
Az ősz és a tél a legideálisabb alkalom arra, hogy olyan alapélelmiszereket készítsünk el, mint például a szalonna, vagy éppen a kolbász. Ezeknek az ízeknek a megvalósítása, illetve a tartósítása semmi máson nem múlik, csak és kizárólag a füstölésen. A füstölés húsok, húskészítmények, szalonna- és kolbászfélék, valamint sajtok tartósítására használt eljárás.
Amióta az emberiség a tüzet ismeri, füstjét húsok és halak konzerválására is használja. Magyarországon nagy hagyománya van a füstölésnek, régebben szinte minden falusi portán volt füstölő vagy szabadkémény. A füst illóanyagai beívódnak a kolbászba, és kialakul a jellegzetes, enyhén barnás szín.
A füstölő elkészítése egyáltalán nem bonyolult, a fent látható tervrajz rengeteget segíthet mindenkinek, íme hozzá egy kis jelmagyarázat: tűztér (1), fa (2), kémény (3), téglafal (4), fémrács (5), fából, vagy fémből készült kamra (6), felakasztott húsok, sonkák, kolbászok, stb. (7), tartórudak (8), háló (9), kisajtó (10).
A füstölő megépítésének menete
A lényege az, hogy a hideg füst érje a disznóból készült termékeket, ne pedig a meleg, éppen ezért a tűztérnek és a füstölőnek másfél-két méterre kell lennie egymástól, hogy a füst ki tudjon hűlni. A füstölés akár egy hétig is eltarthat, de bővebben erről itt olvashattok: Kolbász készítés, kolbász füstölés tudnivalók.
Először is ássunk egy nagyjából 50x50 centiméter széles és ugyanilyen mély gödröt, az aljára helyezzünk egy fémlapot, hogy az égés tökéletes legyen! Ha van esetleg téglánk, akkor használjuk fel, béleljük ki a segítségével a tűzteret. A kéménynek ássunk akkora mélyedést, amennyi földet ásóval egy dobásra ki tudunk emelni. Ebbe helyezzünk bele egy fémcsövet, és fedjük be földdel, így a füst nem fog tudni kijönni.
A füstölő kamrának nem szükséges alapot építenünk, elég az oldalait összeillesztenünk. Az aljára fektessünk fémrácsot, rá pedig nedves szalmát, így a kormot felfogjuk, nem fog lerakódni a húsra. A füstölő felső részébe rögzítsünk rudakat, erre akaszthatjuk fel a különböző finomságokat, a tetejét pedig borítsuk be sűrű szövésű dróthálóval. És már kész is vagyunk!