notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nagyszüleink étkezési szokásai

Hirdetés

Gyümölcshöz is kenyér – Így étkeztek nagyszüleink!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nagyszüleink étkezési szokásai teljesen mások voltak, mint a mieink, hogy ez jó vagy sem, azt döntse el mindenki maga. Az viszont biztos, hogy akkoriban nem betegeskedtek annyit az emberek, na, de ígérem, hogy ebbe nem fogok most belemenni, csak megmutatom, hogyan étkeztek nagyszüleink! 

Ezeket ették nagyszüleink

Gyümölcshöz kenyér? Naná! 

Nagyszüleim egyik nagy kedvence volt például a zsíroskenyér, szigorúan almával. A másik pedig a vajas kenyér szőlővel, én egyiket sem értettem meg igazából soha, ezeket nem is kóstoltam. A harmadikat viszont igen, de ezt is csak egyszer, utána soha többé – ez pedig nem volt más, mint a görögdinnye, bizony, kenyérrel! Egyszer megkérdeztem nagypapámtól, miért eszik mindenhez kenyeret, ő csak azt felelte erre, hogy „mert szeretem”.

 

Feltettem nagymamámnak is a kérdést, ő azt mondta, hogy azért, mert a gyümölcs savasságát felveszi a kenyér, és ő csak így képes megenni ezeket a gyümölcsöket, másképpen nem menne. Érdekesség továbbá az is, hogy a nehezen emészthető héjakat nem fogyasztotta el, otthagyta a paradicsom, a szőlő, de még a szilva héját is – mint kiderült, azért, mert sokszor fájt a gyomra. 

Hirdetés

 

Hétvégére húsleves és rántott hús! 

Alig vártam a hétvégét, mivel ilyenkor érkezett menetrendszerűen az isteni finom húsleves és a még tökéletesebb rántott hús – mindig csak a köret változott, más nem igazán. Amikor a nagyiéknál aludtam, akkor a délelőtt klopfolással telt, szerencsére csak nagyon ritkán keltem fel rá. Hmmm, egyébként nagyon régen ettem olyan finom húslevest, mint akkor, a nagymamám még a tésztát is saját maga készítette hozzá, hihetetlenül finom volt.

 

És ha már az ebédnél tartunk, ejtek pár szót a hétköznapi étkezésekről is. A nagyszüleinknél még az volt a szokás, hogy reggel időben reggeliznek, majd, amikor megszólalt a déli harangszó, mindenki asztalhoz ült, és együtt elfogyasztották az ebédet.

Hirdetés

 

Közben nem a telefonjukat nyomkodták (nem is tehették, mert nem volt), hanem egymással beszélgettek – mennyivel jobb volt ez is, sokkal személyesebbek voltak ezek az alkalmak. A hétköznapokon szegényesebb ételeket fogyasztottak, hétvégén azonban jött a húsleves-rántott hús kombináció. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon további érdekességek várnak, érdemes lapozni egyet! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
336 390
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 579 511
Közösség

számosállat

áll.-statisztikai, valamint üzemszervezési mértékegység, amely különböző fajú, fajtájú,... Tovább

34/2006. (V. 12.) FVM rendelet

a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján nyújtható méhészeti támogatások... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 3

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek