Halálbüntetés orvvadászatért

Mostantól halálbüntetés vár az orvvadászokra!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Végre talán végérvényesen felszámolják az orvvadászhálózatokat, eddig ugyanis nem jelentett megoldás a súlyosabb pénzbírság, illetve a börtönbüntetést, most viszont már saját életével játszik az, aki elejt egy védett állatot! 

Az orvvadászokra halálbüntetés szabható

Már 2018-ban is tervezték Kenyában, hogy teljes mértékben véget vetnek a vadvilágot fenyegető bűnözéssel, ami már annyira elburjánzott, hogy különböző hálózatok alakultak. A projekt keretében felmerült az is, hogy halálbüntetést szabnak az orvvadászokra, de ez akkor még nem valósult meg. Ennek ellenére sikerült valamelyest visszaszorítani a vadorzókat, 2018-ban nagyjából a felére esett vissza az elpusztult elefántok száma a 2017-es évhez képest.

Ez viszont még nem volt elég a kenyai kormány számára, ezért idén februárban hatályba léptették az új szabályozást, mely szerint az orvvadászat halállal büntethetővé vált az afrikai országban! A döntést azzal magyarázta Najib Balala, turizmusért és vadvilágért felelős miniszter, hogy a 2013-ban elfogadott vadvédelmi törvény alapján ugyan életfogytiglani börtönbüntetéssel vagy 200 000 dolláros bírsággal sújthatták a vadorzókat, ez azonban nem volt elég elrettentő, nem fékezte meg teljes mértékben az orvvadászatot, így szükség volt egy még szigorúbb büntetés kitalálására. 

A szigorítással párhuzamosan a kenyai vadvilág őrzésére hivatott szervezet állományát is bővítik, és olyan felszerelést kapnak végre, amivel ezután fel tudják venni a versenyt az orvvadászokkal. Sajnos mára olyannyira elburjánzott a vadászat, hogy szervezett bűnözői körök kezében van a vadorzás, főleg olyanok irányítanak, akik csúcstechnológiával vadásszák a veszélyeztetett állatokat. 

Az afrikai ország az egész világon egyedülálló, nagyjából 35 000 egyedből álló egészséges elefántállománnyal rendelkezik, 2017-ben 727 állat pusztult el, míg 2018-ban 396. Viszont 2017-ben 80 esetet lehetett vadorzókhoz kötni, míg 2018-ban „csak” 40-et, ez mindenképpen pozitív változás, de azért mi bízunk abban, hogy még ennél is jobban lecsökken a szám. Reméljük, hogy mindenki félti annyira a saját életét, hogy nem vadászik többé erre a szerencsétlen, védtelen, és veszélyeztetett állatokra. Szavazz te is, mondd el véleményedet nekünk!

Egyetértesz a halálbüntetés bevezetésével?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Mv Hombár (Mv 06—02)

Õszi búza Cél: egyéb hasznosítású búza Leírás:Felálló-félig felálló növekedési... Tovább

16/2007. (III. 22.) FVM rendelet

a szõlõtermelési potenciálra, a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és... Tovább

Tovább a lexikonra