notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A hagymatermesztés rejtelmei

Hirdetés

A hagymatermesztés rejtelmei

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Hagymák nélkül számtalan étel nem létezhetne, vagy legalább is nem olyan finom formában, mint amilyenben megszerettük őket. Sokaknál egyetlen fogásból sem maradhatnak ki ezek a jellegzetes ízű zöldségek, ezért mindig tartanak otthon belőlük némi tartalékot, vagy saját maguknak termelik meg a szükséges adagot.

A hagymatermesztés rejtelmei

Tény persze, hogy az organikus hagymákat viszonylag egyszerű beszerezni, de hosszútávon semmi sem olyan olcsó és kényelmes, mint kimenni a saját kertedbe, és kihúzni néhány friss zöldséget a földből, hogy 5 perc múlva már tálalhass is velük. Ha szeretnél hagymatermesztésbe kezdeni kertedben, akkor az alábbiakban minden fontos tudnivalót megtalálsz ehhez!

 

Milyen hagymafélék léteznek?

A hagymáknak számos kategóriája létezik, amelyek különböző éghajlati körülmények között érzik jól magukat. Az étkezési célokra használt hagymákat három nagyobb csoportba sorolhatjuk.

 

Édes hagymák

Az árulkodó nevű édes hagymáknak az átlagnál nagy cukortartalma, és kevesebb kénvegyület található bennük, mint a főzőhagymákban. Ide tartozik többek között a „klasszikus” vöröshagyma is. Enyhe ízüknek köszönhetően nyersen is fogyaszthatók, például salátákhoz hozzáadva.

Hirdetés

 

Zöldhagymák

Hirdetés

A zöldhagymákat gyakran használják kész fogások díszítésére, de természetesen a főzés során is belekerülhetnek az ételekbe. Friss, kissé fanyar ízük még az édes hagymákénál is enyhébb, de kevesebb cukor van bennük, ezért nem olyan édeskések. Amikor egy hagyma még nem fejlődött ki teljesen, akkor számít zöldhagymának.

 

Főzőhagymák

A főzőhagymákhoz tartoznak a sárga, a fehér, és néhány vörös változat is. Ezeknek erősebb ízük van és több kénvegyületet is tartalmaznak. Nyersen nem szokás fogyasztani őket, de ahogyan nevük is sugallja, főzéshez kiválóak, mert ízük nem tűnik el a többi aroma rengetegében, mint más, gyengébb ízű hagymáknál.

 

Egyéb hagymafajták

A hagymák birodalmának lakói még a metélőhagymák, a mogyoróhagymák, a póréhagymák a fokhagymák is és sok más is. Ezeknek persze mind megvan a maguk szerepe a gasztronómiában, de jellegzetességeik miatt nem feltétlenül sorolhatók az előző nagyobb kategóriákba. A következő oldalon folytatom! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
365 195
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 959 930
Közösség

vetőmagminta

Valamely ->vetőmagtételből kivett, a teljes készlet összetételét lehetőleg híven... Tovább

Közbeszerzési referens

A közbeszerzési referens egy igazi sztárszakmává nőtte ki magát. Nem véletlen, hisz... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 178

Átlagos értékelés: 4.8

Zöldség