A halloween-i tök mérgező

hirdetes

Véletlenül se edd meg – Mérgező a halloweeni tök belseje!

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Még a NÉBIH (ide kattintva olvashatő a közlemény) is felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető. Ráadásul a dekorációs célokra hasznosítható dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért fogyasztásuk kellemetlen következményekkel járhat! 

Nem ehető a halloween-i tök

Itt az ősz, itt vannak a tökök! 

Megérkezett az ősz, ezzel együtt a tökszezon is felütötte a fejét. Ennek mi nagyon örülünk, hogy a tökféléknek számtalan előnyük van. Szerencsére egyre jobban válnak alapélelmiszerekké a tökök, évről évre fogyasztunk belőlük többet. Ez nagyon szuper, mivel a tökök tele vannak fontos tápanyagokkal, illetve vitaminokkal, nem utolsósorban még finomak is. Vásárlásnál viszont nagyon körültekintőnek kell lennünk, és érdemes arra a célra felhasználni a tököket, amire vettük, ugyanis amíg a sütőtökök általában nagyon finom csemegék, addig a dísztökök már kis mennyiségben is hatalmas problémát okozhatnak!

A halloween-i tök

A zöldségeseknél, a kis-, és nagyboltok polcain, de szinte mindenhol találkozhatunk a halloweewn-i tökökkel – ezek biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokonai (a tökfélék családjába egyébként összesen több mint 900 faj tartozik). Ezen zöldségeket zsengén szedjük és étkezési célra használjuk fel, azt viszont sokan nem tudják, hogy termésük, a halloween-i tök terméséhez hasonlóan éretten ehetetlenek és kemények.

hirdetes

Magyarországon sajnos egyre jobban terjednek a halloween-i szokások (Halloween vagy mindenszentek – Avagy üdv az új világban című írásunkat ajánlom mindenki figyelmébe), ezzel pedig a halloween-i tökök is, amik nem ehetők. Ezek a tökök nagyon, narancssárga színűek, alapvetően díszítési célokat szolgálnak. Magyarországon megtalálhatók 2-3 kilogrammos (Gomez F1), illetve nagyobb, 10-20 kilogrammos fajták (Cronus F1) is.

hirdetes

Azt nagyon fontos tudni, hogy mind a kettő, de még inkább a kisméretű, dekoratív fajták tartalmazzák az úgynevezett keserűanyagot, a Cucurbitacint – ezeknek az íze eleve kellemetlenül keserű, ugyanakkor mérgezők is! Éppen ezért a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH), felhívást tett közzé, amiben felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy csak azokat a tököket egyék meg, melyeket étkezési célra árusítanak, a dísztököket semmiképpen se! Mik a mérgezés tünetei, és mire érdemes odafigyelni? A következő oldalon erről fogok beszélni! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

genetikai sodródás

a génösszetétel véletlenszerű megváltozása. A populációban néha megmagyarázhatatlan... Tovább

emergencia

az epidermisz (bőrszövetrendszer) és az alatta levő szövetekből kialakult képződmény.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek