Ismerd meg te is a rózsaszínű Hillier-tavat

Ausztrália csodaszép tava, a Hillier-tó

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ilyen tavat nagyjából csak a mesében láthattunk, egészen eddig! Ugyanis a most bemutatott tó nagyon is valóságos, Ausztrália büszkesége, és valóban teljesen rózsaszín! Ismerd meg te is a csodálatos Hillier-tavat!

Hillier-tó, a rózsaszín csoda!

Ismerd meg te is a rózsaszínű Hillier-tavat

Egészen elképesztő, hogy milyen színe van a Hillier-tónak, sokan úgy gondolták, hogy mesterséges módon lett ilyen, de ez ne így van, a tó különleges színe állandó és semmilyen környezeti változástól nem függ.

Mitől lehet ilyen különleges színe a Hiller-tónak?

Egy kutatócsoport 1950-ben megvizsgálta a tó vizét, mert arra számítottak, hogy a sós vízben algát, például Dunaliella salinát találnak, azt hitték, ezzel meg tudják magyarázni azt, hogy a tó rózsaszín. Ugyanis azt kell tudni erről az algáról, hogy vörös színezőanyagot termel nagy sótartalmú vízben. A Hillier-tóból származó vízminták azonban nem mutatták ki az algáknak a jelenlétét, így továbbra is kiderítetlen titok övezi a tó vizének színét.

Hol található a Hiller-tó?

A különleges tó egyébként Ausztráliában, egész pontosan a Middle-szigeten található, a legelső feljegyzés a tóról 1802-ből származik, ekkor kötött ki először Matthew Flinders brit hajós Sydney-be vezető útja során. Ezután néhány kereskedelmi vállalkozás kötött ki ezen a helyen, 1820-as és az 1840-es évek között legfőképpen fóka-, és bálnavadászok telepedtek le a szigeten. A XX. század elején pedig sót termeltek ki a Hillier-tóból, ez azonban csak hat évig tartott, azóta viszont semmi sem háborítja sem a sziget, sem a rózsaszín tó szépségét. A következő oldalon még több csodálatos képet találhatsz a nem mindennapi tóról! 

A következő oldalon egy videót is mutatok nektek! 

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

papillomatózis

a különféle állatokban (szm., kiskérődzök, sertés, ló, kutya, házinyúl)... Tovább

Komáromi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Komárom Szabadság tér 1. 2900 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek