Belepte a hó a kaktuszokat

Láttál már hófödte kaktuszföldet? – Havazott az egyik legforróbb sivatagban!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Nem mindennapi jelenség zajlik Észak-Amerikában, ugyanis a térségben óriási havazás vette kezdetét, ami elérte a legforróbb sivatagot is, szokatlan látványt nyújtanak a hó által borított kaktuszok!

Hó takarja a kaktuszokat

Havazás a sivatagban

Az Arizona déli részén elterülő Sonora-sivatag Amerika legnagyobb és legváltozatosabb sivatagi ökoszisztémája, amely egyben Észak-Amerika legforróbb sivatagja is. 2019 első napjaiban viszont szokatlanul sok hó esett az egész államban, a havazás pedig elérte a sivatagi régiót is. Érdekesen mutatnak most a környékre jellemző kaktuszok, de nem fog sokáig tartani ez a nem mindennapi jelenség, ugyanis napokon belül visszaállhat az ilyenkor megszokott 10 Celsius fokos hőmérséklet a térségben, a hó pedig hamar el fog olvadni. 

Egy hely, ahol sosem havazik. Vagy mégis?

A sivatag az Egyesült Államok Arizona és Kalifornia államainak, valamint Mexikó Sonora, Alsó-Kalifornia és Déli-Alsó-Kalifornia államainak területén fekszik. Területe 311 000 km². A sivatagban számos különleges és csak ott megtalálható állat- és növényfaj él, többek közt a saguaro kaktusz. A Sonora-sivatag 60 emlősfajnak, 350 madárfajnak, 20 kétéltűfajnak, több mint 100 hüllőfajnak, 30 őshonos halfajnak, több mint 1000 őshonos méhfajnak és több mint 2000 őshonos növényfajnak ad otthont. A Sonora-sivatagnak Tucsontól délnyugatra, a mexikói határ felé eső része az Egyesült Államok egyetlen jaguárpopulációjának élőhelye.

Számos növényfaj nemcsak elviseli a Sonora-sivatag kegyetlen körülményeit, hanem egyenesen jól érzi magát benne. Közülük sokan speciálisan alkalmazkodtak a sivatagi klímához. A Sonora-sivatag kétévszakos csapadékeloszlása több növényfaj kifejlődését eredményezte, mint Észak-Amerika bármelyik másik sivatagja. A sivatag növényzetét agávéformák, pálmavirágúak, kaktuszok, pillangósvirágúak és más növények alkotják.

A Sonora-sivatag a világ egyetlen helye, ahol a saguaro kaktusz vadon megtalálható. Az itt élő kaktuszok közt megtalálható a Cylindropuntia, a hódfarkú fügekaktusz (Opuntia basilaris), az Echinocereus, a Ferocactus wislizeni, fügekaktusz (Opuntia), a Peniocereus és a Stenocereus thurberi. A kaktuszok táplálékot és otthont biztosítanak számos sivatagi emlős- és madárfajnak; feltűnő vörös, rózsaszín, sárga és fehér virágaik a fajtól és az évszak hőmérsékletétől függően márciustól júniusig nyílnak. A következő oldalon bemutatjuk nektek a saguaro kaktuszt, érdemes megismerkedni vele kicsit közelebbről! 

Fotó forrása: Twitter

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

klór (Cl)

a halogénelemekhez tartozó sárgászöld színű, fojtó, mérgező gáz. Erős oxidáló... Tovább

érzéstelenítés

az általános érzéstelenítés, a nyugtatás, a bódítás, az altatás, a narkózis; e... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek