juh (Ovis aries)
a szarvasmarha-félék családjának, juhalakúak (Ovinae) alcsaládjába tartozik; egyik legrégibb és legelterjedtebb háziállatunk. A vadjuhtól (arkal, argali,) származik. A pusztai vadjuhot, turkesztáni Anau kutúrrétegeinek tanúsága szerint, az ember kb. 10000 évvel ezelőtt háziasította. Tk. a vadjuh háziasításával kezdődött az emberi gazdálkodás történetében az állattenyésztési tevékenység. Az ősök különbözősége, az eltérő háziasítási helyek és időjárási körülmények, a korai fajtakeveredések és a későbbi céltudatos keresztezések (tenyésztési eljárások), a külső beavatkozástól függetlenül létrejött változások, valamint a különböző megfontolásokon alapuló szelekció együttes hatására a juh-fajták százai alakultak ki, ill. jönnek létre. Legjelentősebb a merinó fajtacsoport, amelynek kialakulási helyéül a mai Irán vidékét, Perzsiát jelölik meg. Innen jutott el a görögökhöz, majd Itálián és Gallián keresztül a Pireneusi-félszigetre; a 18. sz.-ban Svédországba, Franciaországba, Angliába, Szászországba, a Habsburg-monarchiába és Poroszországba; a 19. sz.-ban Új-Zélandba, D-Afrikába és D-Amerikába, ahol mennyiségileg és minőségileg felülmúlta az európai merinótenyészeteket. Az eltérő természeti és gazd. adottságok között a testtömeg, a testarányok, a benőttség és a gyapjúhozam tekintetében különböző típusok alakultak ki. E típusok azonban mindenütt megőrizték alapvető jellemvonásukat: sűrű növésű, élénk ívelődésű és gyapjúzsírba bőven ágyazott, 16-20 um finomságú, 4-10 cm fürthosszúságú (pászma), fehér színű, bélanyagmentes pehelyszálakból álló bundájukat. A juh jelentőségét évezredekig a fonásra, szövésre, nemezkészítésre alkalmas gyapjú határozta meg. A műszálak óriási választékának megjelenése azonban nagymértékben mérsékelte a felhasználását, bár a nedv- és szagkötés, valamint a hőszigetelés és zsugorodóképesség tekintetében még ma sem pótolja a műszál a gyapjúszálat. Hústermelése azért igen számottevő, mert takarmányértékesítő képessége fiatal korban a borjúéhoz hasonló. Húsa sok szárazanyagot tartalmaz. Tejtermelése figyelemre méltó. A szarvasmarhával szemben az V15 testtömegű juhfajták anyái képesek 20-200 1 olyan minőségű tejet termelni, amelynek tápanyagtartalma közel kétszerese a tehéntejének. Sajtok készítésére, csészeitalként, ill. csecsemők táplálására kiválóan alkalmas, zsírban és vitaminokban gazdag. Szőrmés bőréből bundabélést, sapkát, mellényt, panofix prémet készítenek. A más állatokkal nem hasznosítható legelőterületek termését, valamint a más módon nem értékesíthető gazdasági melléktermékeket és hulladékokat értékes állati termékekké alakítja át. Jelentőségét növeli, hogy tartása aránylag kevés beruházást igényel.
Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok
Az aloe vera leveleinek elsárgulása többféle okra vezethető vissza. Ha szeretnéd újra szépnek, életképesnek, erőtől virulónak látni a növényt, akkor ezeket ellenőrizd....
Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez
A kertészkedés mindig is egy örömteli tevékenység volt számomra, ami nem csak a szakmám, de a hobbim is egyben - különösen, amikor fenntartható módszereket alkalmazva...
Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!
Már egy ideje tervezgeted, de valahogyan mindig csak halogatod? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket. Azt...
Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a...
Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?
Virágzik a lilaakác, több kert, sőt utca is el van árasztva csodás virágokkal, és az ezzel járó kellemes illatokkal. Imádjuk a lilaakácot, ha te is, akkor minden bizonyára neked...
Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet
Bazsalikom – a fűszer, ami nélkülözhetetlen a friss és aromás ételek elkészítéséhez. Legyen szó egy klasszikus olasz pestoról, egy frissítő nyári salátáról, vagy...
Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése
Imádom a zöldbabfőzelék mellett, a zöldbabos húsételeket is, ezért úgy döntöttem, idén én is ültetek zöldbabot a veteményesben. Bizony! Első kérdésként fel is merült...
Sárgul a leander levele? Egyszerűen kezelheted, ha időben elkezded
A leander (Nerium oleander) leveleinek sárgulása több okra is visszavezethető, amelyek között szerepelhet tápanyaghiány, öntözési problémák, betegségek vagy kártevők....
Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során
Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! De milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?
Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?
Idén idő előtt elkezdett nyílni a csodás orgona, ami nagyjából egyet is jelent azzal, hogy idő előtt el is nyílik. De vajon mit kell csinálni az elnyílt virággal. Meg kell...
A csodás lilaakác - érdekességek, amit eddig nem tudtál
A lilaakác egy igazán figyelemre méltó növény, amely sok helyen látható utcákon, parkokban és kertekben mostanában. Teljesen őszintén, engem a látványa, és az illata is...
Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül
A tavasz az újrakezdés ideje, amikor a kert is életre kel. Ha most kezdesz bele a kertészkedésbe, izgatottan nézel szembe a rengeteg lehetőséggel és kihívással. Hogy könnyebben...