Nagyszüleink étkezési szokásai - így étkeztek régen

hirdetes

Gyümölcshöz is kenyér – Így étkeztek nagyszüleink!

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Nagyszüleink étkezési szokásai teljesen mások voltak, mint a mieink, hogy ez jó vagy sem, azt döntse el mindenki maga. Az viszont biztos, hogy akkoriban nem betegeskedtek annyit az emberek, na, de ígérem, hogy ebbe nem fogok most belemenni, csak megmutatom, hogyan étkeztek nagyszüleink! 

Ezeket ették nagyszüleink

Gyümölcshöz kenyér? Naná! 

Nagyszüleim egyik nagy kedvence volt például a zsíroskenyér, szigorúan almával. A másik pedig a vajas kenyér szőlővel, én egyiket sem értettem meg igazából soha, ezeket nem is kóstoltam. A harmadikat viszont igen, de ezt is csak egyszer, utána soha többé – ez pedig nem volt más, mint a görögdinnye, bizony, kenyérrel! Egyszer megkérdeztem nagypapámtól, miért eszik mindenhez kenyeret, ő csak azt felelte erre, hogy „mert szeretem”.

Feltettem nagymamámnak is a kérdést, ő azt mondta, hogy azért, mert a gyümölcs savasságát felveszi a kenyér, és ő csak így képes megenni ezeket a gyümölcsöket, másképpen nem menne. Érdekesség továbbá az is, hogy a nehezen emészthető héjakat nem fogyasztotta el, otthagyta a paradicsom, a szőlő, de még a szilva héját is – mint kiderült, azért, mert sokszor fájt a gyomra. 

hirdetes

Hétvégére húsleves és rántott hús! 

Alig vártam a hétvégét, mivel ilyenkor érkezett menetrendszerűen az isteni finom húsleves és a még tökéletesebb rántott hús – mindig csak a köret változott, más nem igazán. Amikor a nagyiéknál aludtam, akkor a délelőtt klopfolással telt, szerencsére csak nagyon ritkán keltem fel rá. Hmmm, egyébként nagyon régen ettem olyan finom húslevest, mint akkor, a nagymamám még a tésztát is saját maga készítette hozzá, hihetetlenül finom volt.

És ha már az ebédnél tartunk, ejtek pár szót a hétköznapi étkezésekről is. A nagyszüleinknél még az volt a szokás, hogy reggel időben reggeliznek, majd, amikor megszólalt a déli harangszó, mindenki asztalhoz ült, és együtt elfogyasztották az ebédet.

hirdetes

Közben nem a telefonjukat nyomkodták (nem is tehették, mert nem volt), hanem egymással beszélgettek – mennyivel jobb volt ez is, sokkal személyesebbek voltak ezek az alkalmak. A hétköznapokon szegényesebb ételeket fogyasztottak, hétvégén azonban jött a húsleves-rántott hús kombináció. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon további érdekességek várnak, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

halogénsav-származék, savamid és anilid hatóanyagú gyomirtó szerek

a klortál-metil a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen hatásos hagymában,... Tovább

hibridvigor

a keresztezéssel előállított hibrideknek a szülőkhöz viszonyított fejlődésbéli fölénye. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek