Hogyan ütessünk hagymát magról vagy dugványozással

Hagymamag vs hagyma palánta– melyik a jobb a zöldségesbe?

ZH, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ha megérted a tényeket, amikor a hagymamagról és a hagyma palántákról van szó, az segíthet abban, hogy sikeres legyen ebben a szezonban a zöldségtermesztésed.

hagyma dugványozás

Hogyan ültessünk hagymát?

Ha hagymát szeretnénk termeszteni, akkor két lehetőséggel kell szembenézni. Hagymamaggal vagy hagyma palántával termeszted? Hasznos megérteni a hagymatermesztésben rejlő különbségeket ezen módokon. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai az otthoni termesztő számára, és az egyik jobban megfelelhet a kertednek, a költségvetésednek vagy annak, amit a hagyma betakarításától elvársz.

Még ha tapasztalt is vagy a hagymatermesztésben, segíthet, ha egy kicsit másképp próbálkozol. Akár puszta kíváncsiságból, akár nagyobb hagyma termesztésére való törekvésből, vannak új technikák, amelyeket érdemes kipróbálni.

Személyes szemszögből nézve több éve termesztek különböző fajta hagymát. Ezeknek a helyszínei és végső céljai a személyes használatra szánt földterületen történő termesztéstől a termő, fallal körülvett kertben történő nagy számban történő termesztésig, amelyet a szakácsok használhatnak. Az évek során mind a hagymamagokat, mind a hagymakészleteket használtam, és megállapítottam, hogy mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Hagymamagok vs hagyma palánták – A tények lebontása

Mindkét hagymatermesztési módszer kipróbált és megbízható, és évek óta sikeresnek bizonyult a termelők számára. Fontos, hogy valóban megértsük a két technikát, abból a szempontból, hogy mindegyik mit tartalmaz, hogyan használjuk őket, és milyen előnyöket és hátrányokat kínálnak a konyhakert számára.

Hagymamagok vetése = több lehetőség és nagyobb gumók

A hagymamag vetését az év elején, de akár az év végén is el lehet kezdeni. Sok termelőnél már hagyománnyá vált, hogy a hagyma magját közvetlenül karácsony után vetik el, és készen állnak a palánták kiültetésére tavasszal, amikor a talaj felmelegszik. Ez gyakran csak akkor választható, ha jó fűtött üvegházunk van vagy a lakásban tartjuk addig a cserepeket.

A hagymamagokat tél végén beltérben vethetjük el, tálcákba vagy modulokba vethetjük 20˚C hőmérsékleten, majd tavasz közepén vagy későn ültethetjük ki egy kikeményedési időszak után. A hagyma magvakat tavasszal közvetlenül a szabadban is el lehet vetni egy finomra gereblyézett ágyásba.

A hagymamagból történő termesztésének előnyei:

 • A fajták széles választéka közül lehet választani.
 • A magról termesztett hagyma kevésbé hajlamos a csavarodásra.
 • A magvak sokkal olcsóbbak, mint a palánták, tehát pénztárcabarátabb lehetőség
 • A vetésidő rugalmasabb.
 • A magról való termesztés általában nagy hagymát eredményez.

A hagymamagról történő termesztésének hátrányai:

 • A magról való hagyma termesztése munkaigényesebb.
 • Koncentrált vetést, öntözést és kiültetést igényel.
 • Anyagokra van szüksége – komposztra, cserepekre és fűtött beltérre vagy szaporítóra.
 • A magról termesztett hagyma fogékonyabb lehet a betegségekre.

A hagyma dugványos ültetésének egyszerűsége

A hagymapalánta olyan részlegesen termesztett hagyma, amelyek magról kezdték a növekedést, és nem engedték teljes méretre nőni. Az első éves fejlődését leállították, a kicsi, éretlen hagymák kiszáradtak, és télen át tárolták. A hagymapalántákat általában kora tavasszal ültetik el, bár vannak olyan fajták, amelyeket ősszel is el lehet ültetni. Hagymakészletek ültetéséhez egyszerűen nyomjuk be őket a talajba 4 hüvelyk távolságra a zöldséges foltban vagy a megemelt kerti ágyásban, hogy a hegyük csak látszódjon.

Nehéz elrontani, és valami komoly rosszat kell tenni, hogy ne legyen termés. Tavasz elején vagy közepén ültessük el őket, és termást hoznak. Megkerülöd a trükkös magcsírázási szakaszt – már csak egy kis öntözésre és gyomlálásra van szükség, és nyár közepétől már szüretelheted a hagymát.

Érdemes emlékezni arra, hogy a készletből termesztett hagyma valamivel kisebb hagymát hoz, mint a magról termesztett hagyma, de ez csekély árat jelent, ha figyelembe vesszük, hogy mennyivel könnyebb.

A hagyma palántákról történő termesztésének előnyei:

 • A készleteket könnyebb termeszteni, csak a talajba kell nyomni őket.
 • Kevésbé hajlamosak a betegségekre.
 • A készletek még rossz talajtípusokon is jó termést tesznek lehetővé.
 • A készletből termesztett hagyma korábban készen áll a betakarításra, és még rövid szezonon belül is beérik.

A készletből származó hagyma termesztésének hátrányai:

 • A hagymafajták korlátozott választéka kapható készletben.
 • A készleteket drágábban lehet megvásárolni, mint a magokat.
 • A készletből termesztett hagyma hajlamosabb a csavarodásra.
 • A készletek kritikusabb időpontokkal is érkezhetnek az ültetéshez.

A hagymakészleteket beltéren is korán el lehet kezdeni, kis cserépben vagy modulokban történő elindítása előnyös lehet, mivel „könnyebb kiültetni”, mint egy magból kiindult palántát.

Hogyan döntsük el, hogy a hagymamagok vagy a hagyma palánták a legjobbak-e a zöldségeskertben

A vetőmag olcsóbb, de a készletek és palánták ültetése és gondozása sokkal könnyebb.

Ez az állítás nagyon igaz. A hagymatermesztés mindkét formájának vannak előnyei és hátrányai, és hogy melyiket választjuk, az nagyon is személyes döntés lesz, saját körülményeink és ambícióink alapján.

A készletek mindig könnyebb utat kínálnak, és mindenki számára előnyösek lesznek, akinek nincs ideje vagy helye, hogy a zöldségültetési naptárban korábban beltérben elvesse a magokat. Hajlamos voltam a hagymamag útját járni, mivel olyan szerencsém volt, hogy fűtött beltéri termőterületem volt, és a termesztéshez szükséges mennyiséghez képest sokkal pénztárcabarátabb volt. 

Azt tapasztaltam, hogy a vetőmag opció nagyobb hagymát eredményez, és kevesebb csavarozást is láttam, mint a készletesnél. Hatalmas megelégedettség is származik abból, ha végiglátjuk az egész folyamatot, a mag elvetésétől az év elején, a növények gondozásáig, egészen addig a pillanatig, amikor a hagymát betakarítjuk fogyasztásra és tárolásra.

Még akkor is, ha a palántázás szilárd hívei vagyunk, azt javaslom, hogy próbálj ki néhány hagymát magról termeszteni, hogy megtudd, melyik a megfelelőbb számodra. De a tiszta egyszerűség és következetesség miatt teljesen megértem, hogy az emberek miért használnak hagyományosan hagymakészletet, különösen egy kis veteményeskertben.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

iparszerű szarvasmarhatartás

teljes gépesítettség mellett, korszerű zárt, nyitott vagy részben nyitott épületekben... Tovább

állatállomány-változási terv

az állatállomány gazd.-on belüli és külső forgalmának számbeli (darabban) való,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés