Megérkezett a havazás!

hirdetes

Megérkezett a tél, és a havazás!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Sokan várták, még többen nem, én azt mondom, hogy éppen ideje volt, hogy legyen egy kis tél. Sajnáltam nagyon, hogy Karácsonykor nem volt hó, de most végre megérkezett a tél és vele együtt a hó is! Olvasd el te is cikkünket és tudd meg, mikor és hol lehet számítani havazásra!

Esik a hó az ország több pontján

Az új év első napjaiban jelentős lehűlés vette kezdetét, több településen is mínusz 15 Celsius fok alatti hőmérsékletet mértek, átlagosan napközben -3 és -7 Celsius fok körül mozgott a hőmérséklet, éjszaka átlagosan -7 és -10 Celsius fokot mutattak a hőmérők. Ez a lehűlés továbbra is folytatódik, csak a hét második felében várható, hogy pluszban legyen a hőmérő, akkor is csak 1 és 4 Celsius fok közé fog esni a hőmérséklet. A jó hír az, hogy hétfőtől már országszerte számíthatunk havazásra, szállingózásra, akár egészen péntekig kitart a havazás, ha hinni lehet a meteorológusoknak. Az ország délnyugati részén már így is nagy mennyiség hullott, szombaton helyenként 5 centiméter is leesett, Zala, Somogy és Baranya megyékre elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A hideg idő miatt végre kinyitott a legtöbb sípálya, igaz, hogy sok helyen hóágyúkat kellett alkalmazni ahhoz, hogy a pályák alkalmasak legyenek a síelők számára. Pénteken nyitott ki a Visegrádi, a Mátraszentistváni, a Sátoraljaújhelyi, a Kékestetői, és az Eplényi sípálya is.

hirdetes

Az Országos Meteorológiai Szolgálat január 4. éjfélig figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország számára. Hétfőn nyugat felől érkezhet a havazás már a reggeli órákban, a délutáni órákra a Dunától keletre eső területekre is átterjed. Az országban több helyen fog előfordulni havazás hétfő éjfélig, a hőmérséklet jóval fagypont alatt lesz. Az ország délnyugati részén akár több mint 5 centiméter hó is hullhat, az ország többi részén azonban csak pár centiméterre számíthatunk.

A következő oldalon elmondom, mi a helyzet a világban hó ügyben!

Esik a hó az ország több pontján

Horvátország enyhén megbénult a hirtelen lehullott, nagy mennyiségű hó miatt, néhol 50 centiméter hó is hullott. Havazott Libanonban is, a Faraya-Mzaaron sípálya ennek nagyon is örült, ugyanis végre ki tudtak nyitni. Ebben a térségben félméteres havat hozott a legutóbbi hóvihar. Az ennél magasabban lévő területeken nem volt ritka a 60-70 centiméter hó sem.

Erdélyben még mindig várnak a havazásra, egészen hihetetlen, de még a Madarasi Hargitán sincsen nagy mennyiségű hó, Hargitafürdőn megnyíltak ugyan a sípályák, viszont hóágyúk bevetése szükségeltetett, mivel itt sincsen hó.

hirdetes

Január elsején megérkezett az igazi tél Ausztriába, idén is lehet síelni végre a hegyekben! Az év első napjaiban csak pár centiméter hullott, azóta azonban már több mint 10 centiméteres hóréteg fedi a tájat. A hét közepéig lehullhat ennek a duplája is akár, a hóhatár azonban 1000-1200 méter körül mozog csak, az ország nagyobb részén még mindig nem lehet számítani nagy mennyiségű csapadékra.

Törökország kapta a legtöbb havat eddig. A hirtelen jött, nagy mennyiségben hullt csapadék hatalmas fennakadásokat okozott az országban, 10 centiméter hó hullott a tengerparti részeken, a nagyvárosokban pedig 30 centiméter. A főváros környéki hegyekben 60-70 centiméter friss havat is mértek. Isztambultól keletre viszont még nagyobb mennyiségű hó hullott, a tengerparti Bartinban 95 centimétert, a magasabb hegyvidékeken 1,5-2 métert mértek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Bonyhádi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Bonyhád Perczel u. 23. Magyarország Telefon: +36-451-555 Tovább

orrbagócsok (Oestndae)

a —>rovarok osztályába, a kétszárnyúak rendjébe tartozó parazita fajokat magába... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek