A vöröshagyma termesztése hagymákból

Így termeszthetsz hagymát a hagymából!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A vöröshagyma a magyar konyha egyik legfontosabb hozzávalója, de rengeteg nemzetközi fogás is elképzelhetetlen lenne nélküle. Minden bizonnyal te is termesztesz néhányat kertedben, vagy éppen fontolgatod, hogy ültetni szeretnél néhány vöröshagymát, hogy saját termésedből készíthesd el kedvenceidet. A vöröshagymákat azonban nem csak magokból, hanem gumós terméseikből is újranevelheted kertedben. Hogy hogyan? A következőkben erről lesz szó!

Hagymákból termeszthetünk vöröshagymát

A hagymagumó újraültetése a kertben

Először is válassz egy olyan részt kertedben, ahol a talaj hatékonyan elveszeti a felesleges vizet, hogy hagymáid ne álljanak átázott földben. Ezen kívül fontos, hogy napi szinten több órányi közvetlen napfény is érje ezt a részt. Ha megvan az ideális hely, forgass bele egy adag organikus tartalmú, semleges pH-értékű virágföldet. Egy másik opció növénytartóba újraültetni vöröshagymáidat.

Ez esetben tölts fel jó minőségű virágfölddel egy ládát vagy egy cserepet. A kerti ágyásra ezután vigyél fel egy hüvelyknyi réteg komposztot, majd dolgozd azt bele a talaj felső 10 centijébe. Ezzel az ágyás készen áll a vöröshagyma újraültetésére. Áss egy 5cm mély lyukat a talajban, amibe belefér a hagymagumó, majd helyezd bele úgy, hogy gyökeres vége lefelé nézzen. Ez az a része, ami lapos és egy sötét kör van rajta.

Ezután temesd be az egész gumót talajjal. Ha több vöröshagymát szeretnél újraültetni kertedben, akkor ezeket 10-10 centire helyezd a talajba egymástól, ugyan ezzel a technikával. Az ültetés után rögtön öntözd meg alaposan az ágyást, de ügyelj rá, hogy ne áraszd el túlzottan a gumókat.

Az újraültetett vöröshagymák gondozása

A legtöbb helyen az esőzések elegendő természetes öntözést biztosítanak majd hagymáid számára, de az első hónapban mindenképpen szükségük lesz a segítségedre, hogy kellő mennyiségű vizet kapjanak. Ügyelj tehát rá, hogy az első hónapban 5-7 naponta alaposan megöntözd hagymáidat, főleg ha az idő száraz.

A talaj legyen nyirkos, de ne áztasd át. Figyelj a gyomokra és húzogasd ki őket ágyásodból. Amikor hagymáid szárai elvirágzanak , majd ledőlnek a földre és elszáradnak, ideje betakarítani őket. Ásd körbe óvatosan a tövüket (lehetőleg nem egy éles eszközzel, nehogy megsértsd a terméseket), majd húzd ki őket a talajból.

A betakarított hagymákat ki kell szárítani. Ehhez helyezd őket egy darab újságpapírra egy szellős, de száraz helyen, ahol nem érheti őket napfény. Várd meg, míg héjuk papírszerűvé nem válik – ez általában nagyjából egy hetet vesz igénybe.

Ginta Pūķe képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

onkológia

a —>daganatokkal kapcsolatos kérdésekkel (kórfejl. kóroktan, gyógykezelés stb.)... Tovább

jak (yak, Poephagus [Bos] grunniens)

a —>szarvasmarha-félek családjába tartozó, Közép-Ázsia magas hegyei között,... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség