notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Holdnaptár használata kertészkedés során

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Őseink útmutatása – Holdnaptár használata a kertészkedésben

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Kertészkedés során használhatjuk a Holdnaptárt

Holdnaptár a kertészkedésben – A Holdfázisok használata

A legfontosabb szempont a Holdfázisok megismerése, ugyanis ez a növényi nedvekre ható erők intenzitását szabja meg. Összesen négy fázist különböztetünk meg: újhold, növő hold, telihold, valamint fogyóhold. Újhold után veszi kezdetét az első negyed, ilyenkor indulnak lassú növekedésnek a növények. A második negyedben intenzívebben nő minden, ami a föld felett van, egészen teliholdig. A harmadik negyedben a földalatti részek növekedése az erőteljesebb, tehát a gyökereké. A negyedik negyedben fokozatosan leáll a növekedés, ez a pihenőfázis. 

Ennek tükrében elmondható, hogy újhold idején érdemes metszenünk, ápolnunk a növényeket, minden olyan tevékenységet most kell elvégeznünk, ami a megújulási folyamatot segíti. Növő hold idején érdemes vetnünk a levél-, virág-, és termésnövényeket, telihold idején vethetünk mindent, fogyó hold idején pedig a gyökérnövények vetése érkezik el, valamint ez a gyomlálás, a trágyázás és a favágás időszaka. 

hirdetes

Holdnaptár a kertészkedésben – A fel-, és leszálló Hold használata

hirdetes

Fontos még megismerkednünk a fel-, és leszálló Hold fogalmával is, ugyanis ez a növényi nedvekre ható erők irányát szabja meg. A Hold a Nap látszólagos pályájával szöget zár be, ezért felszálló ágban a Hold minden éjjel egyre magasabbra kúszik az égen, leszálló ágban pedig fokozatosan közelít a horizont felé. Felszálló Hold esetén a nedvek felfelé áramlanak, ilyenkor szüretelni jó, leszálló Hold esetén inkább lefelé áramlanak a nedvek, így a gyökérképződés az erősebb, tehát ültetnünk érdemes. 

Holdnaptár a kertészkedésben – A csillagképek szerepe

A Hold fel- és leszálló ágát legkönnyebben a csillagképek segítségével tudjuk nyomon követni. Holdunk legmagasabb pontját az égen az Ikrek csillagkép alatt éri el, legalacsonyabb pontját pedig a Nyilas csillagkép alatt. Leszálló Hold a következő csillagképeket érinti: Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Mérleg, Skorpió, Nyilas. Felszálló Hold a következő csillagképeket érinti: Nyilas, Bak, Vízöntő, Halak, Kos, Bika, Ikrek. 

IvaCastro képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-06-28

Diótermesztési tanácsok az egészséges és finom rekordtermésért!

Diótermesztési tanácsok mindenkinek – Mi szükséges a rekord mennyiségű, egészséges és nem utolsósorban finom dióterméshez? Szakértőnk mond el nektek mindent a diótermesztésről!

2020-06-29

Kertészkedés kezdőknek – Lássuk az alapokat!

Kertészkedés kezdőknek, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a kertészkedés alapjairól, nézzük, mit kell tudnotok akkor, ha kezdő kertészek vagytok.

2020-06-28

Íratlan szabályok a fűnyíráshoz, amiket az emberek 99 százaléka megszeg!

Noha úgy gondoljuk, hogy nincs semmi szükség etikettszabályzatra a fűnyíráshoz, ez egyáltalán nem így van. Sajnos sokaknak óriási szükségük van rá, nézzük a legfontosabb szabályokat!

2020-06-25

Nyári zöldmetszés – Mikor, hogyan és miért végezzük el a gyümölcsfák zöldmetszését

Zöldmetszés kisokos mindenkinek, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a gyümölcsfák zöldmetszéséről, olvasd el cikkünket és tudj meg mindent a zöldmetszésről!

2020-07-11

A legjobb szúnyogirtó – Így csalogass kertedbe szitakötőt!

A szitakötők sikeresen veszik fel a harcot a szúnyogokkal, éppen ezért most elmondom nektek, hogyan csalogathattok a kertetekbe több szitakötőt!

2020-07-11

Mérgező a burgonya termése – Véletlenül se edd meg!

A burgonya termése nagyon mérgező, ezt viszont sokan nem tudják, mostani cikkemben elmondom, miért mérgező a burgonya termése, miért nem szabad megenni a burgonya termését!

2020-07-03

Tollaslábú szépségek – A Brahma tyúkok bemutatása

A Brahma tyúkok nagyon érdekesek, nagyon szépek és nagyon aranyosak, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a Barahma tyúkokról!

2020-06-29

A retek tartósítása – Így fogyaszthatod még télen is a retket!

A retek tartósítása, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a retek tartósításáról. Tudjátok meg ti is, hogyan tartósíthatjátok a retket!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
198 463
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 515 922

makroökonómia

a közgazdaság tudomány egyik ága; a gazdasági jelenségeket népgazd. méretekben, de... Tovább

kombájn

a több hagyományos munkaműveletet egy menetben végző betakarítógépek. A kombájnok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert