Holdnaptár használata kertészkedés során

hirdetes

Őseink útmutatása – Holdnaptár használata a kertészkedésben

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN
Kertészkedés során használhatjuk a Holdnaptárt

Holdnaptár a kertészkedésben – A Holdfázisok használata

A legfontosabb szempont a Holdfázisok megismerése, ugyanis ez a növényi nedvekre ható erők intenzitását szabja meg. Összesen négy fázist különböztetünk meg: újhold, növő hold, telihold, valamint fogyóhold. Újhold után veszi kezdetét az első negyed, ilyenkor indulnak lassú növekedésnek a növények. A második negyedben intenzívebben nő minden, ami a föld felett van, egészen teliholdig. A harmadik negyedben a földalatti részek növekedése az erőteljesebb, tehát a gyökereké. A negyedik negyedben fokozatosan leáll a növekedés, ez a pihenőfázis. 

Ennek tükrében elmondható, hogy újhold idején érdemes metszenünk, ápolnunk a növényeket, minden olyan tevékenységet most kell elvégeznünk, ami a megújulási folyamatot segíti. Növő hold idején érdemes vetnünk a levél-, virág-, és termésnövényeket, telihold idején vethetünk mindent, fogyó hold idején pedig a gyökérnövények vetése érkezik el, valamint ez a gyomlálás, a trágyázás és a favágás időszaka. 

hirdetes

Holdnaptár a kertészkedésben – A fel-, és leszálló Hold használata

hirdetes

Fontos még megismerkednünk a fel-, és leszálló Hold fogalmával is, ugyanis ez a növényi nedvekre ható erők irányát szabja meg. A Hold a Nap látszólagos pályájával szöget zár be, ezért felszálló ágban a Hold minden éjjel egyre magasabbra kúszik az égen, leszálló ágban pedig fokozatosan közelít a horizont felé. Felszálló Hold esetén a nedvek felfelé áramlanak, ilyenkor szüretelni jó, leszálló Hold esetén inkább lefelé áramlanak a nedvek, így a gyökérképződés az erősebb, tehát ültetnünk érdemes. 

Holdnaptár a kertészkedésben – A csillagképek szerepe

A Hold fel- és leszálló ágát legkönnyebben a csillagképek segítségével tudjuk nyomon követni. Holdunk legmagasabb pontját az égen az Ikrek csillagkép alatt éri el, legalacsonyabb pontját pedig a Nyilas csillagkép alatt. Leszálló Hold a következő csillagképeket érinti: Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Mérleg, Skorpió, Nyilas. Felszálló Hold a következő csillagképeket érinti: Nyilas, Bak, Vízöntő, Halak, Kos, Bika, Ikrek. 

IvaCastro képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-09-15

10 fontos dolog, amit senki nem mond el neked a szobanövényekkel kapcsolatban

10 olyan tanácsot adunk a szobanövényekkel kapcsolatban, ami nem gyakran hangzik el máskor. Ezek segíthetnek a szobanövényeket életben tartani neked.

2022-09-28

A dió 5 bizonyítottan pozitív hatása az egészségre

Sokan alábecsülik az egyik legnagyobb kincsét a világnak: a diónak rengeteg olyan egészségügyi előnye van, amit tudományosan is bizonyítottak. Nézzük!

2022-09-28

Az ősszel ültetés legalkalmasabb időpontja a fák és cserjék ültetéséhez

Szeretnéd feldobni kerted egy fával vagy egy szép bokorral? Vágj bele! Nincs is alkalmasabb időpont, mint most ősszel ültetni! Hoztunk egy útmutatót segítségül!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-09-19

10 gyönyörű virág, amelynek ott a helye az őszi kertben

Ősszel is foglalkozzunk a kertünkkel, hogy szép legyen. Most bemutatunk 10 olyan virágot, amit nyugodtan elültethetünk, mivel jól bírják az őszi időjárást.

2022-09-16

A borostyán sárgulása – Ezért sárgulnak be a borostyánok levelei

A borostyán sárgássá váló levelei ritkán komolyak, bár néhány változtatást kell végrehajtani a növény egészségének javítása érdekében. Ezért sárgul a borostyán

2022-09-19

Az ősz legfinomabb fogása: vargánya pesto recept

Most egy nagyon finom dolgot készítünk, amit ti is imádni fogtok: mutatjuk a legjobb vargányás pesto receptet. Tészta-, és húsételekhez is felhasználható.

További cikkek ebben a témában


ditiofoszforsav-származék hatóanyagú rovarölő szerek

a szerves foszforvegyületek széles köre tartozik ebbe a csoportba (szerves foszforsavészter... Tovább

gyomirtó szerek (herbicidek)

azok a növényvédő szerek, amelyeket a gyomok elpusztítására használnak. Ide szokták sorolni... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert Kertészet