Magyar háziszárnyasokban is kimutatták a madárinfluenzát , h5n1 vírus Magyarországon a baromfiban madárinfluenza 2006

Magyar háziszárnyasokban is kimutatták a madárinfluenzát

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Háromszázezer háziszárnyast kell megsemmisíteni Kiskunmajsa Bodoglár településrésze körül, miután Magyarországon is kimutatták a madárinfluenzát. Az még nem nyert megerősítést, hogy a H5N1, azaz az emberre is veszélyes vírustörzsről van-e szó. Ezt még Angliában, a kontroll laboratóriumban vizsgálják. A fertőzött állatokkal kapcsolatba került embereket védőoltással látja el az ÁNTSZ.
Magyar háziszárnyasokban is kimutatták a madárinfluenzát , h5n1 vírus Magyarországon a baromfiban, madárinfluenza 2006

Az egyik bodoglári családi gazdaság állattartó telepén kedden észleltek nagyobb mértékű elhullást, ekkor 631 állat pusztult el. Ezt követően döntöttek úgy az illetékes hatóságok, hogy a tenyészetet - azaz 3000 háziszárnyast - teljes egészében leölik. Ez szerdán meg is történt.

Az esetet az előírt helyeken bejelentették és az Országos Állategészségügyi Intézetbe mintát küldtek. Erről pénteken kiderült, hogy madárinfluenza vírussal fertőzött - jelentette be dr. Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese.

A településrész körül három kilométeres védőkörzetet alakítottak ki, majd elrendelték a tíz kilométeres úgynevezett megfigyelési körzet kijelölését is. Emellett kijelöltek egy "A" területet Kisköröstől a Tisza vonaláig, ahol elrendelték a baromfiak úgynevezett zárt helyen tartását, amit felválthat a madárháló alatti tartás. Kiskunmajsa, Tázlár, Bodoglár, Szank, Harkakötöny, Móricgát, Jászszsentlászló települések zárlat alá kerültek. A "B" terület Bács-Kiskun és Csongrád megye puffer zóna, amely a veszélyeztetett területet választja el a vírusmentes térségektől. A környező megyékből érkezett 20 állatorvos megkezdte a zónán belül a teljes baromfiállomány vizsgálatát. A szűrés azt jelenti, hogy minden háziszárnyast nyilvántartásba vesznek, egészségi állapotát ellenőrzik.

Az Európai Unió előírásai szerint az érintett libatelep egy kilométeres körzetében minden háziszárnyast meg kell semmisíteni, ami azt jelenti, hogy 300 ezer állatot ölnek le jövő hét szerda estig. A háromszázezres leölendő állatállományban liba és kacsa egyaránt van, a többségük kacsa. Az állatokat részben úgynevezett zárt vágással, vágóhídon ölik le, illetve széndioxiddal pusztítják el őket.

A lappangási idő jövő szerdán jár le, akkor lehet a korlátozást fokozatosan enyhíteni. Az országos főállatorvos-helyettes közölte: a fertőzött állatokkal kapcsolatba került embereket védőoltással látja el az ÁNTSZ. Dr. Bognár Lajos azt mondta, egyelőre nem tudják megállapítani, hogy a betegséget honnan hurcolták be az állattartó telepre.
Kitért arra is, hogy a járvány megfékezésével kapcsolatos intézkedéseket valamennyi érintett gazdálkodónak végre kell hajtania. Kárukat az állam 100 százalékosan megtéríti.

Az FVM szóvivője, Dékány András felhívta a figyelmet arra, hogy a baromfihús továbbra is biztonsággal fogyasztható, a kereskedelemben lévő tojás és baromfihús biztonságos. Nem áll fenn annak a veszélye, hogy emberi fertőzés történjék boltokba került baromfihústól, mert a körzetből nem került ki fertőzött baromfi.

Szombaton délelőtt összeül a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság és döntenek arról, hogy milyen intézkedéseket vezetnek be a Kiskunmajsa körzetében történt madárinfluenza fertőzés miatt - közölte az MTI-vel a megyei katasztrófavédelmi igazgató. Geiger János elmondta, hogy a fertőzés miatt bevezetendő intézkedésekről a bizottság ülése után adnak tájékoztatást.


Forrás: hírTV/MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

talajfagy

ha a nedves talajréteg hőmérséklete 0°C alá süllyed, a talajban levő szabad víz megfagy. A... Tovább

üvegesség

a —>búza előnyös, a sörárpa (—>árpa) hátrányos tulajdonsága. Jó őrlési és... Tovább

Tovább a lexikonra