Hogyan termesszünk hagymát cserépben?

Termesszünk hagymát cserépben, hogy biztosítsuk az egész éves ellátást

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Szórakoztató, megfizethető és nagyszerű eredményeket hoz, ha a hagymát cserépben termesztjük, akkor az egyszerű módja annak, hogy kis helyen élvezzük a saját termesztésű növényeket.

hagyma termesztés

Hagyma termesztés cserépben


A hagyma számos veteményeskert alapanyaga, és akár kis udvarokon, teraszokon vagy akár erkélyeken is termeszthető. Hagyma cserépben termesztése fantasztikus módja annak, hogy különféle hagymákat neveljünk, és élvezzük a saját termesztésű termékek konyhai felhasználását.

Lehetőséget nyit mindenki számára egy egyszerű növény termesztésére, még a legkisebb helyen is. Sokféle színű, formájú és méretű vöröshagyma termeszthető. És örömmel fogjuk tudni, hogy mindegyik alkalmas cserépben vagy konténerben történő termesztésre.

A hagyma cserépben való termesztése nem igazán különbözik a földben való termesztéstől. Kövesd néhány egyszerű tippünket, és minden alkalommal nagyszerű termést kaphatsz az év minden napján.

3 szakértői tipp a hagyma cserepes termesztéséhez

A hagymának a veteményeskerti ötletek listájának élén kell szerepelnie. Nagyon egyszerűen nevelhetők minden kezdő számára, és rengeteg lehetőséget kínálnak a tárolás és a főzés terén. Akárcsak a szabadban termesztett hagyma esetében, ügyelj a megfelelő helyre, a talajra és a műtrágyázásra a cserépben, így kiváló hagymás termést kaphatsz.

Három kulcsfontosságú dolgot kell figyelembe venned, mielőtt belevágsz.

1.    Válaszd ki a megfelelő tárolót

Fontos a megfelelő tartály kiválasztása a hagyma termesztéséhez. Szükségük van egy nagy ültetőcserépre, egy kis cserép nem elég ahhoz, hogy jó hagymát kapjunk.

Ügyelj arra, hogy olyan tartályt válassz, amely legalább 24 cm széles, legalább 10 cm mély, és jó vízelvezető nyílásokkal rendelkezik. A műanyag kádak vagy faládák a hagyományos edények vagy vályúk alternatívái a hagyma termesztésére.

2.    Talaj és elhelyezés

A hagyma szereti a napos helyet, és ideális esetben olyan, amely hat és nyolc óra közötti nappali fényt kap. Ez egy olyan növény, amely az udvar vagy az erkély legnaposabb helyén virágzik, feltéve, hogy védett helyről van szó.

A hagyma szereti a jól vízelvezető vályogos talajt, például a jó minőségű komposztot. Az ültetés előtt adj hozzá némi extra szerves anyagot vagy jól rothadt trágyát, hogy extra tápanyagot biztosíts a vegetációs időszakban. Kiegyensúlyozott keveréknek kell lennie, amely kétharmad rész komposztból áll, és egyharmad szerves anyag hozzáadásával tovább gazdagítja a talajt.

3.    Válaszd ki a kívánt hagymafajtát

A következő döntés, amelyet meg kell hozni, az, hogy hogyan tervezed termeszteni a hagymát. Annak ismerete, hogyan és mikor ültessük el a hagymát, kritikus fontosságú a jó eredmények eléréséhez, és két különböző megközelítés közül választhatsz – ez a magok vagy a dugványozás kiválasztása. A hagymamagok és a dugványozás sokféle árnyalatának megértése hatással lehet a hagyma termesztésére és a betakarításra.

A dugványokat kora tavasszal árusítják, és ez egy gyakori módja annak, hogy megbízható hagymatermést készítsünk elő. A magvak olcsóbb alternatívák és több fajta közül választhatunk. A magról termesztett hagyma általában nagyobb, mint a dugványozással termesztett hagyma.

Hagyma dugványozás cserépbe

A hagyma dugványozás egyszerű és gyors módszer a hagyma cserépben történő termesztésére. Részben termesztett hagymák, amelyek növekedését megindították, majd leállították.

Hagyományosan tavasszal ültetik, és könnyen ültethetők. Egyszerűen a talajba nyomják, hegyes végükkel felfelé. Győződj meg arról, hogy négy cm távolságra vannak egymástól, és a hegyük éppen látható a talaj felett.

A készletből termesztett hagyma az ültetéstől számítva körülbelül három hónapig tart. Könnyen karbantarthatók, egyszerűen rendszeres gyomlálás és száraz időben öntözés, amíg a hagymák meg nem duzzadnak.

Hogyan ültessünk hagymamagot cserépbe

A hagyma sikeresen termeszthető magról, akár beltérben, tél végén, akár közvetlenül a szabadban, tavasszal vetve a tartályba.

Ha beltérben vetjük, tálcákba vagy modulokba vessünk körülbelül 1⁄2 cm-re egymástól, vagy modulonként 1-2 magot, és tartsuk őket világos helyen, 15 ˚C hőmérsékleten.

A vetéstől a szabadba ültetésig 8-10 hétnek kell eltelnie, egy kis kikeményedés után (fokozatosan hozzászoktatva a kint tartózkodáshoz).

Amint beköszönt a melegebb idő tavasszal, a magvak cserepét tároljuk inkább a szabadban, nem pedig beltérben.

Kezelési tippek cserepes hagyma termesztéshez

Az öntözés különösen kulcsfontosságú a zöldségkonténeres kertészetben, mivel a talaj rövid időn belül nagyon kiszáradhat. Naponta ellenőrizni kell őket, és szükség szerint öntözni kell, és tudni kell, hogy mikor öntözzük a növényeket cserépben, különösen fontos a nagyon meleg és napos időben.

A konténerben termesztett hagyma egészségének megőrzése és a jó termés biztosítása érdekében rendszeresen gyomláljuk, hogy csökkentsük a tápanyagokért és a vízért folytatott versenyt.

Hosszan tartó víz száraz időszakok, és nyár közepén etessük meg a növekvő növényeket hamuzsír-szulfáttal, hogy elősegítsük a hagymák érését.

Megpróbálhatjuk a hagyma körüli mulcsozást is, hogy megtartsa a nedvességet és elnyomja a gyomokat. Jó talajtakaró lehet kerti komposzt, szalma vagy levágott fű.

Ne hagyjuk virágozni a hagymát – ha virágbimbók képződnek, azonnal távolítsuk el őket.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

euriökfajok

az ún. tág tűrésű növény- v. állatfajok, a környezeti tényezők megváltozásához... Tovább

jégeső

5 mm-nél nagyobb átmérőjű, szilárd, jégszemekből álló ->csapadék; a jégszemek többnyire... Tovább

Tovább a lexikonra