Így tisztítsd meg a hordókat, mielőtt bort öntesz bele

Így tisztítsd meg a hordókat

Petra
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Már sok helyen szüretelnek, ami azt jelenti, hogy hamarosan bor kerül a hordókba. Érdemes ezelőtt kitisztítani és előkészíteni a hordókat, mert ha ezt nem tesszük meg, előfordulhat, hogy rossz ízű lesz a bor.

Hordótisztítás

Már itt a szüretelés időszaka. Ha jó minőségű bort akarunk készíteni, ahhoz nem elég a kiváló szőlőtermés. Nem mindegy, hogy milyen hordóban tároljuk a bort. Ugyanis ha nincsenek rendesen kitisztítva a hordók, akkor az sokat ronthat a bor ízvilágán. Ezért érdemes tisztító munkálatokat végezni, mielőtt beletöltjük a bort ezekbe a hordókba. Még akkor is jobban tesszük, ha kitisztítjuk a hordót, ha egy teljesen új hordóról van szó – sőt, különösen akkor. Nem egyszerű feladat az új hordókat kitisztítani és alkalmassá tenni arra, hogy bort tároljunk benne. Sőt, először nem ajánlatos az újonnan előkészített hordóba bort tenni, csak ha már forrt benne must.

Hordótisztítás

Ha új hordót veszünk, mindenféleképpen érdemes első ízben megtölteni vízzel, majd három, vagy négy napig benne hagyni. Ezt ajánlatos még legalább kétszer, vagy háromszor megismételni. Viszont ezek után még nincs vége a munkának. Ha ezzel kész vagyunk, öntsünk 100 literenként 10-15 liter forró vizet a hordóba, majd jól rázzuk össze. Ezek után vegyük ki a dugót, de csak egy pillanatra, amíg a forró gőz távozik a hordóból, majd dugjuk vissza és várjuk meg, amíg kihűl a víz. Ezt követően tegyünk a hordóba 3 százalékos nátrium-karbonátos oldatot, amivel kimossuk a hordó belsejét. Mossuk ki az anyagot a hordóból, ami többszöri újraforrázást jelent. Ezzel letudtuk a munka oroszlánrészét. Ezek után már csak annyi a feladatunk, hogy megtöltsük a hordót hideg vízzel, utána hagyjuk kiszikkadni és kicsöpögni.

Hordótisztítás

A régóta használt és rendszeresen kénezett hordókat is érdemes átvizsgálni, mielőtt megtöltjük borral. Ha jó a hordó, akkor elég csak egyszer vízzel kiöblíteni. Onnan ismerjük meg a legjobb hordót, hogy jó illatú a levegője, a fa pedig tiszta.  De ha már régóta nem használtuk a hordót, akkor érdemes hideg vízzel megtölteni és egy napig úgy hagyni.

Hordótisztítás

Előfordulhat olyan is, hogy a hordó penészes lesz. Ilyenkor a legjobb megoldás kifenekelni a hordót és szárazon lekaparni a penészt. Viszont ha nem értünk a kifenekeléshez, akkor érdemes szakember segítségét kérni.

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

121/2008. (IX. 16.) FVM rendelet

Az anyakecsketartás "de minimis" támogatásáról. A mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,... Tovább

guanó

műtrágyaként alkalmazott, nagy foszforos nitrogéntartalmú madár-, denevérürülék. Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet