles naphoz két az állatokhoz kapcsolódó időjárást meghatározó népi hagyomány – vagy más néven bölcsesség – is kötődik.

Állati hiedelmek


Az egyik mondás úgy tartja, hogy „Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, mint, hogy süssön a nap!”. Ha ugyanis ezen a napon kellemes, enyhe idő van, akkor a tél még sokáig elhúzódik majd a hiedelem szerint. 

hirdetes


Szintén ezt az elvet követik, akik a medvékre vagy a mormotákra támaszkodnak az időjóslás kapcsán. Ugyanis „Ha a medve meglátja árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, vagy talán tudja, hogy hamarosan tavaszodni kezd.”


Budapest, 2022. február 2. A Fővárosi Állat- és Növénykert barnamedvéje (Ursus arctos) a hagyományos medveárnyék-észlelés napján, 2022. február 2-án. Hugi, a barnamedve végül meglátta az árnyékát, ez a néphagyomány szerint azt jelenti, hogy a tél még sokáig fog tartani. MTI/Balogh Zoltán

A medveárnyék – észlelésben az éghajlatváltozás is fontos szerepet játszik


Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője azt is elárulta az Infostart-nak, hogy a medvejóslások az árnyékok tekintetében az elmúlt években körülbelül 50-50 százalék arányban voltak pontosak. Abban azonban, hogy ez a módszer már nem feltétlen bizonyul pontos időjárásjóslási megoldásnak, az éghajlatváltozás is nagy valószínűséggel fontos szerepet játszik.

hirdetes


A tévhitekkel ellentétben a barna medvék a természetben egyébként nem alszanak téli álmot, csupán hosszabb-rövidebb intervallumú pihenőket tartanak barlangokban, földbe vájt üregekben. Ez időben anyagcseréjük és szívverésük is lelassul. Azonban az enyhébb, inkább napsütéses napokon néha kibújnak rejtekhelyükről némi táplálékfogyasztás céljával – ezért alakulhatott ki a velük kapcsolatos időjárás előrejelző hiedelem is.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán, ng.24.hu, infostart.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

2023-09-20

Beköszöntött az ősz: ezt kell tudnod az alma- és körteszüretről!

Az alma- és körteszüret csodás időszaka elérkezett, és ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet a legtöbbet kihozni ebből az izgalmas időszakból – nézd meg te is!

2023-09-21

Nehogy kidobd az alma levelét: készíts almalevél teát belőle!

Gondoltad volna, hogy az almának a leveléből készíthető tea? Nem? Akkor most olvasd el a cikket és készíts utána te is almalevél teát, finom és egészséges is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Tenno (NPZ 2005)

Õszi káposztarepce Cél: olajipari Leírás:Erukasavmentes hibrid. Sziklevelei közepesnél... Tovább

szállítólevegős permetezőgép

légáramlással megnövelt szállítóképességű ->permetezőgép, amely által a permetlé... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Ünnep