notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A rövid távú hűtve tárolás, kezelés, hőmérséklet, páratartalom, etilénszint

Hirdetés

A rövid távú hűtve tárolás problémái és megoldási lehetőségei

Bakonyi Kornél

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Minden élőlény, legyen az növényi vagy állati eredetű, legnagyobb alkotóeleme a víz, tömegének jelentős részét ez teszi ki. A cél a termék minél hosszabb ideig, minél jobb állapotban, minél kevesebb súlyveszteséggel történő tárolása pozitív hőmérsékleten, fagyasztás nélkül. Ennek érdekében 4 alapvető kritériumnak kell eleget tenni, melyek a megfelelő kezelés, hőmérséklet, páratartalom és etilén szint biztosítása. A cikkben ezeket vesszük sorra, elsősorban növényekre (zöldség, gyümölcs, virág) vonatkoztatva, de az etilénszint szabályzást kivéve ugyanezek a szempontok alapján a hústermékek tárolása is jelentősen javítható.
A rövid távú hűtve tárolás, kezelés, hőmérséklet, páratartalom, etilénszint

Minden élőlény, legyen az növényi vagy állati eredetű, legnagyobb alkotóeleme a víz, tömegének jelentős részét ez teszi ki. A cél a termék minél hosszabb ideig, minél jobb állapotban, minél kevesebb súlyveszteséggel történő tárolása pozitív hőmérsékleten, fagyasztás nélkül. Ennek érdekében 4 alapvető kritériumnak kell eleget tenni, melyek a megfelelő kezelés, hőmérséklet, páratartalom és etilén szint biztosítása. A cikkben ezeket vesszük sorra, elsősorban növényekre (zöldség, gyümölcs, virág) vonatkoztatva, de az etilénszint szabályzást kivéve ugyanezek a szempontok alapján a hústermékek tárolása is jelentősen javítható.

Kezelés

Az egyik legalapvetőbb szempont. A rakodás során az általános elővigyázatosságon túl fontos figyelembe venni, hogy a rekeszek, dobozok ne legyenek túlrakodva, legyen légmozgás a rekeszek és a sorok között. Ellenkező esetben a belső termékek hőmérséklete nem biztosítható az optimális értéken, a megrekedt levegő etilénkoncentrációja megnő, fokozódik a cseppesedés, ami együttesen a termék idő előtti rothadásához vezet. Ilyen körülmények között terméktől függően néhány naptól 1-2 hétig terjed a tárolhatósági idő.

Hőmérséklet

A tárolási hőmérséklet csökkenésével valójában a termék öregedési folyamatát lassítjuk, így élettartama hosszabb lesz. Legoptimálisabb általában, ha a terméket 0,5-2 °C-kal annak fagyáspontja felett tároljuk. Minél közelebb van a termék hőmérséklete a fagyáspontjához, annál lassabbak az érési folyamatok, ill. az alacsonyabb hőmérsékleten a magas relatív páratartalom biztosítása is kevesebb kipárolgással, súlyveszteséggel jár. Rendkívül fontos azonban, hogy a fagyáspontot túllépni nem szabad, mert az a rostok roncsolódását, az áru tönkremenetelét okozza. Nagyon fontos továbbá, amire a későbbiekben még utalni fogok, hogy fagyáspont közeli hőmérsékleten tárolt növényre közvetlenül ne kerüljön víz, mert a felületről történő elpárolgás további hűtőhatással jár, ami a fagyáspont felett tárolt növény felületi fagyását, így szövetroncsolódást okozhat.

Páratartalom

Nagy nedvességtartamuk folytán a zöldségek, gyümölcsök felületükön keresztül folyamatosan párologtatnak. Betakarítás után, a nedvességutánpótlás megszűnésével ez a tulajdonságuk továbbra is megmarad, sőt fokozottabbá válik egy gyors légmozgású hűtött tárolóhelyiségben. Éppen ezért e kipárolgás mértékének alacsonyan tartása elemi fontosságú a hatékony tárolás során. A terméket körülvevő környezet magasabb páratartalma lelassítja ezt a folyamatot, elősegítve, hogy a termék megtartsa saját nedvességtartalmát. Az optimális tárolási környezet relatív páratartalma ugyanúgy termékenként különböző, mint a hőmérséklet. Néhány fontosabb termék adatai az 1. számú táblázatban találhatók.

Mi a relatív páratartalom?

A relatív páratartalom az atmoszférában lévő aktuális nedvesség mennyiségének aránya a teljes telítettséghez képest. Ha a relatív páratartalom értéke 100%, akkor a környezet nem képes több nedvességet felvenni, kondenzálódás, felületi cseppesedés lép fel. Minél magasabb a levegő hőmérséklete, annál több nedvességet tud felvenni, ill. ugyanaz a nedvesség mennyiség kisebb relatív páratartalomnak felel meg. Különböző páratartalmú közegek egymással érintkezve idővel kiegyenlítődnek, azaz ha egy üres hűtött térbe, amely relatív páratartalma 45-55%, berakodunk friss zöldséget, 2-3 óra múlva 85-90%-ot mutat. Honnan jött a nedvesség? A növényből.

Hirdetés

Egy átlagos üres hűtött tároló relatív páratartalma 55%. Mivel a friss zöldségek, gyümölcsök nedvességtartalma átlagosan 95-98%, az 55% relatív páratartalmú levegő, mint egy száraz szivacs, annyi nedvességet vesz fel, amennyit csak tud. Ez az oka, amiért már betárolás előtt célszerű magas értékre emelni a hűtött tároló levegőjének relatív páratartalmát. Minél közelebb van a levegő páratartalma a növényéhez, annál kisebb mértékben történik nedvességvesztés.

A helyiség páratartalmának növelése többféleképpen történhet. A legegyszerűbb módon közvetlen vízbevitellel (pl. padlólocsolással, forgótányéros porlasztóval) növelhető a páratartalom, azonban ezeket a pangó víz és baktériumtelepek kialakulása, vízkövesedés miatt nem ajánlatos alkalmazni. Mára már elterjedt technológia az ún. RO (Reverse Osmosis) szűréssel ellátott nagynyomású levegő-víz porlasztásos párásítás, ami a mai napig a leghatékonyabb szabályzást teszi lehetővé. A szűrési technológia két lépcsőből áll, egy mechanikai előszűrőből, ami már általában 5 mikronos méretig szűr oldott ásványokat, ill. egy nagynyomású féligáteresztő membránból, mely az előszűrt vízből eltávolítja a még bent maradt fehérjéket, baktériumokat, cukrot, ásványi sókat, s egyéb elemi részecskéket, melyek molekuláris tömege nagyobb, mint 150-250 dalton. A szűrt vízből a porlasztófejben nagynyomású levegővel keveredve ködszerű pára képződik, amely nem száll le a termékre nedvesedést okozva, hanem a légáramba keveredve növeli a légtér relatív páratartalmát. A rendszernek rendelkezni kell egy páratartalom érzékelővel, hogy a szabályzás pontosan megvalósítható legyen. Ezek a berendezések általában 94-95%-ig képesek szabályozni a relatív páratartalmat, ami a legtöbb kívánalomnak eleget tesz. Általánosságban elmondható, hogy e technológia alkalmazásával felére csökkenthető a súlyveszteség, és megduplázható az eltarthatósági idő.
Etilénszint

Az etiléngáz (C2H4) minden növény növekedési folyamatában fontos szerepet játszik. Elősegíti az érési folyamatokat, a telt íz és szín kialakulását. Betakarítás után azonban hatása már koránt sem kívánatos. Már 1 milliomod résznyi etilén is képes felgyorsítani az érési folyamatokat, lerövidítve az eltarthatóság idejét. Mivel a növények betakarítás után is termelik az etilént, ill. ki vannak téve a környezetben lévő más etilén forrásoknak, a zárt rendszerű hűtőtárolók levegője idővel telítődik. Az így felhalmozódó etilén gáz eltávolítása nélkül az optimális tárolási idő jelentősen lecsökken.

Jelenleg több etilénszűrő technológia is forgalomban van, azonban messze a leghatékonyabb rendszer a közelmúltban a NASA által kifejlesztett Titanium Dioxid (TiO2) alapú fotokatalizációs szűrési technológia. A zárt helyiség levegőjét ventilátorral átkeringteti egy TiO2 bevonattal ellátott üvegcsehalmazon, melyet UV fénnyel világítanak meg. Az UV sugárzás megöli a levegőben lévő spórákat, csírákat, baktériumokat, vírusokat, gombákat, penészt, míg a szűrő semlegesíti a szagokat és a hidrokarbon gázokat, köztük az etilént is, ártalmatlan hidrokarbonná és vízzé alakítva azt.

A fenti pontokat betartva biztosak lehetünk benne, hogy a termék minősége érdekében minden elkövethetőt megtettünk. Az eredmény hosszabb tárolhatóság, csökkenő költségek, kisebb veszteségek, növekvő profit, s nem utolsó sorban jobb minőség.

Hirdetés

Termék

Fagyáspont [°C]

Optimális tárolási hőm. [°C]

Optimális páratartalom

Etilén

Élettartam

termelés

érzékenység

Alma

-1

-0-1

90-95%

NM

M

3-6 hónap

Brokkoli

-0,6

0

95-100%

NA

M

10-14 nap

Fejes saláta

 

0-1

98-100%

NA

K

2-3 hét

Hagyma

-0,9

0

95-100%

A

M

2 hónap

Karfiol

-0,8

0

90-98%

NA

M

2-4 hét

Körte

-1,6

0

90-95%

M

M

2-7 hónap

Répafélék

-1,4

0

98-100%

NA

M

6-8 hónap

Szőlő

-1,3

0

85-90%

NA

A

1-6 hónap

NA nagyon alacsony, A alacsony, K közepes, M magas, NM nagyon magas

 

Forrás: Miatech Inc., Kes Inc., Kaliforniai Egyetem tanulmányai

 Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
527 977
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 241 059
Közösség

Gombaölo Altima

A burgonya alap gombaölő szere, egyedülálló hatással a fitoftóra gumó fertőzése... Tovább

fejési napló (istállókönyv)

a kifejt tej mennyiségét rögzítő bizonylat. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 251

Átlagos értékelés: 4.8