A hagymatermesztés rejtelmei

hirdetes

A hagymatermesztés rejtelmei

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

Hagymák nélkül számtalan étel nem létezhetne, vagy legalább is nem olyan finom formában, mint amilyenben megszerettük őket. Sokaknál egyetlen fogásból sem maradhatnak ki ezek a jellegzetes ízű zöldségek, ezért mindig tartanak otthon belőlük némi tartalékot, vagy saját maguknak termelik meg a szükséges adagot.

A hagymatermesztés rejtelmei

Tény persze, hogy az organikus hagymákat viszonylag egyszerű beszerezni, de hosszútávon semmi sem olyan olcsó és kényelmes, mint kimenni a saját kertedbe, és kihúzni néhány friss zöldséget a földből, hogy 5 perc múlva már tálalhass is velük. Ha szeretnél hagymatermesztésbe kezdeni kertedben, akkor az alábbiakban minden fontos tudnivalót megtalálsz ehhez!

Milyen hagymafélék léteznek?

A hagymáknak számos kategóriája létezik, amelyek különböző éghajlati körülmények között érzik jól magukat. Az étkezési célokra használt hagymákat három nagyobb csoportba sorolhatjuk.

Édes hagymák

Az árulkodó nevű édes hagymáknak az átlagnál nagy cukortartalma, és kevesebb kénvegyület található bennük, mint a főzőhagymákban. Ide tartozik többek között a „klasszikus” vöröshagyma is. Enyhe ízüknek köszönhetően nyersen is fogyaszthatók, például salátákhoz hozzáadva.

hirdetes

Zöldhagymák

hirdetes

A zöldhagymákat gyakran használják kész fogások díszítésére, de természetesen a főzés során is belekerülhetnek az ételekbe. Friss, kissé fanyar ízük még az édes hagymákénál is enyhébb, de kevesebb cukor van bennük, ezért nem olyan édeskések. Amikor egy hagyma még nem fejlődött ki teljesen, akkor számít zöldhagymának.

Főzőhagymák

A főzőhagymákhoz tartoznak a sárga, a fehér, és néhány vörös változat is. Ezeknek erősebb ízük van és több kénvegyületet is tartalmaznak. Nyersen nem szokás fogyasztani őket, de ahogyan nevük is sugallja, főzéshez kiválóak, mert ízük nem tűnik el a többi aroma rengetegében, mint más, gyengébb ízű hagymáknál.

Egyéb hagymafajták

A hagymák birodalmának lakói még a metélőhagymák, a mogyoróhagymák, a póréhagymák a fokhagymák is és sok más is. Ezeknek persze mind megvan a maguk szerepe a gasztronómiában, de jellegzetességeik miatt nem feltétlenül sorolhatók az előző nagyobb kategóriákba. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csíráztatás

a vizsgálandó vetőmagból vett —>vetőmagminta 100 magját kedvező körülmények... Tovább

Rovarölo Basudin 5 G

Jól ismert talajfertőtlenítő szer pajorok, drótférgek és egyéb talajlakó kártevők... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség