2023-as gyümölcsfa trend: 5 fa amit megéri ültetni a házi kertbe idén

hirdetes

2023 legdivatosabb gyümölcsfái - 5 legjobb gyümölcsfa a házi kertben az újévben

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Legnagyobb slágerek 2023-ban: A következő évre is vannak meghatározások, hogy mely növények és gyümölcsfák lesznek trendik a házi kertekben. Ezek a gyümölcsfák lesznek a legdivatosabbak az Újévben a kertedben.

gyümölcsfa ültetés 2023

2023 kerti trendek: Gyümölcsfák trendjei


Arra gondoltál, hogy idén gyümölcsfákkal és bokrokkal bővíted kerted? Én igen. Jelenleg van egy törpe Fuji almám, egy körtém és egy lime, de fontolgatom más gyümölcsfák ültetését is. Megkértünk néhány kertészeti szakértőt, hogy osszák meg velünk az 5 könnyen termeszthető és karbantartható gyümölcsfát és bokrot, amiket érdemes az új esztendő alkalmával beterveznünk a kertünkbe.

Először azonban néhány szót a méretszabályozás fontosságáról, amikor gyümölcsfákról van szó. A legtöbb háztulajdonos fél a gyümölcsfáinak metszétől, mert úgy gondolja, hogy ez korlátozza a gyümölcstermelést. Egy 15-20 láb magas fa azonban olyan gyümölcsöt hoz, amelyet csak mókusok és madarak érhetnek el. Tehát a gyümölcsfák tenyészidőszaki nyár alatti metszésével támogatjuk a méretszabályozást. És akkor is bőséges termést kaphatunk egy hat-hét láb magas gyümölcsfától – mindaddig, amíg vizet kap és napos helyen van.

Kérjük, olvass tovább, hogy megtudd, hogyan és milyen gyümölcsöket ültess idén a házi kertedbe:

1. Áfonya

A kertészek azt javasolják, hogy a kezdő kertész kezdje az áfonyával. Mindig azt javasoljuk, hogy az áfonyát konténerekben termesszük, ne a kerti talajban. Az ok az, hogy az áfonya savas talajt igényel, és ezt a legjobban az egyedi áfonya keverékben található megfelelő PH-szinttel lehet elérni. A savas és jó vízelvezető keverék eléréséhez keverj össze egyenlő arányban kiváló minőségű bio virágföldet, kókuszdiót és orchidea kérget. És ha egy boroshordó méretű edényt szereztél be, akkor többféle áfonyát is ültethetsz (két-három növényt), és keresztbeporzást és lépcsőzetes betakarítást biztosíthatsz magadnak.

hirdetes
 

2. Datolyaszilva


Akár hiszed, akár nem, a Fuyu datolyaszilva az első számú gyümölcsfa, amit mindenkinek termesztenie kéne a házi kertjében. Kiderült, hogy ez a növény azért népszerű, mert alapvetően betegség- és rovarmentes, öntermékeny (tehát nincs szükség beporzóra), nagyon késői szüretelésű gyümölcs, lenyűgöző őszi színt ad, és nagyon finom is. 
 

hirdetes

3. Mini őszibarack és nektarin

Alapvetően ugyanazok a gyümölcsök, mint a nagyobb fajtáik, annyi különbséggel, hogy kisméretéből adódóan sokkal édesebbek. És bár a fák télen és kora tavasszal alvó permetezést igényelnek, az előnyeik megérik a fáradságot. Először is, természetesen törpefákról van szó. Csak öt-hét láb magasra nőnek meg metszés nélkül, így tökéletesek a mai kis kertekbe is. Másodszor, a virágaik sokkal látványosabbak. Ráadásul öntermékenyek, és ami a legfontosabb, az új fajták fantasztikus ízűek.
 

4. Japán szilva és pluerry

A japán szilva bőterméssel fizeti ki az árát. Sok fajta közül választhatunk, meghosszabbítva a betakarítási időt, így a gyümölcs hosszabb ideig fogyasztható. Kertészeink elmagyarázták, hogy annak ellenére, hogy téli nyugalmi permetet kell alkalmazni (mint az őszibarack esetében), meglehetősen könnyű ápolni őket. És ehhez kapcsolódóan bemutatták a Pluerry-t, a szilva és a cseresznye hibrid keresztezését, ami azt jelenti, hogy megkapod a cseresznye édességét és a szilva nagyszerű ízét. Ráadásul a kertészek azt mondják, hogy hosszabb ideig tart a termések elérhetősége (körülbelül három-négy hét). Megjegyzés: ez az új gyümölcstípus nem génmanipulált, hanem az egyik gyümölcsfajtából származó virágpor egyszerű keresztezése a másikkal. 
 

5. Füge


A fügefák mérete könnyen ellenőrizhető, és nincs valódi rovar- vagy betegségproblémája. Ez a gyümölcs a legszélsőségesebb hőségben is virágzik, de alkalmazkodik a nagyon enyhe éghajlathoz. Vannak olyan fajták is, amelyek a hidegebb régiókban működnek, mint például a Chicago Hardy. Ennek a növénynek egyedi lombozata van, szárazságtűrő, késői termése pedig olyan gyümölcsöt ad az otthoni kertésznek, amelyet nem könnyű megtalálni a helyi élelmiszerboltokban.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

ionizáció

töltéssel rendelkező ionok keletkezése atomokból vagy molekulákból. Külső energia,... Tovább

boksz

az istállóépületben az állatok elkülönítésére szolgáló rekesz. Az elkerített részben... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcstermesztés