Így lehet neked is gyönyörű holdkerted, a holdkert ragyog a hold fényében

hirdetes

Így lehet neked is gyönyörű holdkerted, ami ragyog a hold fényében

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Képzelj el egy olyan kertet, ami éjszaka kel csak igazán életre. Ahol a virágok és a levelek szinte ragyognak a holdfényben, és gyönyörködtetik kellemes illatokkal azokat, akik alvás helyett inkább a szabadban szeretik tölteni a naplemente utáni órákat. Lényegében így jellemezhetnénk egy holdkertet, és ha te is szeretnél egyet összeállítani saját magadnak, akkor az alábbi útmutató neked szól!

Holdkert készítése

Mi az a holdkert?

A holdkertek lényegében olyan kertek, amelyeket kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy éjszaka legyen a legélvezetesebb felfedezni őket. Egy holdkert alkonyattól reggelig a legszebb és legillatosabb:
•    Többnyire fehér virágokból áll, amelyek szinte ragyognak a holdfényben
•    Illatos növényei éjszaka is gyönyörködtetik az érzékszerveket
•    Egyes fűfajták nyugtatóan susognak az éjszakai szellőben, ami tovább fokozza a békés hangulatot

Egy holdkertben kifejezetten egy forró nyári nap után a legkellemesebb tartózkodni, amikor az ember inkább csak az esti órákban merészkedik ki a szabadba. Továbbá, ha munkád miatt többnyire csak éjszaka vagy otthon, akkor egy holdkert tökéletes levezetést kínál a fárasztó napok végén.

Egy holdkert megtervezése

hirdetes

Egy holdkert éjszakai ragyogását a fehér és ezüstös színű virágok és levelek biztosítják, azonban csak akkor, ha elég erős, közvetlen holdfény (ami valójában persze csak a Nap visszavert fénye) éri őket. Mindenekelőtt tehát járd körbe portádat az éjszakai órákban, és figyeld meg, hogy mely helyekre vetődik árnyék, és melyeket éri közvetlenül a holdfény.

Egy holdkert általában viszonylag kicsi, hiszen kizárólag fehér virágokból áll. Hacsak nem tudod ezeket könnyedén beszerezni nagy mennyiségben, ne tervezz túl nagy területre.

hirdetes

A növények kiválasztása során ne feledkezz meg róla, hogy kerted nappal is kert, aminek 6-8 óra napfényre lesz szükség, hogy „lakói” megfelelően fejlődhessenek. Ha holdkertedet nappal árnyék borítja, akkor árnyékkedvelő növényeket kell összeválogatnod bele.

A virágok színe legyen fehér vagy szürkésfehér. Kerüld a rikító, erős színeket, nehogy elvonják a figyelmet a többi növényről.

A fehér virágokat árnyalatonként rendezd csoportokba, és zöld színű levelekkel válaszd el őket egymástól. Ha egy tisztafehér virág mellé szürkésfehér virágokat helyezel, akkor azok csak koszosnak, hervadtnak tűnnek majd. Érdemes hasonlóképpen elválasztani egymástól az illatokat is, ha teheted, de a színekre fontosabb odafigyelni.

Ha teheted, válassz olyan növényeket, amelyek ledobják magukról elvirágzott virágfejeiket, tehát nem kell azokat külön egyenként levágni róluk.
 

Lapozz, mert leírjuk, hogy pontosan milyen virágokat kell ültetned, ha ragyogó holdkertet szeretnél!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-25

Okos ötletek az olcsó kertészkedéshez – így legyél költséghatékony!

A kertészkedés sem tartozik mára a legolcsóbb hobbik közé, de vannak szuper költséghatékony tippjeink, amik segíthetnek pénztárcabarátabbá varázsolni!

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

2023-01-26

Konténerkertészet: ültetési útmutató és segítő tippek!

Ha régóta érdekel a konténerkertészet, vagy szeretnéd megtudni, mi is ez pontosan, akkor kövesd pontos útmutatási és karbantartási tippjeinket a cikkben!

2023-01-24

Csodás kaktuszokat termeszthetsz akár a kertedben is: Tűpárnakaktusz gondozása

A Mammillaria vagy más néven tűpárnakaktusz, télálló, zömök növények, amelyek általában nem nőnek 15 cm-nél magasabbra. Csodásan mutatnak a te otthonodban is!

2023-01-23

Kemény vagy lágynyakú fokhagyma – melyiket termesszük a veteményesben?

A fokhagyma rendkívül népszerű növény, és különféle fajták széles választékát kínálja. A keménynyakú és a lágynyakú fokhagyma közül melyik válasszuk?

2023-01-25

Így tisztítsuk meg az eperágyásokat februárban

A késő téli időszak, azaz a február hónapja tökéletes alkalom az eperágyások megtisztítására és rendberakására, segítünk benne, hogyan érdemes nekiállni!

2023-01-24

Ez valami csodálatod: Így nevelj tulipánhagymát üvegvázában gyorsan és egyszerűen

A tulipánok annyira bolondbiztosak, hogy akár talaj nélkül is nőhetnek egy vázában vízben. Mutatjuk az extra gyors, és nagyon látványos titkos módszerünket!

2023-01-24

Emiatt sárgul meg az orchidea levele- 7 dolog, amit érdemes elkerülni!

Számos tényező okozhatja az orchidea leveleinek elszíneződését, beleértve a napfényt, az alacsony hőmérsékletet és a gyökérrothadást. Nézzük részletesen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

62/2008. (IV. 30.) FVM rendelet

a Hajdú-Bét Rt. és a NOVOFARM Rt. mezõgazdasági alapanyag-beszállítói által igénybe... Tovább

hordalék

azoknak a különféle szilárd anyagoknak a gyűjtőneve, amelyeket a folyóvizek magukkal... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet virág