Egy hentes döbbenetes üzenete mindenkinek!

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Egy hentes levele

Egészen elképesztő az a levél, amit egy hentes írt, rengetege olvasták már, számos vita is indult miatta. Én azt javaslom nektek, hogy olvassátok el és gondolkozzatok el rajta, ha csak a fele igaz, már akkor is nagyon nagy a baj...

Megveszem, mert olcsó - egy hentes levele

Az egyik szemem sír, a másik nevet. 1984 óta vagyok hentes, sok mindent láttam és sok helyen dolgoztam. Nem azért dolgoztam sok helyen, mert rossz hentes vagyok, csak az ott tapasztalt dolgokat nem tudtam összeegyeztetni a lelkiismeretemmel. Még csak annyit, hogy 10 éve nem vagyok a szakmámban. A lelkiismeretem miatt.

Húspótlók

10 évvel ezelőtt 3-féle adalékanyag létezett: a soluprat, a tejpor és a szójafehérje. Már ez elég volt nekem, hogy abbahagyjam. A régi hentesektől azt tanultam, hogy a kolbász (meg minden) húsból van. Ezzel nem érdemes vitázni! A soluprat igen érdekes kémiai anyag. Az a tulajdonsága, hogy súlyához képest minimum tízszeres vízmennyiséget képes megkötni, sőt, azt főzés, sütés, füstölés hatására sem engedi ki magából. 

Miért kell ez az anyag? 

Hús helyett! Biztosan tapasztalt már olyat, hogy egy-egy felvágott után „megissza a londoni ködöt is”. Az anyag a belekben is működik, tehát még ott is veszi fel a folyadékot! Régebben a parizerbe és olcsóbb hentesárukba tették, de ma már mindenbe! A tejpor jó anyag, de mit keres a szakmámban? Ez is húst helyettesít, mégpedig ezzel állítják be a fehérjetartalmat a receptúra szerinti mértékre. A szójafehérje is húspótló, a magasabb árú termékekbe teszik, szintén a fehérjetartalom miatt. Tehát ha veszünk 2500 Ft/kg áron szalámit, akkor igazából egy kb. 500 Ft-os anyagot majszolunk jóízűen. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes
Megveszem, mert olcsó - egy hentes levele

Van még egy „kedvenc” anyagom, az emulgeálószer. Ó ez remek! Egyik fő funkciója a zsír megkötése, oly módon, hogy ne legyen látható! Tehát minél több zsír van egy felvágottban, annál több az emulgálószer benne! Ezt a szájpadláson érezhetjük legelőbb, amikor „fent ragad” a falat. Az elmúlt 10 év alatt az adalékanyagok arzenálja alakult ki. 

hirdetes

Tovább. A másik kedvenc, de ide tartózó témakör a: műbelek. A műbél színe, állaga alkalmas arra, hogy megtévessze a vásárlót. Pl.: egy jó barna színű virsliről azt gondoljuk, milyen jól meg van füstölve. Igen, míg le nem húzzuk a celofánt.

A húsipari termékek húsból, némi zsiradékból, valódi fűszerekből állnak, a készterméket a végén füstölik és/vagy főzik! Az összes többi max. 20% húst tartalmazó szemét! Mi a megoldás? Háznál kell vásárolni, vagy kis hentesnél falun. A multikat kerüljük.

„Megveszem, mert olcsó”... aki elsőre mindent szemetet megvesz, mert olcsó, az ilyenkor megspórolt pénz 10-szeresét rákölti a gyógyszerekre meg a rákszűrésre.

Eddig a levél. Elszomorító.

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-09-15

Közeleg a tél - Gondoskodj malacaidról időben!

Sertéstartás télen, készülj fel időben és gondoskodj sertéseidről a téli hidegben is. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a sertések téli gondoskodásáról!

2020-06-05

Melyik tojást fogyasszuk? – Különbségek a bolti és a szabadtartású tojások között!

Mi mindenben különböznek egymástól a bolti valamint a szabadtartású tojások? Cikkünkben mindent elmondunk nektek a tojások közötti különbségekről!

2020-07-03

Tollaslábú szépségek – A Brahma tyúkok bemutatása

A Brahma tyúkok nagyon érdekesek, nagyon szépek és nagyon aranyosak, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a Barahma tyúkokról!

2020-10-15

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

A dió szüreteléséről, a dió szárításáról, valamint a dió sikeres tárolásáról fogok most beszélni nektek, nézzük, mit kell tudni a dió szárításáról és a dió tárolásáról!

2020-07-24

7 növény, ami segít ingyen kacsatáphoz jutni!

Mostani cikkemben bemutatok nektek hét növény, aminek a segítségével ingyen kacsatáphoz juthatunk. Nézzük, melyik az a hét növény, ami kiváló kacsatáp!

2020-10-06

Régen még a poloska is más volt – A zöld vándorpoloska bemutatása

A zöld vándorpoloska kártétele, a zöld vándorpoloska bemutatása. Most mindent elmondunk nektek a zöld vándopoloskáról, a zöld vándorpoloska kártételéről.

2020-09-25

Sütőtök minden mennyiségben – 7 sütőtökfelhasználási tipp

A sütőtököt sokféleképpen fel lehet használni, mostani cikkemben elmondom, miért olyan fantasztikus a sütőtök, nézzük, hogyan használhatjuk fel a sütőtököt.

2020-10-03

Paradicsom fagyasztása – Jó ötlet vagy nem?

A paradicsom fagyasztása valóban jó ötlet vagy sem? Lehet fagyasztani a paradicsomokat, érdemes fagyasztani a paradicsomokat? Mindent elmondunk a paradicsom fagyasztásáról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


Triton (Nord 1166)

Tavaszi zab Cél: élelmiszer és takarmány Leírás:A fajta növekedési típusa korai... Tovább

bogyózó sertés

az enyhébb-súlyosabb székrekedés következtében apró és kemény (bogyószerű)... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek