Hogyan készül a propolisz?

Így készül a méhek kincse: a propolisz

Horváth Csaba, méhész
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A propolisz, más néven méhszurok, a méhek által gyűjtött gyantaszerű anyag, melyet a kaptár védelmére és fertőtlenítésére használnak. Számos jótékony hatással bír az emberi szervezetre is, így nem csoda, hogy sokan keresik a méhészeknél. De vajon hogyan is állítják elő a méhek ezt a csodálatos anyagot? Horváth Csaba méhész most megválaszolja ezt a kérdést.

propolisz

A propolisz készítés lépései

A méhek a propoliszt a növényekből és rügyekből származó gyantákból állítják elő. A következő lépéseken keresztül zajlik a propolisz készítés:

1.    Gyűjtés: A méhek kirepülnek a kaptárból, és a növényekről, például rügyekről, fákról vagy más növényi forrásokról szedik össze a gyantát.
2.    Rágás és gyűjtés: A méhek a szájukban rágják és manipulálják a gyantát, hogy megfelelő állagúvá és konzisztenciájúvá alakítsák. Ebben a folyamatban hozzáadják a saját enzimeiket és viaszukat is.
3.    Szállítás: A méhek a kaptárba visszaszállítják a felgyűjtött és átalakított gyantát. Itt további feldolgozásra kerül.
4.    Kaptárban történő feldolgozás: A méhek a gyantát tovább keverik saját szekrécióikkal, viasszal és egyéb anyagokkal. Ezáltal alakul ki a propolisz, egy ragadós, gyantaszerű anyag.

Miért fontos a propolisz a méhészek számráa?

A méhek számára azért nagyon fontos a propolisz, mivel a kaptár belső hőmérséklete állandóan 35 °C körül mozog, a páratartalom magas. Tehát a körülmények ideálisak lehetnek különféle kórokozók, baktériumok, vírusok és gombák számára. A méhek a propoliszt a kaptár építőanyagaként, szigetelőanyagként és védelmi célokra, valamint ragasztóként használják. 

A repedéseket és réseket propolisszal tömik be, hogy a kaptár teljesen zárt legyen. A 6 mm-nél nagyobb részeket viasszal töltik ki. A méhek propolisszal javítják a lép hibáit, bekenik vele a kaptár belső felületét, megelőzve a penészedést. Minden új lépet és felületet propolisszal borítanak, így sterilizálva azokat. A kaptárba tévedő kis rovarokat propolisszal bevonják, ezzel megakadályozva bomlásukat. A propolisz része a kaptár közösségi immunrendszerének.

Hogy veszi el a méhész a propoliszt a méhektől?

A méhész úgy tudja a legkönnyebben elvenni a méhektől a propoliszt, hogy egy speciális propoliszrácsot használ. Tehát a méhészek speciális rácsokat helyeznek el a kaptárakban, amelyeket a méhek úgy érzékelnek, hogy rések vannak a kaptárban, ezért azokat be kell tömniük. Ezek a rácsok lehetővé teszik, hogy a méhek elhelyezzék a propoliszt a rácsokon, ahol a méhész könnyen hozzáférhet a gyűjtéshez anélkül, hogy zavaró lenne a méhek számára. Fontos megjegyezni, hogy a méhészek körültekintően végeznek propoliszgyűjtést, hogy ne károsítsák a méhek és a kaptár egészségét. A méhek szükségleteit mindig előtérbe helyezik, és csak mértékkel veszik el a propoliszt.

Hogyan készül a propolisz csepp?

A propolisz csepp alapvetően olyan alkoholos kivonat, amely a méhek által előállított propoliszból készül. A tiszta propolisz kivonásához patikai alkoholt használnak, amely hatékonyan oldja ki a viaszos-propoliszos ragacsos anyagot, és lehetővé teszi az egyszerűbb és hatékonyabb adagolást.

Hogyan készül a propolisz csepp?

A propolisz jótékony hatásai

Csakúgy, mint a méheknél az emberi szervezetben is a propolisz számos előnyös hatással lehet, mivel rendelkezik különféle biológiailag aktív anyagokkal. Néhány főbb jótékony hatás:

•    Immunrendszer támogatása: A propolisz immunstimuláns hatású, segítve az immunrendszer működését és erősítve a szervezet védekezőképességét.
•    Antibakteriális és antimikrobiális hatás: A propoliszban található vegyületeknek köszönhetően antibakteriális és antimikrobiális hatása van, ami segíthet a különféle baktériumok és mikroorganizmusok elleni harcban.
•    Gyulladáscsökkentő tulajdonságok: A propolisz gyulladáscsökkentő hatású lehet, ami hasznos lehet például ízületi gyulladás vagy más gyulladásos betegségek esetén.
•    Sebgyógyítás: A propolisz sebgyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Külsőleg alkalmazva segíthet a sebek, vágások és égési sérülések gyógyulásában.
•    Vírusellenes hatás: A propolisznak vírusellenes tulajdonságai is lehetnek, ami hasznos lehet a vírusok, például az influenza vagy más légúti fertőzések elleni védelemben.
•    Szív- és érrendszeri egészség: Néhány kutatás szerint a propolisz antioxidáns hatásai hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri egészség támogatásához.
•    Daganatellenes tulajdonságok: Néhány tanulmány azt sugallja, hogy a propolisznak lehetnek daganatellenes hatásai, bár ezen területen további kutatásokra van szükség.
•    Fog- és szájüregi egészség: A propolisz antibakteriális tulajdonságai hasznosak lehetnek a fogínygyulladás és más szájüregi problémák kezelésében.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-22

Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet

Duplázd meg te is a bazsalikom termésedet, ráadásul egy nagyon egyszerű trükkel, ami valóban segít, hogy még több, ízletes bazsalikom termésed legyen neked is!

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-03-26

A tavasz dalnoka: 5 érdekes tény a barátposzátáról

Fedezd fel az 5 legérdekesebb tényt a barátposzáta madárról: történelmi hátterük, táplálkozási szokásaik, társas viselkedésük, hosszú vándorlásaik történetével!

2024-04-08

Itt a tavasz, jönnek a fecskék: így vigyázz rájuk!

Elérkezett az április és vele együtt a fecskékre is számíthatunk, akik nem csak aranyos, de hasznos madarak is. Vigyázz rájuk te is, segítünk tippjeinkkel ebben!

2024-04-04

Kertünk csodás madarai: ezek a madarak jelennek meg áprilisban

Áprilisban egyre több madár lepi el a kerteket és dalolnak csodás dallamokat, fedezd fel te is a cikkünkben, hogy melyek a leggyakoribb madárkák a kertben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Heves Megyei Földhivatalok

Földhivatal Heves Megyei Földhivatal, Eger Körzeti Földhivatal, Füzesabonyi Körzeti... Tovább

Hevesi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Heves Szabadság u. 1. 3360 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek