Így készül az isteni házi szalámi!
2017/01/08Készíts te is házilag szalámit, sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal szimplán csak istenien finom, imádni fogja mindenki!
A levendula szörp varázslatos illatával és frissítő ízével mindenkit elbűvöl, aki megkóstolja. De mi is a titka annak, hogy a házi készítésű levendula szörp igazán különleges legyen? Sok recept kering az interneten, de van néhány rejtett trükk, amit kevesen ismernek. Most felfedjük a tökéletes levendula szörp elkészítésének titkát, amit senki sem mond el!
Az egyik legfontosabb titok a minőségi alapanyagok használata. Az igazi varázslat a friss levendula virágokban rejlik, amelyek nemcsak illatukkal, hanem aromájukkal is hozzájárulnak a szörp különlegességéhez. A levendulát legjobb saját kertben termeszteni, de ha erre nincs lehetőség, keress biogazdálkodásból származó, vegyszermentes virágokat.
A levendula szörp nemcsak édes, hanem enyhén savanykás is kell, hogy legyen. A citromsav hozzáadása nem csupán tartósítószerként funkcionál, hanem kiemeli a levendula finom ízét is. A legtöbb recept ezt kihagyja, pedig ez az egyik legnagyobb titka a tökéletes íz elérésének. Egy teáskanál citromsav tökéletesen elegendő egy adag szörphöz.
Kevesen tudják, de egy csipet vanília kivonat csodákra képes a levendula szörpben. A vanília mélységet és gazdagságot ad az íznek, ami különleges élményt nyújt. Próbáld ki, és meglátod, hogy a vanília és a levendula kombinációja mennyire harmonikus és egyedi ízt eredményez.
Az elkészítési folyamat során figyelj arra, hogy ne forrald túl sokáig a levendula virágokat, mert ez keserűvé teheti a szörpöt. Hozd a vizet forráspontig, majd vedd le a tűzről, és add hozzá a levendulát. Hagyjuk ázni 20-30 percig, hogy az ízek jól összeérjenek. Ezután szűrd le a virágokat, és add hozzá a cukrot és a citromsavat. Keverd addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
Ha még intenzívebb ízélményre vágysz, próbáld ki a következőt: hagyd a levendula virágokat a vízben ázni egy éjszakán át. Ezáltal az ízek még jobban összeérnek, és a szörp aromája gazdagabbá válik.
A levendula szörp tárolása során fontos, hogy sterilizált üvegekbe töltsd, és légmentesen zárd le. A legjobb, ha a szörpöt hűvös, sötét helyen tárolod, így akár több hónapig is eláll. Egy másik titok, hogy a szörp íze idővel érlelődik, így érdemes pár hétig pihentetni, mielőtt felhasználnád.
A levendula szörpöt nemcsak italokhoz használhatod. Adj egy kis csavart a reggeli joghurtodhoz vagy zabkásádhoz egy kevés levendula szörppel. Készíts belőle különleges limonádét, vagy használd koktélok alapanyagaként. Sütemények, palacsinták vagy fagylaltok ízesítésére is remek választás, sőt, akár salátaöntetekhez is adhatod, hogy egyedi ízvilágot teremts.
És végül, itt a legnagyobb titok, amit senki sem mond el: a rózsavíz. Egy kevés rózsavíz hozzáadása a szörphöz még inkább kiemeli a levendula virágos jegyeit, és különleges, luxus érzetet kölcsönöz az italnak. Csak néhány cseppre van szükség, hogy a szörp még finomabb és egyedibb legyen.