Hagymafajták bemutatása - ezekert érdemes Neked is ismerned

Amit sokan nem tudnak – Ebben különböznek a hagymafajták egymástól!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ismerjétek meg a különböző hagymafajtákat

Hagymafajták jellemzői - Vad póréhagyma

A vad póréhagymák a tavasz beköszöntét jelzik. Első ránézésre ugyan a zöldhagymákra hasonlítanak, azonban a hagymáktól nem megszokott, széles, lapos leveleik vannak. Ezek a levelek szintén egy fehér alsó részben végződnek, habár a színátmenetet némi lilás magenta is megtörheti. A vad póréhagyma íze olyan, mintha a foghagymát és a vöröshagymát kereszteznénk egymással, illata pedig egészen átható.

Mint a legtöbb ilyen hagymánál, a zöld levelek sokkal enyhébb ízűek, mint a fehér termések. A vad póréhagymák a tavasz előhírnökei, ezért meglehetősen rövid szezonjuk van, és csak a tél illetve a tavasz közötti átmeneti időszakban találkozhatsz velük az üzletekben és a piacokon.

A legjobb vad póréhagymák alsó része kemény, és nem nyálkás, leveleik pedig világosak és nem hervadtak. A vad póréhagymákat nem lehet sokáig tárolni, de hálós zöldséges szatyorban néhány napig elállnak a hűtőben. A vad póréhagymák grillezve és savanyítva is kiválóak, de levesekben, rizottókban és számos egyéb finom fogásban is ott a helyük.

Hagymafajták jellemzői - Sárga hagyma

A sárga hagymák mérete változó – léteznek golflabda és softball labda nagyságúak is, ámde mindegyiknek sárga húsa és aranyszínű, papírszerű héja van. Nyersen határozott, főzve pedig édes ízt kínálnak. A frissen, nyáron illetve kora ősszel betakarított sárga hagymák íze valamivel édeskésebb, a tél során azonban határozottabb aromát vesznek fel.

A kemény, sértetlen hagymák a legjobb minőségűek, amelyek nehéznek érződnek a méretükhöz képest. Ha néhány héten belül szeretnéd felhasználni sárga hagymáidat, akkor hűvös szobahőmérsékleten tárold őket, egy sötét helyen, például egy kosárban. Ha ennél tovább szeretnéd elraktározni őket, akkor egyenként csomagold hagymáidat papírkendőkbe, és tartsd őket a hűtőben.

A felvágott vagy hámozott hagymákat műanyagba csomagolva is tárolhatod a hűtőben, azonban ezek pár napon belül megromlanak majd. Levesekben, főzelékekben, vagy karamellizálva, a sárga hagymákat számtalan módon elkészítheted.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

endocitózis

az a jelenség, amikor élettani és kóros körülmények között az arra képes sejtek, a... Tovább

Elixxir (RH 0319)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes. A kalászkapelyva nem, vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség