Halloween vagy Mindenszentek, avagy üdv az új világban?

hirdetes

Halloween vagy Mindenszentek, avagy üdv az új világban?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Manapság egyre több ünnepet vesz át a magyar emberek többsége más kultúráktól és kezd hajlamossá válni, elfelejteni, hogy nekünk is vannak tradicionális ünnepeink.

Mi a baj a Halloween megünneplésével Magyarországon?

Személyes véleményem szerint nekem nem esik nehezemre, gonosz szellemek, zombik és más szörnyek helyett meghalt szeretteimre emlékezni, vagy az életüket a szeretetért feláldozott szenteknek egy napot szánni. 

Szabad világban élünk, halljuk sokszor. Mindenki azt ünnepel meg, amit akar. Ez valóban így van, de ne felejtsük el, mit jelent a szabad világ a 21. században! Ahol a pénz, ott a hatalom. Az Angolszász országok manapság nem (nem első sorban) fegyverrel dítják meg a világot, hanem pénzzel. A pénzen marketinget lehet venni. A jó marketinges úgy vesz rá bármire, hogy te úgy gondolod, saját szabad döntésed volt a választás. Így lehet az, hogy az emberek energia italokat, kólát és rengeteg egészségtelen dolgot vesznek magukhoz, pedig tudják, az nem jó számukra. Így lopakodik be az angolszász kultúra is hozzánk, kiűzve saját hagyományainkat, szokásainkat. A Halottak napja a csendes visszaemlékezésről a kegyeletről szól. 

hirdetes

Ebbe nagyon nem fér bele a vigalom, a heje-huja. A Halloween pedig ez. Az angolszász országokban is megemlékeznek persze elhunyt szeretteikről az emberek, ezta napot Memoryal Daynek hívják és tavasszal tartják az USA-ban. Vajon hogyan esne az amerikaiaknak, ha táncolnék és szórakoznék náluk ezen a napon? Nos ez az én bajom a Halloweenel…


Mindennek meg van a maga ideje minden országban. Nálunk ez a csendes visszaemlékezés ideje. Milyen érzés az, amikor Édesapád szeretett emlékére gondolsz, aki eltávozott, és egyszer csak megjelenik egy halotti maszkban, zombinak öltözve a szomszéd gyereke és pénzt kér? Megtehetném én ezt az USA-ban a Memoryal Day-en? 

hirdetes


Márton nap és a magyar vigasság

Nekünk is van azonban egy ünnepünk, mely segít átvészelni a szürke novembert, és ez a Márton nap. A Szombathelyen született Szent Mártonról elnevezett ünnep a magyar vigasság ideje. Nem kell nekünk sem szomorkodnunk hát egész ősszel, de ne más szokásait majmoljuk, ne dőljünk be a marketingnek, ne hozzunk elő szörnyeket és tanítsuk gyerekeinket más népek kultúrájának tiszteletére, együnk inkább egy jó libát Márton napkor valamelyik étteremben! Olvass erről többet itt!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


inzulinrezisztencia

 Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező válasz a... Tovább

fagyás

a hideg hatására a test körülírt területén létrejövő, vérkeningési zavarból származó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek